Την ποινή των ισοβίων επέβαλε το δικαστήριο στον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο αλλά και στους άλλους δύο κατηγορούμενους για την υπόθεση της υπεξαίρεσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης.
Την ποινή των ισοβίων επέβαλε το δικαστήριο στον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο αλλά και στους άλλους δύο κατηγορούμενους, Μιχάλη Λεμούσια και Παναγιώτη Σαξώνη, για την υπόθεση της υπεξαίρεσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης.
Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για άμεση συνέργεια σε υπεξαίρεση κατ' εξακολούθηση με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου. Όπως αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου πρόκειται για οικονομικό έγκλημα τέτοιας διάρκειας και τέτοιου μεγέθους που σπάνια συναντάται στα δημόσια πράγματα αν δεν είναι μοναδικό.
Οι δικαστές αναφέρουν στην απόφασή τους πως ο κ. Παπαγεωργόπουλος μαζί με τον γενικό γραμματέα Μιχάλη Λεμούσια, εκδήλωσαν αμέσως μόλις ανέλαβαν τη διοίκηση πράξεις διαφθοράς με στόχο τα ταμεία του Δήμου. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος απέκρυψε επιμελώς τα προϊόντα της υπεξαίρεσης σε άγνωστους λογαριασμούς και μάλιστα η έδρα τόνισε ότι δεν αποφασίζει ένας δημοτικός άρχοντας να υπεξαιρέσει χρήματα αμέσως μόλις αναλάβει τον δημαρχιακό θώκο αν δεν έχει εξοικείωση προηγουμένως με αυτήν τη δράση.
Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό και είναι χαρακτηριστικό ότι απερρίφθη δύο φορές η πρόταση του εισαγγελέα για ηθική αυτουργία στην υπεξαίρεση και αναγνώριση των ελαφρυντικών του πρότερου έντιμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.
Μάλιστα ο πρόεδρος είπε πως δεν αρκεί ούτε το λευκό ποινικό μητρώο ούτε οι σπουδαίες αθλητικές επιδόσεις δεν μπορούν να θεμελιώσουν την απονομή του ελαφρυντικού. Ο ίδιος τόνισε ότι θα έπρεπε να σταθούν στοιχεία ήθους, αποτρεπτικά στην εγκληματική δραστηριότητα.
Όπως έκρινε το δικαστήριο ο κ. Παπαγεωργόπουλος γνώριζε και ενέκρινε τα πάντα, αλλά άφηνε την εκτέλεσή τους στο δεξί του χέρι, τον Μιχ. Λεμούσια, ο οποίος – όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά το δικαστήριο – ήταν το alter ego του.
Οι δικαστές έκριναν ότι Παπαγεωργόπουλος και Λεμούσιας έβαλαν μπροστά τη μηχανή των υπεξαιρέσεων με πρόσχημα την ενίσχυση της δημοτικής παράταξης "Αναγέννηση". Η διανομή του μερίσματος γινόταν μυστικά, ενώ όταν το 2007, που άρχισε να αποκαλύπτεται το σκάνδαλο, ο τέως δήμαρχος θέλησε να αντικαταστήσει το "δεξί του χέρι", δυνατά μυστικά τους κρατούσαν αλληλέγγυους.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της έδρας ο Β. Παπαγεωργόπουλος παρείχε στον Μιχ. Λεμούσια άμεση συνδρομή στην υπεξαίρεση και ενώ θα μπορούσε εύκολα να τη σταματήσει δεν το έκανε.
Η αντίδραση Παπαγεωργόπουλου
Μετά την ανάγνωση της απόφασης ο κ. Παπαγεωργόπουλος έπεσε βουρκωμένος στην αγκαλιά της συζύγου του, ενώ υπήρξαν αντιδράσεις για την απόφαση και από ορισμένους πολίτες, που βρίσκονταν στην κατάμεστη αίθουσα του δικαστηρίου.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο κ. Παπαγεωργόπουλος απευθυνόμενος στον πρόεδρο του δικαστηρίου είπε: "Με όλο τον σεβασμό προς το δικαστήριο. Δεν έχω καμία σχέση με την υπόθεση. Κάποιοι θα πεθάνουν με τύψεις". Στα όσα είπε ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, απάντησε ο πρόεδρος της έδρας λέγοντας: "Δεν θα είμαστε εμείς πάντως αυτοί".
Λίγες ώρες μετά την απόφαση για ισόβια ο Β. Παπαγεωργόπουλος σε δήλωσή του κάνει λόγο για πολιτική δίκη και τονίζει: "Χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο και ενώ αποδεδειγμένα ο επίορκος υπάλληλος υπεξαιρούσε πολλά χρόνια πριν αναλάβω δήμαρχος, μου επέβαλαν ποινή ισόβια. Είναι φανερό ότι η δίκη εξελίχθηκε σε πολιτική δίκη και με αποκλειστικό κριτήριο την ικανοποίηση ενός κλίματος που ζητά αίμα πολιτικών. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι ενδόμυχα κανένας Θεσσαλονικιός και κανένας Έλληνας δεν πιστεύει ότι ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος τους πρόδωσε. Θα περιμένω την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου. Κάποιοι θα πεθάνουν με τις τύψεις τους."
Ο Β. Παπαγεωργόπουλος και ο Μιχ. Λεμούσιας οδηγήθηκαν μετά την ανάγνωση της απόφασης στις φυλακές Διαβατών, όπου κρατούνται στο ίδιο κελί.
Ισόβια και στους άλλους δύο
Αναφορικά με τον Μιχάλη Λεμούσια το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για ηθική αυτουργία στην υπεξαίρεση και απλή συνέργεια στην πλαστογραφία. Όπως αναφέρθηκε στην απόφαση του δικαστηρίου Παπαγεωργόπουλος και Λεμούσιας – που διατηρούσαν κοινό λογιαριασμό – λειτουργούσαν ως ένα πρόσωπο. Ο Μιχ. Λεμούσιας λίγο πριν οδηγηθεί στις φυλακές είπε: "Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο. Δυστυχώς γυρίσαμε στη ρωμαϊκή εποχή".
Οι δικαστές ανέφεραν ότι ο Μιχ. Λεμούσιας αναζήτησε μια πηγή στις οικονομικές υπηρεσίες, βολιδοσκόπησε τον Παν. Σαξώνη, τον προέτρεψε να υπεξαιρέσει χρήματα και ο τέως δήμαρχος ήταν γνώστης όλων αυτών. Ο Π. Σαξώνης κρίθηκε ένοχος για υπεξαίρεση και πλαστογραφία κατ' εξακολούθηση αλλά και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, ενώ βγαίνοντας από τα δικαστήρια είπε: "Χίλια συγγνώμη για ο,τι κι αν κάναμε".
Ένοχοι κρίθηκαν και οι δύο διευθυντές της ταμείακής υπηρεσίας, στους οποίους επιβλήθηκε ποινή 10 και 15 ετών με αναστολή. Αθώοι κρίθηκαν οι τρεις πρώην αντιδήμαρχοι οικονομικών του Δήμου. Το ποσό της υπεξαίρεσης προσδιορίστηκε στα 17,9 εκατ. και όχι 51,4 που είχε προσδιοριστεί αρχικά.
Τσίπρας για την απόφαση
Από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε θλιβερό το γεγονός άνθρωποι να οδηγούνται στη φυλακή ωστόσο επιτέθηκε στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, λέγοντας πως πέρυσι στη ΔΕΘ είχε πει πως θεωρεί έντιμο τον κ. Παπαγεωργόπουλο.