Τρόπους κάλυψης των κενών στο ναυτικό επίπεδο του αμυντικού βραχίονα αναζητά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας μέσω και της συνεργασίας με τη Γαλλία. Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενοικίασης δύο φρεγατών και τεσσάρων αεροσκαφών.
Εναλλακτικούς τρόπους απόκτησης και χρήσης γαλλικών πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών αναζητά η Αθήνα καθώς ακόμη και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας βρίσκεται υπό ασφυκτική οικονομική επιτήρηση.
Στόχος της ηγεσίας του ΥΕΘΑ είναι η διατήρηση της ναυτικής ισχύος στο Αιγαίο αλλά και την ευαίσθητη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Έτσι εξετάζεται το ενδεχόμενο ενοικίασης δύο γαλλικών φρεγατών όταν αυτές κατασκευαστούν, ενώ δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν από κοινού γαλλικά μέσα από Ελλάδα και Γαλλία για επιτηρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο ευρωπαϊκών αποφάσεων καθώς υπάρχει πρότυπο από άλλες χώρες.
Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Ζαν Υβ Λεντριάν, που βρίσκεται στην Αθήνα επανέλαβε ότι Γαλλία και Ελλάδα εξειδικεύουν την στρατιωτική τους σχέση με νέα συμφωνία και δήλωσε: "Αποφασίσαμε σήμερα να προετοιμάσουμε μια συμφωνία για συνεργασία στην άμυνα που θα είναι το πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας. Η συμφωνία αυτή θα περιλαμβάνει μια πιο συγκεκριμένη συμφωνία ως προς τις επιχειρησιακές ανάγκες και τις δυνατότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Κυρίως στον τομέα του Ναυτικού και ειδικότερα των φρεγατών".
Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, τόνισε πως δημιουργείται μια ελληνογαλλική επιτροπή για να δημιουργηθεί η συμφωνία και πρόσθεσε: "Η επιτροπή αυτή, θα έχει ως αποστολή τη σύνταξη μίας συμφωνίας, για την κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα των ναυτικών δυνάμεων, ειδικότερα των φρεγατών και της επιχειρησιακής συντήρησης εξοπλισμών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων".
Εντάσσοντας στο δυναμικό της δύο γαλλικές φρεγάτες αλλά και τέσσερα αεροσκάφη η χώρα μας στοχεύει στην κάλυψη κενών που υπάρχουν ή θα προκύψουν τα επόμενα δύο χρόνια στο ναυτικό επίπεδο του αμυντικού βραχίονα.