Πρόβληματα με τις θεραπείες τους αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς που νοσηλεύονται σε ιδιωτικές κλινικές, αφού σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες τους οι ίδιες αδυνατούν να προμηθευτούν τα υψηλού κόστους φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως υποχρεούνται με νέα υπουργική απόφαση.
Πρόβληματα με τις θεραπείες τους αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς που νοσηλεύονται σε ιδιωτικές κλινικές, αφού σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες τους οι ίδιες αδυνατούν να προμηθευτούν τα υψηλού κόστους φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως υποχρεούνται με νέα υπουργική απόφαση.
Το θέμα επισημάνθηκε και με επιστολή προς το υπουργείο Υγείας, την ώρα που οι ασθενείς αγωνιούν λόγω της αδυναμίας και των δημόσιων νοσοκομείων, οι λίστες αναμονής των οποίων ξεπερνούν -σε πολλές περιπτώσεις- τον ένα μήνα.
Η πρόεδρος της διασωματειακής Επιτροπής Διεκδίκησης Δικαιωμάτων Καρκινοπαθών Έβη Γαλαζίδου, δήλωσε ότι οι περίπου 200 ασθενείς περιμένοντας για την θεραπεία τους κάθονται ακόμη και στα σκαλιά, ενώ σημειώνει ότι κάποιοι πραγματοποιούν τη θεραπεία τους καθισμένοι ακόμη και σε καρέκλα.
Υπενθυμίζεται ότι, βάσει πρόσφατης υπουργικής απόφασης, οι ιδιωτικές κλινικές δυναμικότητας άνω των 60 κλινών οφείλουν να προμηθεύονται πλέον τα φάρμακα υψηλού κόστους για τις θεραπείες των ασθενών τους, ενώ μέχρι πρότινος τα αγόραζαν οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Αυτό αποφασίστηκε με στόχο να μην κυκλοφορούν νοσοκομειακά φάρμακα στην αγορά και να μην ταλαιπωρούνται οι ίδιοι οι ασθενείς.
Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες των κλινικών ζητούν την ανάκληση της απόφασης, διαφορετικά όπως επισημαίνουν δεν θα προχωρούν σε θεραπείες. Ο πρόεδρος της πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών Γρηγόρης Σαραφιανός, σημειώνει ότι κάθε χημειοθεραπεία κοστίζει 3.000 ευρώ και κάθε κλινική πραγματοποιεί περίπου 50 ημερησίως. "Πρέπει να χρηματοδοτήσουμε τον ΕΟΠΥΥ με περίπου 250 εκατ. ευρώ η κάθε κλινική, γιατί οι φαρμακοβιομηχανίες ζητούν τα χρήματά τους προκαταβολικά, παράλληλα όμως ο οργανισμός μας καθυστερεί τα νοσήλεια 7 μηνών", προσθέτει.
Παράλληλα, διορθωτικές κινήσεις γίνονται στον ΕΟΠΥΥ, σε μια προσπάθεια περιστολής των δαπανών του ήδη επιβαρυμένου οργανισμού. Ως εκ τούτου, περικόπτεται το επίδομα τοκετού, το οποίο είχε τυπικά ήδη καταργηθεί από την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ όταν υπεγράφησαν συμβάσεις με τις ιδιωτικές κλινικές, ωστόσο ορισμένες γυναίκες το λάμβαναν παρατύπως επιβαρύνοντας τον οργανισμό με 19 εκατ. ευρώ. Πλέον θα δίδεται μόνο στις γυναίκες που γεννούν στο σπίτι τους.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς υπογράμμισε σχετικά ότι ενώ πέρυσι όλοι μιλούσαν για κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ, "τώρα που φαίνονται τα αποτελέσματα του νοικοκυρέματος που κάνουμε, οι ασφαλισμένοι θα αποκτήσουν ξανά αξιόπιστη δημόσια ασφάλιση Υγείας".