Με "βροχή" επιχειρημάτων ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, επιχειρούσε να πείσει τα μέλη της τρόικας ότι η κινητικότητα λειτουργεί και πως με αυτό τον τρόπο θα βρεθούν σε διαθεσιμότητα 25.000 υπάλληλοι μέσα στο 2013.
Με "βροχή" επιχειρημάτων ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, επιχειρούσε να πείσει τα μέλη της τρόικας ότι η κινητικότητα λειτουργεί και πως με αυτό τον τρόπο θα βρεθούν σε διαθεσιμότητα 25.000 υπάλληλοι μέσα στο 2013.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν ανά χείρας το κείμενο των ελληνικών δεσμεύσεων και ζητούσαν στοιχεία και αποδείξεις για την τήρηση των συμφωνηθέντων καθώς είναι ιδιαίτερα δύσπιστοι.
Πηγές αναφέρουν ότι υπήρξε επιμονή στο θέμα των απολύσεων ζητώντας από τον κ. Μανιτάκη να απαντήσει αν και κατά πόσο θα τηρηθεί η συμφωνία που προβλέπει πως ένα μεγάλο μέρος των υπαλλήλων που θα περάσουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας δεν θα επιστρέψει στη θέση του το 2014. Ο Αντ. Μανιτάκης φαίνεται πως είπε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει το σύνολο των δεσμεύσεων της, εννοώντας όμως πως εκείνοι που θα βρεθούν εκτός Δημοσίου θα είναι οι επίορκοι, οι κοπανατζήδες, όσοι μπήκαν στο Δημόσιο με πλαστά πιστοποιητικά και όσοι δεν περάσουν επιτυχώς από την αξιολόγηση ικανοτήτων. "Θα είμαστε απόλυτα συνεπείς στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει", φέρεται να είπε ο κ. Μανιτάκης.
Η καχυποψία της τρόικας πηγάζει και από το κακό προηγούμενο του φιάσκου της εφεδρείας, μάλιστα οι εκπρόσωποι των δανειστών ρώτησαν εάν υπάρχει και Σχέδιο Β σε περίπτωση που δικαστικές αποφάσεις δικαιώσουν εργαζόμενους.
Ο Αντ. Μανιάκης τους διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει κίνδυνος εφαρμογής μιας και όποιος δεν αποδέχεται την υπαγωγή στο καθεστώς της διαθεσιμότητας, απολύεται. Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα ζήτησε πιεστικά να δοθούν αναλυτικά στοιχεία για τους πρώτους 12.500 υπαλλήλους που θα περάσουν εντός του 2013 σε διαθεσιμότητα, αλλά και συγκεκριμένους αριθμούς για την εξοικονόμηση που θα προκύψει από την διαθεσιμότητα των 25.000 υπαλλήλων και την εφαρμογή των νέων οργανογραμμάτων ανά υπουργείο.
Μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA", ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης, δήλωσε: "Οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη αλλά να μείνουμε σε αυτά τα οποία έχει πει επίσημα η κυβέρνηση. Ότι δηλαδή θέμα απολύσεων δεν τίθεται".
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Κριτσωτάκης, μιλώντας στην ίδια εκπομπή ανέφερε: "Κινητικότητα ονομάζουν όλοι από την πλευρά της κυβέρνησης, της τρόικα και όλοι της πλευράς αυτής τις απολύσεις. Τις απολύσεις εκείνες που ξέρουμε πως θα είναι φέτος, που ξέρουμε ότι και μέχρι το τέλος του 2015 θα πρέπει να είναι 150.000"
"Έχουν γίνει πολλά και θα δείτε ότι στο τέλος θα φανεί. Και με τις αξιολογήσεις και με το κλείσιμο των οργανισμών και με τις συγχωνεύσεις και με την αξιολόγηση και βεβαίως αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι για πρώτη φορά όσοι είναι επίορκοι θα απολυθούν", δήλωσε με τη σειρά του ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος.