"Πόλεμος" έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργείου και των φαρμακοβιομηχανιών, που αντιδρούν στη μείωση των τιμών των φαρμάκων που έχει ζητήσει η τρόικα και αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
"Πόλεμος" έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργείου και των φαρμακοβιομηχανιών, που αντιδρούν στη μείωση των τιμών των φαρμάκων που έχει ζητήσει η τρόικα και αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Κάποιες εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει να αποσύρουν τα προϊόντα τους από την ελληνική αγορά προκαλώντας ελλείψεις, ακόμη και σε αναντικατάστατα φάρμακα, και κύκλοι του υπουργείου Υγείας κάνουν λόγο για πιέσεις εκ μέρους ορισμένων συμφερόντων που αντιδρούν στη δραστική μείωση των τιμών που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες.
Σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν κενά απο τις αποσύρσεις φαρμακων και με εντολή του υπουργείου Υγείας, το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας έχει ξεκινήσει εισαγωγές από Ευρώπη και Αμερική για να καλυφθούν τα κενά, δίνοντας προτεραιότητα σε όσα είναι αναντικατάστατα.
Σε δήλωσή του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς τονίζει:
"Ελάχιστες περιπτώσεις φαρμάκων που παύουν να αντιπροσωπεύονται αντικαθίστανται από άλλα. Εάν κάποιο είναι αναντικατάστατο, το εισάγει η κρατική φαρμακαποθήκη. Συνεπώς, κανένα φάρμακο δεν στερείται και δεν θα στερηθεί κανένας ασθενής στη χώρα".
Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων:
Το 2011 κατατέθηκαν 99 αιτήσεις από τη φαρμακοβιομηχανία για αποσύρσεις φαρμάκων από την ελληνική αγορά και
Το 2012 τα αιτήματα άγγιξαν τα 213 και μετά από το τρίμηνο περιθώριο που δίνει ο νόμος αποσύρθηκαν τελικώς 203 σκευάσματα, εκ των οποίων τα 25 είναι αναντικατάστατα.
Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων υποστηρίζει ότι μετά το νέο δελτίο τιμών, 17 εταιρείες δήλωσαν την πρόθεσή τους στον ΕΟΦ ν' αποσύρουν 43 σκευάσματα αν δεν διορθωθούν τα λάθη που -όπως υποστηρίζουν- έχουν γίνει στις τιμές.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας, οι εταιρείες εκδηλώνουν την πρόθεση αυτή "είτε επειδή θεωρούν πια ότι η τιμή αυτή δεν επιτρέπει να είναι κερδοφόρο το προϊόν τους, είτε επειδή φοβούνται ότι αυτή η χαμηλή τιμή που έχει στη χώρα μας επηρεάζει την τιμολόγηση του προϊόντος σε άλλες χώρες με μεγαλύτερες αγορές".