Στενεύουν τα περιθώρια για εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες με το νέο σχέδιο που προωθεί το οικονομικό επιτελείο για τον τρόπο υποβολής δηλώσεων και απόδοσης ΦΠΑ. Το σχέδιο προκαλεί έντονες αντιδράσεις, αλλά το ΥΠΟΙΚ απαντά ότι οι αλλαγές θα ωφελήσουν τον συνεπή φορολογούμενο.
Στενεύουν τα περιθώρια για εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες με το νέο σχέδιο που προωθεί το οικονομικό επιτελείο για τον τρόπο υποβολής δηλώσεων και απόδοσης ΦΠΑ, το οποίο προκαλεί έντονες αντιδράσεις.
Το σχέδιο προβλέπει την κατάργηση:
Της δυνατότητας καταβολής σε δόσεις, καθώς και
Της δυνατότητας τμηματικής εξόφλησης στις περιπτώσεις όπου ο υπόχρεος δεν έχει υποβάλει δήλωση.
Ως απάντηση στις αντιδράσεις, το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι με το νέο σύστημα θα ωφεληθούν οι συνεπείς φορολογούμενοι κι ότι οι μόνοι που έχουν να φοβούνται είναι οι καθ' έξιν φοροφυγάδες, επισημαίνοντας ότι το 25% των υπόχρεων δεν υποβάλουν δηλώσεις και δεν αποδίδουν ΦΠΑ.
Σήμερα, με την υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ προκαταβάλλεται το 40% και η απόδοση του υπολοίπου μπορεί να γίνει σε 2 δόσεις, αλλά με μηνιαία προσαύξηση 2%. Το οξύμωρο είναι ότι στη περίπτωση που ο υπόχρεος δεν υποβάλει καθόλου δήλωση, προβλέπεται μηνιαία προσαύξηση 3,5%, αλλά δίνεται η δυνατότητα συμβιβασμού και εξόφλησης σε 6 μηνιαίες δόσεις.
Το νέο σχέδιο προβλέπει ότι με την υποβολή της δήλωσης θα πρέπει να αποδίδεται ελάχιστος φόρος 10 ευρώ και ότι η εξόφληση θα πρέπει να γίνεται στο τέλος του μήνα, με κατάργηση των δόσεων.
Στην περίπτωση που ο υπόχρεος αποδίδει τον φόρο εκπρόθεσμα, η οφειλή θα θεωρείται ληξιπρόθεσμη, άρα θα επιβαρύνεται με προσαύξηση 1%, διευκολύνοντας έτσι μόνον όσους πληρώνουν με τους σημερινούς ρυθμούς.
Αντιθέτως, για όσους δεν υποβάλουν καν δήλωση, η προσαύξηση περιορίζεται στο 2%, αλλά καταργείται η δυνατότητα συμβιβασμού και εξόφλησης σε 6 μηνιαίες δόσεις.
Τα θετικά του νέου σχεδίου είναι ότι βεβαιώνεται ο φόρος εξ αρχής και δεν θα απαιτείται έλεγχος για τον εντοπισμό των υπόχρεων και του οφειλόμενου φόρου. Ως αρνητικά του νέου σχεδίου χαρακτηρίζεται η άσκηση πίεσης σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, όπως επίσης το ότι δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά.
Με βάση το ισχύον πλαίσιο ποινικών κυρώσεων, προβλέπεται η άσκηση διώξεων μετά από τη συμπλήρωση 4μηνου από την ημερομηνία λήξης πληρωμής, όπως επίσης η υποχρέωση υποβολής μηνυτήριας αναφοράς αμέσως μετά από την ολοκλήρωση του ελέγχου για μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση ΦΠΑ- ΦΜΥ σε βαθμό κακουργήματος (πάνω από 75.000 ευρώ) ή εφόσον τα μη εκδοθέντα παραστατικά υπερβαίνουν τα 10, καθώς και για μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση ΦΠΑ- ΦΜΥ σε βαθμό πλημμελήματος για έλεγχο με εντολή του υπουργού Οικονομικών.
Η… μάχη του ΦΠΑ γίνεται με φόντο νεότερα στοιχεία, που δείχνουν ότι κυρίως λόγω της αύξησης των εισπράξεων από ληξιπρόθεσμα, τα έσοδα των εφοριών διαμορφώθηκαν 15% υψηλότερα από το στόχο του Φεβρουαρίου, χωρίς όμως να καλύπτεται η "βουτιά" των φόρων κατανάλωσης και η "τρύπα" του Ιανουαρίου.
Αντιδράσεις εμπόρων και βιοτεχνών
Σε επιστολή της προς υπουργό Οικονομικών, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας ζητά να μην υπάρξουν άλλες ρυθμίσεις "στραγγαλισμού".
Η ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει σχετικά:
"Διαπιστώνουμε δυστυχώς, ότι υπάρχει έλλειμμα κοινής λογικής και επαφής με την πραγματικότητα. Το 'έξυπνο και λογικό' είναι στο 'κολαστήριο' έτος 2013, για τις επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας, να επιχειρούνται διευκολύνσεις σε ότι αφορά την καταβολή των φορολογικών υποχρεώσεων και όχι ρυθμίσεις 'στραγγαλισμού'. Όπως αυτές που αφορούν στις αλλαγές καταβολής του ΦΠΑ, που τελικά εάν ισχύσουν, για άλλη μια φορά δεν πρόκειται να ωφελήσουν ούτε τα έσοδα του κράτους".
Επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), η οποία μεταξύ άλλων τονίζει:
"Ο εμπορικός κόσμος της χώρας είναι κάθετα αντίθετος στη σχεδιαζόμενη μεταβολή, η οποία θα προκαλέσει ακόμη περισσότερα επιχειρηματικά 'θύματα', θα διογκώσει τα λουκέτα στην αγορά και εντέλει, αντί να αυξήσει, θα μειώσει τα έσοδα του Δημοσίου τόσο από τον ΦΠΑ όσο και από άμεσους και έμμεσους φόρους".
Πυρά από ΣΥΡΙΖΑ
Με αφορμή τη ρύθμιση, ο υπεύθυνος του τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Γ. Μηλιός κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι "βγάζει το προσωπείο της 'ανάπτυξης' και πλέον ανοικτά 'πυροβολεί' τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας", βάζοντας στο στόχαστρό της άνεργους, εργαζόμενους και μικρομεσαίους επιχειρηματίες.
Θέση ΔΗΜΑΡ
"Η φοροδοτική ικανότητα πολλών νοικοκυριών έχει εξαντληθεί" σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ και τονίζει ότι πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις διευκόλυνσης για όσους δυνατούν να πληρώσουν εφάπαξ μαζεμένες υποχρεώσεις ετών.
"Είναι άλλο η αδυναμία καταβολής φόρων και άλλο η φοροδιαφυγή. Για τους συσσωρευμένους φόρους ακινήτων προτείνουμε να υπάρχει έκπτωση 10% για εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν όλο το ποσό εφάπαξ, ενώ για τους υπολοίπους να υπάρξουν 18 άτοκες δόσεις, με δυνατότητα χρηματοδότησης από ειδικά τραπεζικά δάνεια. Για τις συσσωρευμένες άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές, προτείνουμε να γίνονται εξατομικευμένες ρυθμίσεις ανάλογα με το εισοδηματικό, εργασιακό και οικογενειακό προφίλ του υπόχρεου" σημειώνει η ΔΗΜΑΡ.