Στον αέρα βρισκεται η προωθούμενη από το ΥΠΑΝ ρύθμιση για τα δάνεια των υπερχεωμένων νοικοκυριών, μετά την απόρριψη της πρότασης από την τρόικα. "Αγκάθι", το κόστος της ρύθμισης με το οποίο θα επιβαρυνθούν οι τράπεζες. Για το θέμα οριστηκε νέα συνάντηση μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, στην οποία θα παραβρίσκονται και εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών.
Στον αέρα βρισκεται η προωθούμενη από το υπουργείο Ανάπτυξης ρύθμιση για τα δάνεια των υπερχεωμένων νοικοκυριών, μετά την απόρριψη της πρότασης της κυβέρνησης και των τραπεζών απο την τρόικα, η οποία τη χαρακτήρισε γενναιόδωρη.
Κατά τη σημερινή επίσκεψη των εκπροσώπων των δανειστών στο ΥΠΑΝ, το θέμα βρέθηκε πρώτο στην ατζέντα, με την τρόικα να ζητά ένα πιο περιοριστικό πλαίσιο και να εκφράζει ανησυχία για το ενδεχόμενο οι τράπεζες να χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια από την εφαρμογή της ρύθμισης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, "αγκάθια" αποτελούν:
Η τετραετής περίοδος χάριτος με καταβολή μόνο των τόκων και επιτόκιο 1,5% που προβλέπεται στο σχέδιο, αλλά και
Το γεγονός ότι ο αριθμός των πολιτών που μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση συνεχώς αυξάνεται.
Τα στοιχεία μάλιστα που επικαλέστηκε η τρόικα σχετικά με το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών το τοποθετούν στα 2 δισ. ευρω.
Προκειμένου να μην ναυαγήσει το σχέδιο, σε μια ύστατη προσπάθεια για την εξεύρεση της χρυσής τομής, μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνει σε νέα συνάντηση στην οποία θα συμμετάσχουν αυτή τη φορά παράγοντες των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, της ΤτΕ, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, αλλά και της τρόικας.
Στην επικείμενη αυτή συνάντηση, το υπουργείο Ανάπτυξης θα στηρίξει το σχέδιο που έχει ήδη παρουσιάσει σύμφωνα με το οποίο στη ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν δανειολήπτες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 25.000€, που έχουν υποστεί μείωση εισοδημάτων κατά 35% από το 2010. Προβλέπεται περίοδος χάριτος 4 ετών με καταβολή μόνο των τόκων και επιτόκιο 1,5%, η δόση δεν πρέπει να ξεπερνά το 30% του εισοδήματος, ενώ για τους ανέργους προβλέπεται μηδενική καταβολή.
Η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να πείσει την τρόικα ότι:
Οι εισροές που θα αρχίσουν να έχουν οι τράπεζες από τη ρύθμιση των δανείων που σήμερα παραμένουν παγωμένα θα ισοσκελίσει τις απώλειες που μπορεί να καταγραφούν, καθώς και
Η προωθούμενη ρύθμιση δανείων θα βάλει φρένο και στις προσδοκίες για κούρεμα δάνείων.