Με εκπροσώπους νεοφυών επιχειρήσεων συναντήθηκε ο Αντώνης Σαμαράς. Τόνισε πως πρέπει να χτυπηθεί η γραφειοκρατία και να υπάρξει ένα "κοινωνικό συμβόλαιο" και μια νέα επιχειρηματική κουλτούρα, ώστε το αξιόλογο δυναμικό της χώρας να μπορέσει ευκολότερα να αναπτύξει τις ιδέες του.
Με εκπροσώπους νεοφυών επιχειρήσεων συναντήθηκε σήμερα στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο Αντώνης Σαμαράς, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου. Απευθυνόμενος προς τους νέους επιχειρηματίες, ο πρωθυπουργός τόνισε πως πρέπει να χτυπηθεί η γραφειοκρατία και να υπάρξει μια νέα επιχειρηματική κουλτούρα, ώστε το αξιόλογο δυναμικό της χώρας να μπορέσει ευκολότερα να αναπτύξει τις ιδέες του.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρωθυπουργός άκουσε τις προτάσεις των νέων επιχειρηματιών για τη διευκόλυνση του επιχειρείν, ενώ ζήτησε να δημιουργηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας μέσω του οποίου θα καταθέτουν τις ιδέες τους για καινοτόμες δραστηριότητες στο υπουργείο Ανάπτυξης. Με αφορμή μάλιστα τις παρατηρήσεις τους, σήκωσε το τηλέφωνο και μίλησε με τουλάχιστον με δύο υπουργούς για την άμεση αντιμετώπιση συγκεκριμένων ζητημάτων.
Στην τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η σημερινή συνάντηση με νέους επιχειρηματίες σηματοδοτεί και συμβολίζει "το αγκάλιασμα μιας προσπάθειας των ελληνικών νεοφυών εταιριών, αυτό που έμαθε ο κόσμος να λέει τα 'start ups', που δίνει ανάσες καινοτομίας αλλά και ανταγωνιστικότητας στην ελληνική οικονομία".
Ο κ. Σαμαράς, μάλιστα, μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει "ένα κοινωνικό συμβόλαιο ανάμεσα στους νέους της χώρας που θέλουν να πετύχουν ως επιχειρηματίες και στην πολιτεία", ενώ τόνισε πως η στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων "είναι μια στρατηγική ρεαλιστική" που μπορεί να αποδειχθεί "και μια από τις βασικές οδούς εξόδου από την κρίση".
"Η ανάπτυξη θέλει κινητοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού και του οικονομικού και του κοινωνικού κεφαλαίου της χώρας και θέλει και τη διαμόρφωση και μιας κατάλληλης κουλτούρας. Άνθρωποι με ιδέες υπάρχουν. Καινούργια παιδιά με καινούργιες ιδέες υπάρχουν. Το θέμα είναι να μην υπάρχει απέναντί τους ένα τοίχος που λέγεται πολιτεία ή κράτος. Να υπάρχει αγκάλιασμα και να υπάρχει παραδοχή ότι η πρόοδος έρχεται από τα νέα τα παιδιά" σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και σ' ένα "μεγάλο ρεύμα διανοητικής συνεργατικότητας" που αναπτύσσεται μέσα από καινούργιους θεσμούς, όπως είναι τα openoffice ή τα tedx, σημειώνοντας ότι το κράτος χρειάζεται να παρέμβει στο πεδίο αυτό και να υπάρξει χρηματοδότηση.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης χαρακτήρισε "εξαιρετικά ενδιαφέρουσα" τη συζήτηση με τους νέους επιχειρηματίες, από την οποία -όπως είπε- ο πρωθυπουργός ήθελε "να αντλήσει συμπεράσματα, να δει ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να ακούσει ιδέες για το πώς μπορεί να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα, ιδίως η νεανική επιχειρηματικότητα".
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, στο πλαίσιο της συνάντηση συμφωνήθηκε ότι:
Θα σχηματιστεί μια ολιγομελής επιτροπή εκ μέρους των νεοφυών επιχειρήσεων που θα είναι σε συνεχή επαφή με το υπουργείο Ανάπτυξης
Οι νεοφυείς επιχειρήσεις αναλαμβάνουν την υποχρέωση να δίνουν ιδέες στην κυβέρνηση σε σχέση με τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας
Οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα συμμετάσχουν στο σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ, το οποίο είναι στραμμένο στην καινοτομία και στις νέες τεχνολογίες.
Για "εξαιρετικό κλίμα" μίλησε και ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων Π. Ζαμάνης, ο οποίος είπε ότι ο πρωθυπουργός άκουσε τα προβλήματα και τα ζητήματα που έθεσαν.
"Στόχος μας δεν ήταν να παραπονεθούμε. Δεν ήταν μόνο να θίξουμε τα πιθανώς κακώς κείμενα, αλλά να προτείνουμε λύσεις και να δείξουμε στην κυβέρνηση ότι οι επιχειρηματίες είναι στη διάθεσή της και να βοηθήσουμε να διορθωθούν κάποια πράγματα (…) Θεωρώ ότι στα περισσότερα πράγματα που είπαμε βρήκαμε και θα βρούμε θετική ανταπόκριση".