Προσπάθειες για να εκτονωθεί η ένταση στη Χαλκιδική καταβάλλονται, μετά και τα τελευταία επεισόδια στην Ιερισσό. Ελεύθερα αφέθηκαν τα τέσσερα άτομα που συνελήφθησαν από την αστυνομία. Πήραν προθεσμία για να δικαστούν στις 20 Μαρτίου.
Προσπάθειες για να εκτονωθεί η ένταση στη Χαλκιδική καταβάλλονται, μετά και τα χθεσινά επεισόδια στην Ιερισσό.
Στη Θεσσαλονίκη, και με πρωτοβουλία του εισαγγελέα Εφετών της πόλης, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή κατοίκων, εκπροσώπου της εταιρίας και του αστυνομικού διευθυντή Κεντρικής Μακεδονίας και συμφωνήθηκε να υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ τους.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των κατοίκων Γιώργος Ζουμπάς, ο εισαγγελέας είπε ότι θα διερευνήσει τις καταγγελίες τους και ότι θα πρέπει να προσπαθήσουν "όλοι μαζί ώστε να κατευναστούν τα πνεύματα για να υπάρξει ηρεμία στην περιοχή".
Επίσης, τοπικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκαν την Παρασκευή με τον αστυνομικό διευθυντή Βόρειας Ελλάδας αναζητώντας τρόπους για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Το μεσημέρι, στον Πολύγυρο, οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο οι τέσσερις κάτοικοι της Ιερισσού οι οποίοι συνελήφθησαν χθες κατά τη διάρκεια των ελέγχων στα σπίτια τους, με τις κατηγορίες για παράνομη οπλοκατοχή, παράνομη κατοχή πομποδεκτών και κροτίδων.
Στις έρευνες εντοπίστηκαν 9 όπλα -τα δύο χωρίς άδεια- που εστάλησαν για εργαστηριακό έλεγχο προκειμένου να διερευνηθεί αν συνδέονται με την επίθεση στο εργοτάξιο των Σκουριών.
Οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι αφού ζήτησαν και πήραν προθεσμία να δικαστούν στις 20 Μαρτίου προκειμένου, όπως δήλωσε ο δικηγόρος τους Γιώργος Κυρίτσης, "από τη μία να ετοιμάσουν την υπεράσπισή τους και από την άλλη να συλλέξουν στοιχεία που να αποδεικνύουν τη νομιμότητα της κατοχής των όπλων".
Έξω από το δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί κάτοικοι για να συμπαρασταθούν στους κατηγορουμένους, αλλά και σε 4 ακόμη συγχωριανούς τους οι οποίοι επρόκειτο να δικαστούν για επεισόδια που είχαν σημειωθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο στην περιοχή. Η δίκη αυτή αναβλήθηκε για τον Ιανουάριο του 2014.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση, επικαλούμενη περιβαλλοντικούς λόγους, έκανε γνωστό πως επανεξετάζει τον φάκελο της επένδυσης για την εξόρυξη χρυσού στο Πέραμα της Αλεξανδρούπολης, διαχωρίζοντας τη συγκεκριμένη επένδυση από την πορεία των εργασιών στις Σκουριές της Χαλκιδικής.
Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει, πάντως, ότι εφόσον έρθει στην εξουσία θα ακυρώσει την επενδυση στις Σκουριές Χαλκιδικής, με τον Πάνο Σκουρλέτη να επικαλείται, μιλώντας στον Σκάι, "περιβαλλοντικούς και οικονομικούς λόγους".
Παράλληλα, συνεχίζεται η αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ για τη διαφημιστική καταχώριση της εταιρείας που δραστηριοποιείται στις Σκουριές Χαλκιδικής, η οποία δημοσιέθηκε στην εφημερίδα "Αυγή" το 2010.
Η ΝΔ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για στροφή 180 μοιρών και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντά ότι επρόκειτο για μια συνηθισμένη καταχώρυση σε ειδικό ένθετο της εφημερίδας.
Επίθεση κατά της κυβέρνησης για τη στάση της αστυνομίας στη Χαλκιδική εξαπέλυσε ο Πάνος Καμμένος, κάνοντας λόγο για ενέργειες που "ξεφεύγουν από τη δημοκρατική νομιμότητα και παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα" και ζητώντας παραίτηση του υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Δένδια.