Χωρίς φάρμακα για τον καρκίνο, την κατάθλιψη, τη σχιζοφρένεια και άλλες παθήσεις καταγγέλουν ότι έχουν μείνει οι φαρμακοποιοί. Την ίδια στιγμή οργιάζουν τα κυκλώματα παράνομων εξαγωγών φαρμάκων. Εμπλέκονται τουλάχιστον 700 φαρμακεία και 5 φαρμακαποθήκες.
Οργίαζε το κύκλωμα παράνομων εξαγωγών φαρμάκων που δρούσε στη χώρα μας αλλά και τη Βουλγαρία καθώς σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, εμπλέκονται σε αυτό 700 φαρμακεία σε όλη τη χώρα και 5 φαρμακαποθήκες.
Ο κ. Σαλμάς αποκάλυψε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί εντόπισαν γιατρό ο οποίος είχε στήσει φαρμακαποθήκη στη Βουλγαρία με θυγατρική στην Αθήνα, μάζευε φάρμακα από 202 φαρμακεία σε όλη τη χώρα και μέσω Βουλγαρίας τα εξήγαγε σε Γερμανία και Αγγλία, όπου εκεί πωλούνται σε πολλαπλάσιες τιμές. Στην επιχείρησή του βρέθηκαν πολλά σκευάσματα χωρίς κουπόνια, κάτι που σημαίνει ότι και τα εξήγαγε παρανόμως και τα χρέωνε στον ΕΟΠΥΥ.
"Ο φάκελος θα δοθεί στη Δικαιοσύνη. Το θεσμικό πλαίσιο θα αλλάξει και θα αυστηροποιηθούν οι ποινές, προκειμένου να αποκατασταθεί η αγορά κι αυτό γιατί η περιορισμένη διαθεσιμότητα για τα 75 σκευάσματα από τα 12.000 στην ελληνική αγορά αφορούν όλα φάρμακα που βρίσκονται σε εξαγωγές", δήλωσε ο Μ. Σαλμάς.
Καθηγητής ιατρικής εντοπίστηκε να έχει στο ψυγείο του ιατρείου του δεκάδες κουτιά φαρμάκου χωρίς αυτά να έχουν τα κουπόνια τους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες προμήθευε με το συγκεκριμένο σκεύασμα σε συνεχή βάση φαρμακοποιό, δίνοντάς του τα κουτιά χέρι με χέρι στην είσοδο πολυκατοικίας στο κέντρο της Αθήνας, χρησιμοποιώντας για κάλυψη… παγοκύστες.
Σε άλλη περίπτωση εντός καταστήματος δίπλα σε φαρμακείο εντοπίστηκαν πάνω από 500 σκευάσματα μέσα σε κουτιά υποδημάτων από τα οποία έλειπαν τα κουπόνια. Η λίστα με τα εμπλεκόμενα φαρμακεία θα δοθεί στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό αλλά και στις δικαστικές Αρχές.
Τις επόμενες ημέρες ο κ. Σαλμάς θα συναντηθεί με τον Γερμανό υπουργό Υγείας σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το φαινόμενο των παράνομων εξαγωγών. Παρά τις αποκαλύψεις πάντως ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θ. Αμπατζόγλου, υποστηρίζει ότι οι ελλείψεις τουλάχιστον 200 κωδικών φαρμάκων που παρατηρούνται στην αγορά οφείλονται περισσότερο στις μειωμένες ποσότητες φαρμάκων, που οι βιομηχανίες διαθέτουν στην ελληνική αγορά και τονίζει: "Δώσαμε στον υπουργο μια λίστα φαρμάκων τα οποία λείπουν εντελώς από την ελληνική αγορά. Δεν μπορούμε να τα βρούμε. Μιλάμε για κατηγορίες όπως είναι τα αντικαταθλιπτικά, όπως είναι φάρμακα για τη σχιζοφρένεια, φάρμακα για τον καρκίνο, ορμόνες, ανοσοκατασταλτικά, σοβαρές κατηγορίες φαρμάκων για τα οποία ο κόσμος ταλαιπωρείται"