Χρονίζουν οι υποθέσεις επίορκων δημοσίων υπαλλήλων που εξακολουθούν να πληρώνονται από το κράτος. Ακόμη και καταδικασμένοι για άγρια εγκλήματα πρώην δημόσιοι υπάλληλοι εξακολουθούν και παίρνουν το 50% του μισθού τους.
Χρονίζουν οι υποθέσεις επίορκων δημοσίων υπαλλήλων που εξακολουθούν να πληρώνονται από το κράτος. Μάλιστα δεν λείπουν και κραυγαλέες περιπτώσεις όπως εκείνη των δύο δημοτικών υπαλλήλων του Παγγαίου Καβάλας, οι οποίοι δολοφόνησαν τον δήμαρχο Τριαντάφυλλο Κουκούδη το Δεκέμβριο του 2009, ομολόγησαν, καταδικάστηκαν το 2010 και παρόλα αυτά – σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Έθνος" – το Δημόσιο εξακολουθεί να τους καταβάλει το 50% των αποδοχών τους.
Ο διάδοχος του εκλιπόντος δημάρχου είχε αποφασίσει τη διακοπή της μισθοδοσίας τους, όμως εκείνοι ξεκίνησαν δικαστικό αγώνα εναντίον του και επικαλούμενοι διατάξεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα πέτυχαν την καταβολή του μισού τους μισθού.
Όπως δήλωσε στο MEGA ο Βασίλης Ξουλόγης, σημερινός δήμαρχος Παγγαίου, οι φυλακισμένοι πλέον πρώην υπάλληλοι πληρώνονται κανονικά επειδή επί δύο χρόνια δεν έχει συνεδριάσει το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο για να εξετάσει την υπόθεση.
Σε άλλη κραυγαλέα υπόθεση, τρία μέλη της συμμορίας του ΙΚΑ Καλλιθέας που φαίνεται ότι προκάλεσαν ζημιά στο Ταμείο ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ, αν και βρίσκονται στη φυλακή λάμβαναν το 50% του μισθού τους για ένα χρόνο. Μάλιστα τα χρήματα δεν θα σταματούσαν να μπαίνουν στους λογαριασμούς τους εάν το θέμα δεν έπαιρνε έκταση και αναγκαζόταν έτσι το υπηρεσιακό συμβούλιο να συνεδριάσει και να τους απολύσει.
Δύο οφθαλμίατροι που είχαν χορηγήσει πιστοποιητικά τυφλότητας σε πάρα πολλούς κατοίκους της Ζακύνθου και της Χίου κατάφεραν να φύγουν σαν κύριοι από την υπηρεσία καθώς πρόλαβαν να συνταξιοδοτηθούν χωρίς να υποστούν διοικητικές κυρώσεις. Ιδιαίτερα στην περίπτωση της Χίου το νοσοκομείο δεν έκανε ένσταση στην αίτηση συνταξιοδότησης της οφθαλμιάτρου αν και κάτι τέτοιο προβλέπεται από τον νόμο όταν εκκρεμεί πειθαρχική δίωξη.
Η υπόθεση ωστόσο βρίσκεται στα δικαστήρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης, από το 2007 μέχρι σήμερα έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε 1300 υπαλλήλους. Σχεδόν οι μισοί είναι εργαζόμενοι σε δήμους και περιφέρειες (619), 134 προέρχονται από νοσοκομεία και 128 από εφορίες, τελωνεία και το γενικό λογιστήριο του κράτους.Ωστόσο κανείς δεν ξέρει πόσοι εξ αυτών έχουν ελεγχθεί και πειθαρχικά.
Η Δημοκρατική Αριστερά έχει ζητήσει την εντατικοποίηση των ελέγχων και σε ανακοίνωσή της τονίζει: "Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί οφείλουν να αξιοποιήσουν υπαρκτές δυνατότητες για τη διερεύνηση υποθέσεων διαχείρισης δημόσιου χρήματος και 'μαύρης οικονομίας'. Οι μηχανισμοί αυτοί πρέπει να ενισχυθούν. Η πάταξη της διαφθοράς είναι υπόθεση που αφορά στην προστασία του δημόσιου αγαθού".