Εκτεθειμένοι στους διαδρόμους βρίσκονταν ακόμη και οι ασθενείς που βρίσκονταν σε σοβαρή κατάσταση κατά την εφημερία του νοσοκομείου "Αττικόν", με κάποιους μάλιστα να περιμένουν περισσότερο από δέκα ώρες για την εισαγωγή τους.
Εκτεθειμένοι στους διαδρόμους βρίσκονταν ακόμη και οι ασθενείς που βρίσκονταν σε σοβαρή κατάσταση κατά την εφημερία του νοσοκομείου "Αττικόν", με κάποιους μάλιστα να περιμένουν περισσότερο από δέκα ώρες για την εισαγωγή τους.
Την ίδια ώρα, οι ευθύνες γι αυτή την απαράδεκτη κατάσταση "μοιράζονται" μεταξύ γιατρών, διοίκησης και του υπουργείου Υγείας.
Όπως αναφέρουν οι γιατροί, οι συνθήκες αυτές οφείλονται στις μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό, καθώς και στο γεγονός ότι, όπως σημειώνουν, παραβιάζεται η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει αναστολή εφημερίας σε όσες κλινικές δεν έχουν άλλα κρεβάτια. "Όταν οι νοσηλευτές επαρκούν για 30 ασθενείς και εμείς προσθέσουμε άλλους 30 στο διάδρομο, οι νοσηλευτές και οι γιατροί δεν επαρκούν να εξετάσουν τόσους ασθενείς δίνοντάς τους την φροντίδα του πρέπει", εξηγεί ο εκπρόσωπος των ιατρών του νοσοκομείου, Δημήτρης Μανίκης.
Ειδικότερα, όπως υπογραμμίζει ο διοικητής του νοσοκομείου Ηλίας Λαμπίρης, σε ορισμένες κλινικές η πληρότητα φτάνει στο 150%, και πως μόνη λύση είναι να μπει σε εφημερία της ίδιες ημέρες και δεύτερο νοσοκομείο της ίδιας υγειονομικής περιφέρειας. "Η πληρότητα είναι 130%, για τα δε παθολογικά περιστατικά είναι 150%. Σε μια σειρά από άλλα νοσοκομεία είναι μεταξύ 20% και 90%. Έχει -σ.σ.: το "Αττικόν"- πολύ μεγάλη προσέλευση.
Ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Πάνος Ευσταθίου από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι κάθε φορά που αναφέρεται στο Κέντρο ότι υπάρχει πληρότητα κλινών, μειώνεται η ροή των ασθενοφόρων κατά 70%. Ωστόσο, την ίδια ώρα καταγγέλει ότι μεγάλη ευθύνη έχουν γιατροί. "Σε ελέγχους που έχει κάνει το Κέντρο στο νοσοκομείο έχει διαπιστώσει ύπαρξη περιστατικών τα οποία δεν ήταν έκτακτα και εισήχθησαν κατά τη διάρκεια της εφημερίας ως έκτακτα περιστατικά", λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ευσταθίου.
Ενδεικτικό της κατάστασης στο νοσοκομείο "Αττικόν" είναι το συμβάν της επίθεσης συγγενών αρρώστων σε δύο γιατρούς, με τον Ιατρικό Σύλλογο να ζητά από τις διοικήσεις να ενισχύσουν την ασφάλεια των νοσοκομείων.
(φωτογραφία αρχείου)