"Όχι" είπε κατά πλειοψηφία το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020 της ΕΕ που είχε προτείνει το Ευρωπαϊκού Συμβούλιο στη σύνοδο κορυφής του Φεβρουαρίου.
"Όχι" είπε κατά πλειοψηφία το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020 της ΕΕ που είχε προτείνει το Ευρωπαϊκού Συμβούλιο στη σύνοδο κορυφής του Φεβρουαρίου.
Μετά από διεξοδική συζήτηση, οι 506 ευρωβουλευτές καταψήφισαν το σχέδιο του προϋπολογισμού ενώ οι 161 είπαν "ναι".
Πλέον, θα αρχίσουν διαβουλεύσεις μεταξύ Ευρωβουλής, Κομισιόν και Συμβουλίου. Νωρίτερα, είχε εκφραστεί έντονη δυσφορία για τον μειωμένο προϋπολογισμό της ΕΕ των επόμενων επτά χρόνων από τους περισσότερους ευρωβουλευτές.
Υποστήριξαν ότι το σχέδιο αυτό οδηγεί σε ελλειμματικό προϋπολογισμό σε μια περίοδο που η Ευρώπη οφείλει να δείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη και ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί ανάπτυξη με λιγότερα χρήματα, κάνοντας συγκεκριμένες αναφορές στην Ελλάδα.
"Την προηγούμενη εβδομάδα ήμουν στην Ελλάδα και είδα ότι εκεί είναι τελείως απούσα η Ευρώπη. Πιστεύω ότι πάνω σε αυτό το κοινοβούλιο πρέπει να σκεφτεί και να κάνει προτάσεις. Κύριε Φαράζ, είδα στην Ελλάδα κόσμο και παιδιά όπως τα δικά σας ή το δικό μου, να ζητούν φαγητό το μεσημέρι ή να ζητούν μια επιπλέον φέτα ψωμί για τα παιδιά τους. Αυτό με αγγίζει ιδιαίτερα και εδώ πρέπει να παρέμβει η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη", είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Γιόσεφ Ντολ.
Από την μεριά του ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Πρασίνων, Ντάνιελ Κον Μπετίτ επισήμανε ότι στην Ισπανία ή σε μια χώρα όπως η Ελλάδα δεν υπάρχει πια κοινωνική προστασία και ότι δεν μπορούν οι νέοι άνεργοι να έχουν κοινωνική προστασία όπως σε άλλες χώρες. Υπογράμμισε ότι για αυτό τον λόγο ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός θα πρέπει να παρέχει την ελάχιστη αυτή κοινωνική προστασία για όσο δεν μπορούν συγκεκριμένα μέλη λόγω της κρίσης.
Η ψηφοφορία διεξήχθη το απόγευμα επί του προϋπολογισμού ύψους 960 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα μεγαλύτερα κόμματα είχαν από την αρχή ταχθεί υπέρ της καταψήφισής του συντασσόμενοι με τον πρόεδρο, Μάρτιν Σουλτς.
Αντίθετα, οι Χριστιανοδημοκράτες, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι προτείνουν ένα σχέδιο εναλλακτικό που θα είναι πιο ελαστικό στην κατανομή των κεφαλαίων χωρίς να αλλάζουν το ονομαστικό όριο του προϋπολογισμού ενώ προειδοποιούν για τις επιπτώσεις της κοινωνικής κρίσης.
"Στην Ελλάδα βλέπω άνοδο της ακροδεξιάς. Στην Ιταλία την απουσία της κυβέρνησης. Στην Κύπρο, οι τράπεζες αποτυγχάνουν. Στην Ισπανία, έχουμε προς το παρόν μια χαμένη γενιά με την ανεργία στο 50%. Στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία υπάρχει ανάγκη για νέα πακέτα περικοπών. Στην Ιρλανδία είναι ο έκτος χρόνος λιτότητας", είπε ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων, Γκι Βερχόφστατ.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόσο ήταν παρών στη συζήτηση αλλά παρέμεινε άκαμπτος στη στάση του. Αναγνώρισε ωστόσο την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η ανεργία μέσω όμως της δημοσιονομικής προσαρμογής.