Όλο και περισσότερο κερδίζουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών τα προϊόντα που παράγονται στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στην ημερίδα για το ελληνικό προϊόν που διοργανώθηκε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Όλο και περισσότερο κερδίζουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών τα προϊόντα που παράγονται στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στην ημερίδα για το ελληνικό προϊόν που διοργανώθηκε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Όπως, δε, επισήμαναν οι ομιλητές στο συνέδριο που διοργανώθηκε, ένα ελληνικό προϊόν αναγνωρίσιμο παγκοσμίως και με υψηλά standards ποιότητας, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια δύναμη ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Μερικά από τα ενδιαφέροντα συμπεράσματα της έρευνας (πανελλαδική/διαπανεπιστημιακή σε δείγμα 1.317 ατόμων) που παρουσιάστηκε στο συνέδριο δείχνουν ότι:
Οι 9 στους 10 (ποσοστό 93%) δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να αγοράζουν ελληνικά προϊόντα και στο μέλλον
Οι 8 στους 10 (79,20%) δηλώνουν ότι θα αυξήσουν ακόμα περισσότερο την προτίμησή τους στην ελληνική παραγωγή στο μέλλον
Οι 8 στους 10 πιστεύουν ότι όταν αγοράζουν ελληνικά προϊόντα ενισχύουν την οικονομία και την απασχόληση
Οι 6 στους 10 θεωρούν ότι τα ελληνικά προϊόντα είναι καλύτερα σε ποιότητα από τα εισαγόμενα, αν και βρίσκουν τις τιμές τους "τσιμπημένες" σε σχέση με τα εισαγόμενα.
Η ίδια έρευνα μέτρησε την καταναλωτική στάση έναντι του ελληνικού προϊόντος και κατέληξε στα εξής ευρήματα:
Το 75,47% δηλώνει ευχαριστημένο όταν βρίσκει διαθέσιμα ελληνικά προϊόντα
Το 46,24% εκτιμά ότι στα περισσότερα είδη, η καλύτερη λύση είναι τα ελληνικά προϊόντα
Το 57,86% θεωρεί πως τα ελληνικά προϊόντα είναι υψηλής ποιότητας
Το 54,21% πιστεύει ότι τα ελληνικά προϊόντα δίνουν μεγαλύτερη αξία στα χρήματά του
Το 58,16% θεωρεί πως όταν αγοράζει ελληνικό προϊόν κάνει μία καλή αγορά.
Το "παρών" στην εκδήλωση έδωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς, ο οποίος τόνισε ότι ρόλος του κράτους είναι να διευκολύνει την ελληνική παραγωγή.
"Καμιά πολιτεία δεν μπορεί να επικαλείται τον πατριωτισμό των πολιτών της, αν και η ίδια δεν αναλαμβάνει υποχρεώσεις δικές της στο όνομα αυτού του πατριωτισμού. Θεωρώ ύψιστο πατριωτικό καθήκον της ελληνικής πολιτείας να διασφαλίσει συνθήκες βιωσιμότητας και στη συνέχεια ανάπτυξης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην επικράτειά της" τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σκορδάς.
Ως βασικές προτεραιότητες από το υπουργείο Ανάπτυξης θεωρούνται η υιοθέτηση ένος ελληνικού σήματος κατανοητού και αναγνωρίσιμου, που θα είναι συνώνυμο της υψηλής ποιότητας, και η παράλληλη στήριξη και αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών.
Την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο προδιαγραφών, βάσει των οποίων ένα προϊόν μπορεί να χαρακτηρίζεται και να προβάλλεται ως ελληνικό σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος. Ο ίδιος, πάντως, σημείωσε ότι έχουν ενισχυθεί η κατανάλωση αλλά και οι εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων.
"Παρ' όλες τις αντίξοες συνθήκες, οι ελληνικές επιχειρήσεις πέτυχαν την τελευταία τριετία να πραγματοποιήσουν ένα μικρό εξαγωγικό θαύμα" είπε ο κ. Μίχαλος και επικαλούμενος στοιχεία της Eurostat για το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2012 επισήμανε: "Η Ελλάδα σημείωσε την καλύτερη επίδοση στις εξαγωγές, μεταξύ των χωρών – μελών της Ευρωζώνης. Οι εξαγωγές της αυξήθηκαν κατά 13% και έφτασαν σε αξία τα 20,9 δισ. ευρώ, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 5,5 δισ. ευρώ".
Από την πλευρά του, ο καθηγητής του Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας και αναπληρωτής πρόεδρος του συμβουλίου διοίκησης του ΟΠΑ Γιώργος Αυλωνίτης, καταθέτοντας τη μακρόχρονη εμπειρία του για το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, είπε ότι το πρόβλημα δεν είναι το χρέος, αλλά το γεγονός ότι δεν παράγει και δεν διαθέτει επώνυμα προϊόντα στην παγκόσμια αγορά.
Σύμφωνα με τον κ. Αυλωνίτη, "χρειαζόμαστε άμεσα ένα νέο παραγωγικό, αναπτυξιακό μοντέλο εξωστρέφειας που να απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις παραγωγής προϊόντων και προσφοράς υπηρεσιών βασισμένο στην ποιότητα, την καινοτομία, τη διαφοροποίηση, τις στοχευμένες αγορές, τα διεθνή δίκτυα διανομών και τα ισχυρά brand names, εκμεταλλευόμενοι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας".