Νομιμοποίηση και όχι απλώς τακτοποίηση ορισμένων κατηγοριών ακινήτων με παρατυπίες, προβλέπει νέος νόμος που μελετά το υπουργείο Περιβάλλοντος, και το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας.
Νομιμοποίηση και όχι απλώς τακτοποίηση ορισμένων κατηγοριών ακινήτων με παρατυπίες, προβλέπει νέος νόμος που μελετά το υπουργείο Περιβάλλοντος, και το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας.
Μικρές αυθαιρεσίες θεωρούνται οι πέργκολες, τα δώματα, τα μπάρμπεκιου και άλλες τέτοιου τύπου. Σύμφωνα με πληροφορίες για τέτοιες παραβάσεις δεν θα υπάρχει χρονικός περιορισμός υπαγωγής στη ρύθμιση, ενώ το κατώτερο ποσό για νομιμοποίηση θα κυμαίνεται στα 500 ευρώ.
Επίσης θα μπορούν να νομιμοποιηθούν και κλειστοί ημιυπαίθριοι, υπό την προϋπόθεση ότι δεν καταλαμβάνουν μεγάλο ποσοστό του ακινήτου. Για τη νομιμοποίηση αυτή, θα γίνει συμψηφισμός του προστίμου για την τακτοποίηση, και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει νέα επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες ημιυπαίθριων. Αυτές είναι ορισμένες μόνο από τις αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα.
"Προσεγγίζοντας το θέμα της δόμησης ενιαία και συνολικά θέτουμε άμεσα σε διαβούλευση σχέδιο νόμου για την όσο γίνεται πιο οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος των αυθαιρέτων προσφέροντας λύσεις σε χιλιάδες συμπολιτών μας" τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης.
Όσον αφορά τις μεγαλύτερες παραβάσεις, θα ισχύει η δυνατότητα τακτοποίησης για 30 χρόνια. Σημαντικό ρόλο σε όλη τη διαδικασία θα παίξει η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου, που θα γίνει πλέον υποχρεωτική. Ο νέος νόμος κρίνεται απαραίτητος καθώς, παρά τις συνεχείς παρατάσεις, η μέχρι σήμερα ανταπόκριση των πολιτών στο νόμο Παπακωνσταντίνου για τα αυθαίρετα δεν κρίνεται ικανοποιητική.
Έως και τις 14 Μαρτίου το σύνολο των δηλώσεων, είτε προσωρινής είτε ολοκληρωμένης υπαγωγής, έφτανε περίπου τις 331.000 και τα έως τώρα έσοδα τα 802 εκατ, ενώ υπολογίζεται ότι συνολικά θα φτάσουν τα 2,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή σημαντικά μειωμένα σε σύγκριση με τις προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου.
Στη νέα ρύθμιση δεν θα μπορούν να υπαχθούν αυθαίρετα σε δάση, αιγιαλούς και αρχαιολογικούς χώρους. Σύμφωνα με όσα ισχύουν έως σήμερα, δεν θα μπορούν να υπαχθούν αυθαίρετα που χτίστηκαν μετά τον Ιούλιο του 2011.
Όμως αλλαγές έρχονται και στην κτηματογράφηση. Πλέον οι διαδικασίες επιταχύνονται προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί έως το 2020, ενώ δίνεται λύση και σε δομημένες περιοχές που στο παρελθόν ήταν χαρακτηρισμένες δασικές.