Σε εθνικά ενωτικούς τόνους και υπέρ της απόρριψης της απόφασης του Eurogroup για το "κούρεμα" στις καταθέσεις κινήθηκαν οι ομιλίες των αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων στην κυπριακή Βουλή. Τους τόνους κατά Αναστασιάδη σήκωσε ο γ.γ. του αντιπολιτευόμενου ΑΚΕΛ κ. Κυπριανού.
Σε εθνικά ενωτικούς τόνους και υπέρ της απόρριψης της απόφασης του Eurogroup για το "κούρεμα" στις καταθέσεις κινήθηκαν οι ομιλίες των αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων στην κυπριακή Βουλή, που με 36 ψήφους κατά και 19 αποχές (του κυβερνώντος ΔΗΣΥ) απέρριψε το βράδυ της Τρίτης την απόφαση του Eurogroup για το "κούρεμα" στις καταθέσεις.
Τους τόνους κατά Αναστασιάδη σήκωσε ο γ.γ. του αντιπολιτευόμενου ΑΚΕΛ κ. Κυπριανού, ενώ ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στην απόφαση του ΔΗΣΥ να απέχει από την ψηφοφορία, λέγοντας ότι είναι η πιο κρίσιμη και εποικοδομητική στάση, δεδομένης της στάσης των πολιτικών δυνάμεων της Κύπρου και της απόρριψης του αιτήματος που υπέβαλε το κυβερνών κόμμα για αναβολή της ψηφοφορίας.
Κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων ήταν η απόρριψη της απόφασης, η οποία χαρακτηρίστηκε ως ωμός εκβιασμός και απόπειρα υποδούλωσης, με ταυτόχρονη αναγνώριση της ανάγκης για εξυγίανση της κυπριακής οικονομίας μέσα από μια άλλη λύση.
Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης έκανε λόγο για "χρεοκρατία", μια νέα μορφή αποικιοκρατίας, όπως είπε, και για "απαράδεκτη ατιμωτική απόφαση" από δήθεν σωτήρες που στην πραγματικότητα επιχειρούν να στερήσουν από την Κύπρο μια από τις σημαντικότερες πηγές ανάπτυξης.
Ο πρόεδρος ΕΥΡΩΚΟ Δ. Συλλούρης κατήγγειλε ότι οι "υποτιθέμενοι δανειστές" της Κύπρου μιλούσαν για βιωσιμότητα όταν πίσω στο μυαλό τους είχαν τη διάλυση του βασικού τομέα της οικονομίας, αυτού των υπηρεσιών. "Ήθελαν να κηνυγύσουν τους Ρώσους ολιγάρχες που κατά τη γνώμη τους βρίσκονται μόνο στην Κύπρο, μας πρόσβαλαν, μας έλεγαν ότι κάνουμε ξέπλυμα ωσάν και αυτό το πράγμα δεν γίνεται στη δική τους τη χώρα… Αν έχουν διαφορές με τους Ρώσους και θέλουν να τις λύσουν, το γήπεδο δεν είναι η Κύπρος" τόνισε.
Ο κ. Συλλούρης είπε ακόμη ότι η επόμενη μέρα θέλει περισσότερο μυαλό και πατριωτισμό και όχι "τοξικό λαϊκισμό", σημείωσε ότι "χρειάζεται προσπάθεια να εργαστούμε όλοι για να βρούμε μια τρίτη λύση" και τόνισε: "Δεν μπροεί να είναι λύση η τρόικα, τους είδαμε, τους πράξαμε, πρέπει να φύγουν".
Από την πλευρά του, ο Γιαννάκης Ομήρου (ΕΔΕΚ, πρόεδρος Βουλής) δήλωσε ότι "κάποιοι εκτός Κύπρου θέλουν να μας γυρίσουν σε καθεστώς αποικίας" και τόνισε πως "η Κύπρος δεν θα γίνει πειραματόζωο επιβολής νεοαποικιακών δεσμών". "Η μία και μόνη αξιοπρεπής απάντηση είναι όχι στον ωμό εκβιασμό και στην υποδούλωση".
Ο κ. Ομήρου είπε ότι η κυβέρνηση όφειλε να ζητήσει χρόνο για διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις απορρίπτοντας τον ωμό εκβιασμό και είπε ότι τώρα η Βουλή καλείται να ψηφίσει μια απόφαση που "αποτελεί ληστρική υπεξαίρεση ιδιωτικών καταθέσεων", κόντρα σε κάθε νόμο και αίσθηση δικαίου και ηθικής. "Αρνούμαστε να υποκύψουμε σε αυτό το εκβιαστικό δίλημμα" σημείωσε και είπε ότι η πρόταση ΕΔΕΚ είναι απόρριψη του ωμού εκβιασμού και απαίτηση επαναδιαπραγμάτευση. "Είναι η ώρα της συλλογικότητας, της εθνικής ομοψυχίας, μόνο έτσι μπορούμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά αυτή τη φοβερή κρίση" επισήμανε.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Κάρογιαν είπε "η πατρίδα αυτή υφίσταται απρόκλητη, άδικη και προσχεδιασμένη επίθεση και οφείλουμε όλοι να την υπερασπίσουμε, με μία, ενιαία και εθνική απάντηση". "Δεν είμαστε ούτε οι έσχατοι της Ευρωπής ούτε οι παρίες της… Αντί να διορθώσουν τα λάθη τους απαιτούν να τα αποδεχθούμε ως συνταγές σωτηρίας…" ανέφερε και μίλησε για "λάκκο των λεόντων του Eurogroup" και για απόφαση που "προδίδει αδικαιολόγητη εκδικητική διάθεση".
Ο κ. Κάρογιαν δήλωσε ότι απέναντι στην Ευρώπη των εκβιασμών "επιμένουμε στην Ευρώπη της αλληλεγγύης, της ανάπτυξης και της δίκαιης κατανομής των βαρών". "Οι Κύπριοι δεν πρόκειται να αποτελέσουν εθελοντικά θύματα ενός ακήρυκτου πολέμου που απειλεί τα ζωτικά τους συμφέροντα" είπε και πρόσθεσε ότι "απαιτείται εθνική στρατηγική για έξοδο από την κρίση".
Τους τόνους σήκωσε ο γ.γ. του αντιπολιτευόμενου ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, ο οποίος έβαλε στο στόχαστρο τον Νίκο Αναστασιάδη καταγγέλλοντάς τον για συμφωνία με το Eurogroup, που παραβιάζει ακόμη και αποφάσεις της ίδιας της ΕΕ. Έκανε λόγο για μικροκομματικές πρακτικές και για επιχείρηση να ναρκωθεί ο λαός με ψεύτικες ελπίδες πριν τις εκλογές, ενώ μίλησε για αβάσιμες και ατεκμηρίωτες κατηγορίες για ξέπλυμα, από το εξωτερικό αλλά και από το εσωτερικό.
Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι η χώρα γνωρίζει το πιο ωμό πρόσωπο της Ευρώπης και γίνεται πειραματόζωο και είπε ότι οι αποφάσεις που καλείται να λάβει η Κύπρος θα σφραγίσουν τις πολιτικές εξελίξεις στην ΕΕ και ότι ενδεχόμενη απόρριψη της συμφωνίας μπορεί να ενισχύσει την ήδη τεταμένη συζήτηση για το πώς αλλιώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση.
"Το 'κούρεμα' των καταθέσεων δεν θα είναι το αναγκαίο πικρό ποτήρι που πρέπει να πιει η Κύπρος για να ξεκινήσει η ανάκαμψη" υπογράμμισε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ και προέβλεψε ότι θα ακολουθήσουν νέα σκληρά μέτρα.
"Το ΑΚΕΛ προτείνει καταψήφιση και καταθέτει πρόταση για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Οι εταίροι μας δεν επιχειρούν να βοηθήσουν, χρησιμοποιούν την κρίση ως αφορμή για να πλήξουν την κυριαρχία μας και να μας επιβληθούν πολιτικά, με φόντο το φυσικό αέριο" συμπλήρωσε. Επίσης, ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα ο κατάλογος με τα ονόματα όσων απέσυραν λεφτά από τις κυπριακές τράπεζες το τελευταίο διάστημα, ενώ κάλεσε τον λαό σε ψύχραιμη και οργανωμένη αντίδραση.
Τον λόγο αμέσως μετά έλαβε ο αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος χαρακτήρισε τη σημερινή συνεδρίαση ως την πιο κρίσιμη του κυπριακού κοινοβουλίου και του τόπου.
Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε μια "βασανιστικά δυσχερή θέση" και υιοθέτησε τόνους εθνικής αυτοκριτικής, λέγοντας ότι στο παρελθόν αναβλήθηκαν πολλές φορές κρίσιμες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Τόνισε όμως πως δεν είναι η ώρα για αλληλοεπίρριψη ευθυνών, γιατί όπως είπε "θα ήμασταν μικρότεροι των ιστορικών περιστάσεων", αλλά ώρα εθνικής ευθύνης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δίνεται συγχωροχάρτι.
Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι το ΔΗΣΥ έκφραζει τον απόλυτο σεβασμό στον πρόεδρο Αναστασιάδη, που στις Βρυξέλλες "έδωσε σκληρή μάχη αλλά τέθηκε υπό εκβιαστικό δίλημμα" και είπε ότι θα εργαστεί δίπλα στον πρόεδρο ώστε να μπορέσουν να ορθώσουν άμεσα μια αξιόπιστη αντιπρόταση, εξίσου αποτελεσματική αλλά σαφώς λιγότερο επώδυνη και επικίνδυνη.
"Δεν απορρίπτουμε οποιαδήποτε άλλη πρόταση, φτάνει να είναι σωτήρια για τον τόπο μας. Η στάση αποχής αποτελεί τη φωνή της μετριοπάθειας και μια εκκωφαντική έκκληση προς τα έξω 'μη σπρώχνετε την Κύπρο εκτος του ευρώ'. Δεν είναι η πρόθεσή μας, η επιθυμία μας, η επιλογή μας. Μπορεί να φέρουμε σημαντικό μερίδιο της ευθύνης, αλλά παράλληλα ευθύνονται και οι αδυναμίες της Ευρωζώνης και η διεθνής οικονομική κρίση" επισήμανε και κατέληξε λέγοντας: "Τώρα ξεκινά η πορεία προς τον Γολγοθά, εύχομαι να αποφύγουμε τον δρόμο προς τον γκρεμό, ο Θεός βοηθός".