Με 36 ψήφους κατά 19 αποχές, η κυπριακή Βουλή απέρριψε το νομοσχέδιο με την απόφαση του Eurogroup για το "κούρεμα" καταθέσεων. Το νομοσχέδιο δεν υπερψήφισαν ούτε οι βουλευτές του προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος δηλώνει ότι θα δώσει "μάχη" να την αλλάξει και μέσα στην ημέρα είχε νέα συνομιλία με την Άγκελα Μέρκελ.
"Όχι" στο "κούρεμα" των καταθέσεων είπε την Τρίτη το βράδυ η κυπριακή Βουλή, καθώς την απόφαση του Εurogroup δεν υπερψήφισαν ούτε οι βουλευτές του προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα δώσει "μάχη" να την αλλάξει.
Ο Κύπριος πρόεδρος -ο οποίος συνομίλησε το απόγευμα με την Άγκελα Μέρκελ και αργά το βράδυ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν- εξέφρασε "τον απόλυτο σεβασμό του στην απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων". Αύριο το πρωί θα έχει σύσκεψη με τους αρχηγούς των κομμάτων για να συζητήσουν και να μελετήσουν από κοινού την κατάσταση, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί, ενώ όπως ανακοινώθηκε συνάντηση θα έχει και με κλιμάκιο της τρόικα.
"Η απόφαση αυτή από την Βουλή της Κυπριακής Δημοκρατίας προστατεύει όλους τους πολίτες των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να στείλω απόψε προς όλους τους Ευρωπαίους πολίτες" δήλωσε μετά την ψηφοφορία στη Βουλή ο πρόεδρος του Σώμματος και του κόμματος ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.
Το σχετικό νομοσχέδιο, επι του συνόλου και επί των άρθρων, απορρίφθηκε με 36 ψήφους κατά και τις 19 αποχές των μελών του κυβερνώντος ΔΗΣΥ.
Η συνεδρίαση στην κυπριακή Βουλή ξεκίνησε -εν μέσω διαδηλώσεων- με το αίτημα του ΔΗΣΥ να υπάρξει αναβολή στην ψηφοφορία, το οποίο όμως απορρίφθηκε από όλα τα άλλα κόμματα, και οι τοποθετήσεις που ακολούθησαν κινήθηκαν σε εθνικά ενωτικούς τόνους και με έντονη κριτική στην απόφασης του Eurogroup, με αναφορές σε ωμό εκβιασμό και προσπάθεια υποδούλωσης.
Τους τόνους κατά Αναστασιάδη σήκωσε ο γ.γ. του αντιπολιτευόμενου ΑΚΕΛ κ. Κυπριανού, ενώ ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στην απόφαση του ΔΗΣΥ να απέχει από την ψηφοφορία, λέγοντας ότι είναι η πιο κρίσιμη και εποικοδομητική στάση, δεδομένης της στάσης των πολιτικών δυνάμεων της Κύπρου και της απόρριψης του αιτήματος για αναβολή της ψηφοφορίας.
Πριν τη συνεδρίαση, ο αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου είχε ανακοινώσει την απόφαση για ψήφο αποχής λέγοντας:
"Υπό τις περιστάσεις είναι η πιο σωστή θέση και συμπεριφορά ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε την επόμενη μέρα… Με την αποχή δίνουμε το μήνυμα ότι ο λαός μας δεν μπορεί να βρίσκεται μεταξύ δύο κακών επιλογών, μπροστά στον κίνδυνο της άτακτης χρεοκοπίας και του πρωτοφανούς εγκληματικού κουρεματος. Μπορούμε είτε να ξαναδιαπραγματευτούμε είτε να προσπαθήσουμε να εξεύρουμε άλλη εναλλακτική λύση για να βγάλουμε την οικονομία μας από τα τραγικά έξοδα".
Στη Μόσχα ο Μ. Σαρρής – Το εναλλακτικό σχέδιο της Λευκωσίας
Αναζητώντας σανίδα σωτηρίας στα ρωσικά κεφάλαια, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής βρίσκεται στη Μόσχα, η οποία φερόταν όλες αυτές τις ημέρες ενοχλημένη και από τους χειρισμούς της κυπριακής κυβέρνησης.
"Έχουμε μια σειρά από θέματα να συζητήσουμε με τη ρωσική κυβέρνηση για να δούμε πώς μπορούμε να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας. Περνάμε δύσκολες ώρες γι' αυτό και θα θέλαμε να συζητήσουμε με τους φίλους μας και να δούμε πώς μπορούμε να εργαστούμε από κοινού ώστε να βγούμε από αυτή τη δύσκολη κατάσταση" δήλωσε φτάνοντας στο αεροδρόμιο της Μόσχας ο κ. Σαρρής, ο οποίος παράλληλα διέψευσε τα περί παραίτησής του λέγοντας ότι δεν υπάρχει "ίχνος αλήθειας" στις φήμες αυτές.
Κατά την παραμονή του στη Μόσχα, ο κ. Σαρρής αναμένεται να κάνει προσπάθεια εξεύρεσης επενδυτών προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο β' της Λευκωσίας, που κατά πληροφορίες προβλέπει παραχώρηση της Λαϊκής Τράπεζας, χωρίς αντίτιμο, αλλά με τον όρο οι επενδυτές να αναλάβουν εξ ολοκλήρου το κόστος ανακεφαλαιοποίησης, που ξεπερνά τα 2 δισ.
Το εναλλακτικό σχέδιο της Λευκωσίας φαίνεται πως προβλέπει επίσης εξεύρεση μεγαλοκαταθετών στην Κύπρο που θα δεχτούν να συμβάλουν εθελοντικά σε "κούρεμα" των καταθέσεών τους με αντάλλαγμα ομόλογα συνδεδεμένα με τις αποδόσεις από φυσικό αέριο και θέσεις στα δ.σ. των τραπεζών.
Παράλληλα, το σχέδιο "Β", όπως παρουσιάστηκε από τον Κύπριο Κεντρικό Τραπεζίτη στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, στηρίζεται στην εξυγίανση των δύο μεγάλων τραπεζών, όπου θα γίνει διαχωρισμός ασφαλισμένων καταθέσεων και καλών στοιχείων ενεργητικού και οι "κακές" τράπεζες θα εκποιήσουν στοιχεία ενεργητικού για να πληρώσουν ανασφάλιστους καταθέτες, με στόχο να περιοριστούν τα αναγκαία κεφάλαια κάτω από τα 5,8 δισ ευρώ.
Μέχρι αργά το απόγευμα, οι πιέσεις από Ευρώπη και Ουάσινγκτον παρέμεναν ασφυκτικές, όπως αποτυπώνονταν στις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup που είπε ότι είναι αναπόφευκτο ένα "κούρεμα" στις καταθέσεις και της Κριστίν Λαγκάρντ που ζήτησε από την κυπριακή κυβέρνηση να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της.
Υπεύθυνη και δίκαιη λύση που θα διασφαλίζει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ζήτησε από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος.
Επικοινωνίες Αναστασιάδη – Μέρκελ
Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είχε ενημερώσει από χθες τηλεφωνικά την Άγκελα Μέρκελ για το αδιέξοδο στις προσπάθειές του για να πειστεί η κοινή γνώμη αλλά και οι βουλευτές για την αναγκαιότητα της έγκρισης της απόφασης του Eurogroup για "κούρεμα" των καταθέσεων, επισημαίνοντας στην καγκελάριο ότι θα χρειαστεί χρόνος ώστε να βρεθεί άλλος τρόπος για την εξασφάλιση του ποσού.
Η κ. Μέρκελ απάντησε στον Κύπριο πρόεδρο ότι το οικονομικό της επιτελείο θα εξετάσει μια τέτοια πιθανότητα και ανανέωσε το τηλεφωνικό ραντεβού της μαζί του για σήμερα το απόγευμα. Σε νέο τηλεφώνημα που είχαν σήμερα το απόγευμα, η Άγκελα Μέρκελ φέρεται να ρώτησε τον πρόεδρο της Κύπρου πού θα βρει τα χρήματα ώστε να δοθεί στη Λευκωσία ο απαιτούμενος χρόνος που ζήτησε χθες.
Ο κ. Αναστασιάδης φέρεται να είπε στην καγκελάριο ότι η Λευκωσία έχει σχέδια και προτάσεις που στοχεύουν να εξασφαλίσουν το ποσό των 5,8 δισ. και θα τις θέσει ενώπιον των εταίρων. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες από το ρεπορτάζ στην Κύπρο, η καγκελάριος φέρεται να μην έκρυψε την ανησυχία της για την επόμενη μέρα στη Μεγαλόνησο στην περίπτωση απόρριψης του νομοσχεδίου, με τον πρόεδρο να καθιστά σαφές πως η απόφαση δεν πρόκειται να περάσει.
Στόχος Γερμανίας-ΔΝΤ, η δραστική συρρίκνωση τραπεζικού τομέα στην Κύπρο
Στο μεταξύ, αίσθηση προκαλεί ένα έγγραφο που έφερε στο φως το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, αποκαλυπτικό για τα σχέδια του Βερολίνου για τις κυπριακές τράπεζες. Πρόκειται για μια επιστολή του υπουργείου Οικονομικών προς τον πρόεδρο του γερμανικού Κοινοβουλίου στο οποίο αναφέρεται πως στρατηγικός στόχος του Βερολίνου είναι η δραστική συρρίκνωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα μέχρι το έτος 2018, προκειμένου να σταματήσει να συνιστά κίνδυνο χρεοκοπίας για το κυπριακό κράτος. Σύμφωνα με το έγγραφο, οι κυπριακές τράπεζες θα πρέπει να πουλήσουν όλα τα υποκαταστήματα που έχουν στην Ελλάδα, να μειώσουν σε μεγάλο βαθμό τις διεθνείς δραστηριότητές τους και να επικεντρωθούν στην κυπριακή οικονομία.
Μιλώντας το απόγευμα στην επιτροπή Χριστιανοδημοκρατών στο γερμανικό Κοινοβούλιο, ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε είπε ότι "λυπάται" τον κυπριακό λαό, σημειώνοντας ότι "η κρίσιμη κατάσταση στην Κύπρο είναι αποτέλεσμα μιας μονόφθαλμης πολιτικής και αστοχιών επί δεκαετίες".
Την ίδια ώρα, πάντως, συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις στον γερμανικό Τύπο για την απόφαση του Eurogroup και είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η φιλοκυβερνητική "Welt" μιλά για απόφαση που άνοιξε τις πύλες της κολάσεως.
Υπέρ της δραματικής συρρίκνωσης του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο είναι και η θέση του ΔΝΤ, όπως εξηγήθηκε στις συναντήσεις των μελών της αποστολής με αξιωματούχους της κυπριακής κυβέρνησης, στη Λευκωσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΜΕGA, σ' αυτές τις συναντήσεις τα μέλη της αποστολής του Ταμείου ζήτησαν άμεση πώληση των υποκαταστημάτων της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα, και πώληση όλων των περιουσιακών τους στοιχείων στις υπόλοιπες χώρες μέχρι το 2016.
Από το ΔΝΤ αρνήθηκαν να σχολιάσουν σχετική ερώτηση, ενώ δεν κάνουν καμία δήλωση για το αν υπάρχει ή δεν υπάρχει σχέδιο Β'.