Οι επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρόεδρος του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom με τον υπουργό Ανάπτυξης και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
Για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, ο πρόεδρος του ενεργειακού κολοσσού της Gazprom συναντήθηκε με ανώτατο αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης, με κύριο θέμα οι επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας.
Για την ακρίβεια, οκτώ ημέρες μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και με μια ενδιάμεση στάση στο Πεκίνο ο κ. Αλεξέι Μίλερ που είναι και στενός συνεργάτης του Βλ. Πούτιν βρέθηκε και πάλι στην Αθήνα προκειμένου να συναντηθεί με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, Γιάννη Εμίρη, επαναβεβαιώνοντας το ισχυρό ενδιαφέρον της εταιρείας για την εξαγορά της ΔΕΠΑ.
Ο επικεφαλής της Gazpromαν φέρεται να αναφέρθηκε και στο συνολικό σχέδιο επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας που περιλαμβάνει τη δημιουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που θα λειτουργούν με ρωσικό φυσικό αέριο αλλά και την δυνατότητα εξαγωγής ρεύματος.
Κύκλοι του υπ. Ανάπτυξης λένε ότι συζητήθηκαν θέματα επενδύσεων στο θέμα της ενέργειας, και σημειώνουν ότι "το γεγονός ότι ο κ. Μίλερ επισκέπτεται για δεύτερη φορά στην Ελλάδα σε σύντομο χρονικό διάστημα αποδεικνύει το σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον της Gazprom".
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλεξέι Μίλερ εξέφρασε για μια ακόμη φορά τον προβληματισμό της ρωσικής πλευράς σχετικά με την υποχρέωση κατάθεσης εγγυητικής επιστολής που θα φτάνει το 20% του τιμήματος, η οποία καταπίπτει υπέρ του Ελληνικού δημοσίου σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν δώσει το "πράσινο φως". Από την πλευρά τους στελέχη του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων επιφυλάχθηκαν να επανεξετάσουν το θέμα σε συνεργασία με στελέχη της εταιρείας προκειμένου να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση.
Την ίδια ώρα, αισιόδοξος ότι τα έσοδα για το ελληνικό δημόσιο από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων μπορούν να φτάσουν ακόμη και τα 150 δισ. ευρώ εμφανίστηκε ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης σε ομιλία του σε ημερίδα για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου. Τα χρήματα αυτά, όπως είπε ο κ. Μανιάτης, θα αξιοποιηθούν για τη δημιουργία του ταμείου κοινωνικής αλληλεγγύης.
Όσον αφορά το πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, το Ταμείο έδωσε νέα παράταση για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών στην εξαγορά έξι ακινήτων στο εξωτερικό και ειδικότερα στο Λονδίνο, τις Βρυξέλλες, το Βελιγράδι, την Λουμπλιάνα και την Τασκένδη.
Οι ελάχιστες τιμές πώλησης έχουν οριστεί από τα 22 εκατομμύρια ευρώ για το ακίνητο του Λονδίνου μέχρι τις 300.000 ευρώ για εκείνο της Τασκένδης.
Εν τω μεταξύ, προβάδισμα φαίνεται να αποκτά ο Ιβάν Σαββίδης για την απόκτηση της ΣΕΚΑΠ μετά την συμφωνία που επετεύχθη με την Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδας για την πώληση του 34,2% των μετοχών που κατείχε η Ένωση και πέρασαν τελικά στην εταιρεία του κ. Σαββίδη.
Ο ειδικός εκκαθαριστής για την πώληση του 50,4% της ΣΕΚΑΠ παρέτεινε την διαγωνιστική διαδικασία μέχρι σήμερα.