Γιατροί και ιδιώτες από κοινού με φαρμακοποιούς εμπλέκονται στο κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων που έφεραν στο φως οι έλεγχοι του ΕΟΠΥΥ.
Γιατροί και ιδιώτες από κοινού με φαρμακοποιούς εμπλέκονται στο κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων που έφεραν στο φως οι έλεγχοι του ΕΟΠΥΥ.
Μια σειρά από περιπτώσεις φωτίζουν το μέγεθος της ζημιάς που προκλήθηκε στο Δημόσιο, με ενδεικτικό παράδειγμα την κίνηση ενός πολίτη που έκλεψε το βιβλιάριο ασφαλισμένης και μέσα σε ένα μόνο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου επισκέφθηκε επτά γιατρούς και συνταγογράφησε το ίδιο φάρμακο, έχοντας μάλιστα ο ίδιος ταινίες γνησιότητας. Οι γιατροί δεν έλεγξαν τα στοιχεία που αναγράφονταν στο βιβλιάριο, παρόλο που αυτό ανήκε σε γυναίκα, αλλά ούτε και το γεγονός ότι είχε γίνει ίδια συνταγογράφηση λίγες ημέρες πριν. Κατόπιν, ο ίδιος άνδρας μετέβαινε με συνταγές και τα κουπόνια σε φαρμακοποιούς, απαιτώντας την επιστροφή χρημάτων και χρεώνοντας παράνομα τον ΕΟΠΥΥ.
Αντιστοίχως, από τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι γιατρός πιστοποιημένος από τον ΕΟΠΥΥ είχε ιστοσελίδα στο internet, μέσω της οποίας συνταγογραφούσε με αντικαταβολή ύψους 10 ευρώ τα φάρμακα που ζητούσαν οι ασφαλισμένοι, αρκεί να του έστελναν τα στοιχεία τους, χωρίς ωστόσο να τους είχε ποτέ εξετάσει. Ανάλογα λειτουργούσε και φαρμακείο, το οποίο μέσω internet διαφήμιζε ότι μπορεί να εκδώσει ηλεκτρονικές συνταγές με αντικαταβολή επίσης 10 ευρώ συν το κόστος των φαρμάκων.
Σημειώνεται ότι από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, μόνο τον μήνα Μάρτιο έχουν επιβληθεί για τις διαπιστωθείσες παραβάσεις πρόστιμα ύψους 500.000 ευρώ, καθώς και κυρώσεις όπως ο οριστικός αποκλεισμός σε κάποιους παρόχους Υγείας.
Στοχεύοντας στον περιορισμό της διαφθοράς στην αγορά φαρμάκων, το υπουργείο Υγείας προωθεί νομοσχέδιο με αυστηρές ποινές για τους παραβάτες, μεταξύ των οποίων και η επιβολή χρηματικού προστίμου έως 10 εκατ. ευρώ εφόσον, για παράδειγμα, εντοπιστεί φαρμακαποθήκη που εξάγει φάρμακα τα οποία βρίσκονται σε καθεστώς απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών από τον ΕΟΦ.
Επιπλέον, όσοι φαρμακοποιοί συλληφθούν να εμπλέκονται σε κυκλώματα παράνομων εξαγωγών φαρμάκων θα τιμωρούνται με οριστική καταγγελία της σύμβασής τους με τον ΕΟΠΥΥ. Όσοι δε γιατροί βρεθούν να ζητούν αμοιβή πέραν αυτής που ορίζει ο Οργανισμός να αρνούνται να εξυπηρετήσουν ασφαλισμένο ή να υπερσυνταγογραφούν, θα τους αφαιρείται το συνταγολόγιο έως 2 χρόνια όπως ισχύει μέχρι σήμερα, ενώ επιπλέον θα τους επιβάλλεται και χρηματικό πρόστιμο της τάξεως 10.000 – 30.000 ευρώ.
Σε ότι αφορά τις βιομηχανίες που θα εντοπίζονται να μην εφοδιάζουν επαρκώς την αγορά, θα τους επιβάλλεται πρόστιμο έως και 3 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα το πλαφόν ήταν 30.000 ευρώ.
Παράλληλα, για να αντιμετωπιστούν ακόμα πιο αποτελεσματικά οι παράνομες εξαγωγές φαρμάκων, η διαδρομή κάθε σκευάσματος στην αγορά θα παρακολουθείται ηλεκτρονικά.
Επιπλέον, με υπουργική απόφαση που υπεγράφη σήμερα, οι φαρμακοβιομηχανίες θα είναι υποχρεωμένες να δίνουν στο Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων τους κωδικούς του κάθε σκευάσματος και αναλυτικά τα στοιχεία του κάθε παραλήπτη.