Με συνεχείς ανταποκρίσεις από τη Λευκωσία τα διεθνή μέσα ενημέρωσης παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο.
Με συνεχείς ανταποκρίσεις από τη Λευκωσία τα διεθνή μέσα ενημέρωσης παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο.
Ο ανταποκριτής του CNN στο νησί μεταδίδει ότι "η ιδέα ενός φόρου επί των καταθέσεων είναι ακόμη στο τραπέζι. Πρέπει να γίνουν πολλά αυτό το Σαββατοκύριακο. Ο πρόεδρος της Κύπρου είναι πιθανό να μεταβεί στις Βρυξέλλες και να συναντηθεί με ηγέτες και υπουργούς Οικονομικών γι αν α διαπραγματευθεί τη συμφωνία".
Το πρακτορείο Βloomberg γράφει ότι "η Κύπρος σκοπεύει να εκπληρώσει σήμερα τους όρους διάσωσης καθώς συζητείται ο φόρος επί των καταθέσεων", ενώ οι Financial Times σχολιάζουν: "Κύπρος: φτωχή διάγνωση, πικρό χάπι".
Οι Βρυξέλλες μελετούν την αύξηση του ποσού διάσωσης της Κύπρου στα 20 δισ. ευρώ, υποστηρίζει η ισπανική El Pais. Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει από την Λευκωσία ότι "αυτό που πρωτίστως πρέπει να κάνουν είναι να πείσουν την υπόλοιπη ευρωζώνη και το ΔΝΤ ότι τα σχέδιά τους θα φέρουν αποτέλεσμα. Υφίστανται επίσης πιέσεις να εγκαταλείψουν την ιδέα ανεύρεσης χρημάτων από άλλες πηγές".
Την ίδια ώρα, η υπομονή του Βερολίνου εξαντλείται. "Οι Κύπριοι πρέπει να μάθουν ότι δεν μπορούν πλέον να παίζουν πόκερ" διαμηνύουν στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού, με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων Ράινερ Μπρούντερλε να λέει: "Η Κύπρος πρέπει να αποφασίσει τάχιστα. Δεν μπορεί κανείς να αφήνει ζητήματα ανοικτά κατά το δοκούν."
"Απογοήτευση στην Ευρώπη: Αυτό που η Κύπρος 'πουλά' ως 'σχέδιο Β' ούτε το κρατικό χρέος θα απομειώσει, ούτε θα ενθαρρύνει σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Γερμανοί πολιτικοί το χαρακτηρίζουν απλώς 'θρασύτητα'" γράφει η συντηρητική "Die Welt".
"Η Κύπρος τρεκλίζει στην αποφασιστική φάση της κρίσης. Δεν έγινε τίποτε με το σχέδιο Β, δηλαδή με την ιδέα ότι η Κύπρος θα μπορούσε με τους θησαυρούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τα κεφάλαια των συνταξιοδοτικών της ταμείων και ένα μεγάλο έμβασμα απ' τη Μόσχα να συγκεντρώσει κάπως μια δική της συνεισφορά στη διάσωσή της… Η Ευρώπη δεν συμπράττει, ιδιαιτέρως δε οι Γερμανοί. Και η Μόσχα δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον να ρίξει νέο χρήμα… Τι γίνεται τώρα χωρίς σχέδιο Β; Ίσως η Κύπρος να επιστρέψει στο σχέδιο Α, το οποίο η Βουλή στη Λευκωσία απέρριψε με πάταγο πριν από τρεις ημέρες… Όλα παραμένουν όπως και πριν πιθανά, και ο γκρεμός" αναφέρεται στο δελτίο του γερμανικού δικτύου ZDF.
Ωστόσο ο Πέτερ Μπόφινγκερ, ένας εκ των 5 οικονομολόγων που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση, θεωρεί ότι μια φορολόγηση των καταθέσεων στην Κύπρο θα σπείρει κύμα πανικού στους καταθέτες σε Ιταλία και Ισπανία λέγοντας ότι "αυτό ακριβώς είναι το μήνυμα που θα σταλεί εάν το πακέτο για την Κύπρο περιλαμβάνει κούρεμα μεγάλων καταθέσεων. Επομένως αξίζει να αναζητηθούν και άλλες λύσεις. Βλέπω με συμπάθεια το σχέδιο Β της κυπριακής κυβέρνησης”. Η γαλλική Figaro υποστηρίζει ότι το μικρό μέγεθος της κυπριακής οικονομίας κι η περιορισμένες σχέσεις της με άλλες ευρωπαϊκές πλην της ελληνικής, δεν δικαιολογούν την μεγάλη ανησυχία μιας ενδεχόμενης κατάρρευσης και γράφει: "Κύπρος: το μικρό νησί που τρομάζει την ευρωζώνη".
"Το ναυάγιο αυτής της υπεράκτιας πλατφόρμας, που εκτιμούν οι Ρώσοι, θα μπορούσε να συνεισφέρει στο να προσκολληθεί άπαξ και δια παντός η Κύπρος στην Ευρωζώνη" σχολιάζει η εφημερίδα Le Monde.