Οι δραματικές εξελίξεις, η ανησυχία για την κυπριακή οικονομία, αλλά και η σκληρή στάση που κρατούν οι χώρες του βορρά αποτυπώνονται στα δημοσιεύματα αλλά και τις συνεχείς ανταποκρίσεις των διεθνών μέσων ενημέρωσης από την Κύπρο.
Οι δραματικές εξελίξεις, η ανησυχία για την κυπριακή οικονομία, αλλά και η σκληρή στάση που κρατούν οι χώρες του βορρά αποτυπώνονται στα δημοσιεύματα αλλά και τις συνεχείς ανταποκρίσεις των διεθνών μέσων ενημέρωσης από την Κύπρο.
Η Κύπρος πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη πιστεύει το 56% των Ολλανδών, σύμφωνα με δημοσκόπηση, στη χώρα της οποίας ο υπουργός Οικονομικών, Γιερουν Ντάισελμπλουμ προΐσταται του Eurogroup.
Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για το μέλλον του νησιού, το διεθνές οικονομικό δίκτυο Bloomberg μετέδιδε ότι το μέλλον της Κύπρου κρέμεται από μία κλωστή, ενώ το αρνητικό κλίμα της συνεδρίασης αποτυπωνόταν γλαφυρά στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.
Ως αρνητικό αποτυπώνεται το κλίμα στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Χαρακτηριστικά στο δελτίο του γερμανικού δικτύου "ZDF" είπαν: "Καλησπέρα! Δεν μπορεί κανείς παρά να νοιώσει οίκτο για τον φτωχό Μιχάλη Σαρρή, τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου, που έδειχνε ολοένα και περισσότερο κατηφής και ζαρωμένος καθώς περνούσε μπροστά απ' τις κάμερες… Ο θλιμμένος άνδρας με τους κυρτούς ώμους έγινε απεικόνιση της κρίσης… Τώρα, μια ανάσα απ' τον γκρεμό δείχνει να αναλαμβάνει κάπως τις δυνάμεις του, καθώς διαγράφεται μια λύση… και οι πλούσιοι Ρώσοι στις ακριβές περιοχές της Κύπρου προαισθάνονται ότι τελικά θα πληρώσουν".
Στον αντίποδα, η ισπανική εφημερίδα El Pais ανέβασε στον ιστότοπό της άρθρο που επέκρινε δριμύτατα τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, και το οποίο αποσύρθηκε μετά από έντονες αντιδράσεις. Σε αυτό, ο καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλης, Χουάν Τόρες Λόπες, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "η Άγκελα Μέρκελ, όπως ο Χίτλερ, κήρυξε τον πόλεμο στην υπόλοιπη ήπειρο, αυτή τη φορά για να εξασφαλίσει έναν οικονομικό ζωτικό χώρο".
Έρχονται δύσκολες εποχές για την Κύπρο προαναγγέλλει ο Σόιμπλε, γράφει το γερμανικό περιοδικό "Spiegel". Η γαλλική "Le Monde" διαπιστώνει ότι φουντώνουν τα αντιγερμανικά συναισθήματα στη Νότια Ευρώπη. Και προσθέτει ότι η Κύπρος δίνει μάχη με το χρόνο.
Η ιταλική "La Repubblica" κυκλοφορεί με τίτλο "η τρόικα έδωσε το αρχικό οκ στο υποχρεωτικό κούρεμα στις καταθέσεις". Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του "CNN" "αυτή είναι η κρίσιμη μέρα για τον κυπριακό λαό. Η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να βρει λύση μέσα σε αυτό το χάος και η δράση μεταφέρεται στις Βρυξέλλες απ' το κοινοβούλιο στη Λευκωσία".
Ενδεικτικό της σκληρής στάσης που αναμένεται να τηρήσουν οι χώρες του Βορρά είναι η δήλωση του πρωθυπουργού της Φιλανδίας. "Δεν είμαστε έτοιμοι και κανείς στην Ευρωζώνη δεν είναι έτοιμος να αυξήσει το μέγεθος του πακέτου διάσωσης. Οι λόγοι είναι δύο: Πρώτον δεν υπάρχει ανάγκη να αυξηθεί το μέγεθος του πακέτου και δεύτερον εάν αυξηθεί το πακέτο το δημόσιο χρέος θα ανέλθει σε μη βιώσιμα επίπεδα. Γι' αυτούς τους δύο λόγους δεν έχει νόημα να αυξηθεί το μέγεθος του πακέτου" δήλωσε ο κ. Κατάινεν.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει δημοσίευμα της βρετανικής "Guardian" που αναφέρει ότι το Κρεμλίνο μπορεί να τιμωρήσει την Ευρώπη για το φόρο στις καταθέσεις. Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα επικαλούμενη ειδικό αναλυτή δεν είναι λίγες οι γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία και το Κρεμλίνο θα αναζητήσει αντίποινα για την απόφαση της Ευρώπης να προχωρήσει σε κούρεμα καταθέσεων των Ρώσων που υπολογίζονται στα 30 δισ. ευρώ.