Ανοιχτά απειλεί την Κύπρο η Τουρκία στην περίπτωση που η κυβέρνηση του νησιού επιχειρήσει να τιτλοποιήσει μελλοντικά έσοδα από την ΑΟΖ.
Ανοιχτά απειλεί την Κύπρο η Τουρκία στην περίπτωση που η κυβέρνηση του νησιού επιχειρήσει να τιτλοποιήσει μελλοντικά έσοδα από την ΑΟΖ.
"Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ευκαιρία για τη δημιουργία τετελεσμένων" επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Και προσθέτει:
"Η ιδέα ότι οι φυσικοί πόροι της Κύπρου μπορούν μα χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση σε Ταμείο Αλληλεγγύης ή σε οποιαδήποτε άλλη μορφή δανεισμού που θα μπορούσε να συζητηθεί στα πλαίσια της σημερινής οικονομικής κρίσης, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα εγγενή δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων – συνιδιοκτητών του νησιού, είναι μια επικίνδυνη έκφανση της φαντασίωσης ως του μόνου ιδιοκτήτη του νησιού και μπορεί να οδηγήσει σε νέα κρίση στην περιοχή".
Η απειλή της Άγκυρας έρχεται λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη δήλωση του Ρώσου πρωθυπουργού Ντιμίτρι Μεντβέντεφ ότι επί των κοιτασμάτων έχει διεκδικήσεις και η Τουρκία και μερικές ώρες μετά τη δήλωση του State Department για ακριβοδίκαιη κατανομή των κερδών από τα κοιτάσματα.
Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του υπ. Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαν "πιστεύουμε ότι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού όπως και κάθε άλλη πλουτοπαραγωγική πηγή θα πρέπει να μοιραστούν με δίκαιο τρόπο στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αυτές όμως είναι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους".
Σύμφωνα με την αρμόδια εταιρεία που έχει συστήσει η κυπριακή κυβέρνηση τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα έξι οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ που έχουν οριοθετηθεί είναι της τάξης των 40 τρισ. κυβικών ποδών.
Μέσα σε αυτό κλίμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον ισραλινό ομόλογό του Μπενζαμιν Νετανιάχου καθώς η Αθήνα δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει στην ανακήρυξη της ΑΟΖ στη βάση του διεθνούς Δικαίου και ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για συνεργασία με το Τελ Αβιβ στον ενεργειακό τομέα.
Σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο ζητά το ΠΑΣΟΚ προειδοποιώντας για επιπτώσεις στο σύνολο της ΕΕ. "Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αντιληφθεί ότι κάθε άμεση ή έμμεση αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της διεθνούς νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά αμφισβήτηση της δυνατότητας της ίδιας της Ευρώπης να χαράζει και να εφαρμόζει μια αξιόπιστη πολιτική ασφάλειας του ευρωπαϊκού χώρου" αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.