Δραματικό διάγγελμα του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. "Δεν θέλω να σκέφτομαι καν την επόμενη ημέρα χωρίς συμφωνία", είπε ο κ. Αναστασιάδης, λέγοντας πως αρκετές φορές οι συνομιλίες ήταν δραματικές.
Δραματικό διάγγελμα του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. "Δεν θέλω να σκέφτομαι καν την επόμενη ημέρα χωρίς συμφωνία", είπε ο κ. Αναστασιάδης, λέγοντας πως αρκετές φορές οι συνομιλίες ήταν δραματικές.
Ο Κύπριος Πρόεδρος, τόνισε πως η αποστολή στις Βρυξέλλες είχε επιδίωξη να επιτευχθεί "η σωτηρία της πατρίδας" καθώς όπως υπογράμμισε "η Κύπρος βρέθηκε μια ανάσα από την οικονομική κατάρρευση". Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη συμφωνία "οδυνηρή αλλά υπό τις περιστάσεις την καλύτερη δυνατή".
"Δεν θέλω να σκέφτομαι καν πως θα ήταν επομένη χωρίς συμφωνία", είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας προσθέτοντας ότι οι διαβουλεύσεις ήταν πολλές στιγμές δραματικές αλλά ο ίδιος αντλούσε δύναμη από τη θέληση του κυπριακού λαού να ξεπεραστεί και αυτό το εμπόδιο.
Ο κ. Αναστασιάδης, τόνισε πως από αύριο αρχίζει μια νέα περίοδος για την Κύπρο και πρόσθεσε: "Βγήκαμε λαβωμένοι αλλά όρθιοι". Ο ίδιος είπε πως υποχρεώθηκε να λάβει οδυνηρές αλλά τολμηρές αποφάσεις και ανακοίνωσε πως προσωρινα θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα ως προς την εκροή κεφαλαίων, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα τη δέσμευση της κυπριακής κυβέρνησης να διασφαλίσει τα Ταμεία Πρόνοιας που είχαν καταθέσεις στις εμπλεκόμενες τράπεζες. "Να εργαστούμε μαζί για να πετύχουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας μας", είπε ο Κύπριος Πρόεδρος.
Αναγνωρίζοντας την οργή των Κυπρίων έναντι των Ευρωπαίων εταίρων, είπε πως η έξοδος από το ευρώ δεν θα αποτελούσε λύση στο πρόβλημα και κάλεσε τους συμπατριώτες του να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία.
Ωστόσο απευθυνόμενος στους πολίτες της χώρας που από αύριο θα αρχίσουν να βιώνουν τις συνέπειες της συμφωνίας είπε πως το υπουργικό συμβούλιο θα διορίσει εντός των επόμενων ημερών θα διορίσει ειδικούς ποινικούς ανακριτές τονίζοντας: "Δεσμεύομαι ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες το υπουργικό συμβούλιο θα διορίσει ειδικούς ποινικούς ανακριτές με σαφείς και διευρυμένους όρους εντολής για την αναζήτηση αλλά και την απονομή ευθυνών εκεί και όπου ανήκουν".
Ο Νίκος Αναστασιάδης, σε δήλωσή του τα ξημερώματα, είπε ότι είναι ικανοποιημένος διότι -όπως ανέφερε- "θα έχουμε ένα πρόγραμμα κι αυτό είναι προς το συμφέρον του κυπριακού λαού και της ΕΕ ως σύνολο".
Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Κύπριος Πρόεδρος απηύθυνε ευχαριστίες για "τα μηνύματα συμπαράστασης", σημειώνοντας ότι "του έδωσαν δύναμη στη δύσκολη χθεσινοβραδινή μάχη για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την Κύπρο".
Αποφύγαμε την καταστροφή δήλωσε, από την πλευρά του, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής. "Στην ουσία, δεν σημαίνει ότι κερδίσαμε μια μάχη, αλλά αποφύγαμε όντως μια καταστροφική έξοδο από την Ευρωζώνη. Παρά τις δύσκολες προκλήσεις μπροστά μας, η κυπριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όλες τις σκληρές αποφάσεις και το επίπονο έργο που έχει μπροστά της" σημείωσε.
Για καταστρατήγηση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης έκανε λόγο ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου. "Το Eurogroup -είπε- έλαβε απόφαση. Η απόφαση αυτή είναι οδυνηρή για τον κυπριακό λαό. Η απόφαση αυτή συνιστά ήττα της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής των θεμελιωδών, δηλαδή, ελευθεριών των θεμελιωδών αρχών της ΕΕ. Πρέπει, λοιπόν, το συντομότερο δυνατό να προετοιμάσουμε την οικονομία μας να βγει από το μηχανισμό και την τρόικα".
Από την πλευρά του, το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι η συμφωνία στο Eurogroup συνιστά την κορύφωση της πρώτης φάσης των σχεδιασμών της τρόικας σε βάρος του κυπριακού λαού, εξαπολύει δριμύ κατηγορώ κατά του Προέδρου Αναστασιάδη και ζητά δημοψήφισμα για ν' αποφασίσει ο λαός για τη συμφωνία. Ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Αντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι η συμφωνία "αποτελεί την απαρχή νέων δεινών για την Κύπρο και το λαό της" και υποστήριξε ότι δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας, αλλά αντιθέτως βαθαίνει περισσότερο την κρίση.
Ωστόσο παρά τη διάσωση της Κύπρου μέσω της συμφωνίας ο επικεφαλής της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της κυπριακής Βουλής, Νίκος Παπαδόπουλος, δεν απέκλεισε ακόμη και έξοδο της χώρας από το ευρώ, λέγοντας: "Θέλουμε να παραμείνουμε στην ευρωζώνη αλλά η έξοδος από την Ευρωζώνη είναι κάτι που πρέπει να διερευνήσουμε διότι θα εισέλθουμε σε πολύ βαθιά ύφεση με υψηλή ανεργία και χωρίς προοπτικές ανάπτυξης. Πρέπει να εξετάσουμε εάν υπάρχουν άλλοι τρόποι να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια".
Ο κυπριακός Τύπος σχεδόν στο σύνολό του κάνει λόγο για "οδυνηρή συμφωνία", ενώ μετά τις χθεσινοβραδινές διαμαρτυρίες πολιτών έξω από το προεδρικό μέγαρο και τα γραφεία της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Λευκωσία, σήμερα ακούστηκαν συνθήματα κατά της Μέρκελ και της τρόικα κατά τις παρελάσεις για την 25η Μαρτίου.
Τη νύχτα, έκρηξη μηχανισμού μιρκής ισχύος σημειώθηκε έξω από υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου στη Λεμεσό, χωρίς να υπάρξουν τραυματίες και σημαντικές υλικές ζημιές.
Ενώ απομένει ακόμη να διασαφηνιστούν βασικά σημεία της συμφωνίας, όπως το ύψος του "κουρέματος" στις καταθέσεις που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ και τι θα γίνει με τα ασφαλιστικά ταμεία, θολό παραμένει ακόμη το τοπίο σχετικά με το άνοιγμα των τραπεζών την Τρίτη, καθώς οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Κεντρική Τράπεζας της Κύπρου και της ΕΚΤ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Προς το παρόν, παραμένει σε ισχύ το πλαφόν των 100 ευρώ για τις αναλήψεις από τα ATΜ.