Μεγάλες προσπάθειες καταβάλλονται για ν' ανοίξουν αύριο οι κυπριακές τράπεζες, αφού κάθε μέρα που περνάει με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κλειστά, η αβεβαιότητα εντείνεται. Εν αναμονή των σχετικών αποφάσεων της Κεντρικής Τράπεζας, η κυβέρνηση απευθύνει έκκληση να μην επικρατήσει πανικός, ενώ αναζητά τρόπους ελάφρυνσης για τους πολίτες.
Σκληρά περιοριστικά μέτρα επιβάλλονται σταδιακά για τις συναλλαγές στην Κύπρο καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το άνοιγμα των υποκαταστημάτων αύριο και μάλιστα υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Η αστυνομία του νησιού βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, ενώ οι τράπεζες έχουν επιστρατεύσει ακόμη και ιδιωτικές εταιρίες ασφάλειας.
Οι απαγορεύσεις
Μέγιστο ποσό ανάληψης μετρητών 300 ευρώ (ή το ισόποσο σε ξένο συνάλλαγμα) ημερησίως ανά πρόσωπο και ανά τράπεζα. Όλες οι αναλήψεις υπολογίζονται συνολικά με όποιο τρόπο και αν γίνουν ανά πρόσωπο για το σύνολο των λογαριασμών που διαθέτει σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα. (Οποιοδήποτε ποσό από το μέγιστο επιτρεπόμενο ημερήσιο ποσό ανάληψης μετρητών, για το οποίο δεν θα γίνει ανάληψη, μπορεί να αποσυρθεί από το λογαριασμό ανά πάσα στιγμή αργότερα).
Απαγορεύεται η εξαργύρωση επιταγών Απαγορεύεται κάθε χωρίς μετρητά πληρωμή
Απαγορεύεται η μεταφορά χρημάτων εκτός της Κυπριακής Δημοκρατίας ή προς λογαριασμό σε άλλη τράπεζα.
Απαγορεύεται ο τερματισμός κατάθεσης προθεσμίας πριν την καθορισμένη ημερομηνία λήξης της εκτός εάν το προϊόν θα χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή δανείου εντός του ιδίου πιστωτικού ιδρύματος.
Κατά την πρώτη ημερομηνία λήξης κατάθεσης προθεσμίας, το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ 5000 ευρώ ή 10% του συνόλου του κεφαλαίου, μεταφέρεται, κατά την επιλογή του καταθέτη, σε λογαριασμό όψεως / τρεχούμενο ή σε νέα κατάθεση προθεσμίας του καταθέτη στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα. Για το υπόλοιπο ποσό, η ημερομηνία λήξης της κατάθεσης προθεσμίας επεκτείνεται κατά 1 μήνα.
Απαγορεύεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή και σε ξένο συνάλλαγμα πέραν του ποσού των €1000 ή του ισόποσου σε ξένο συνάλλαγμα, ανά φυσικό πρόσωπο ανά ταξίδι στο εξωτερικό. Ο Διευθυντής του Τμήματος Τελωνείων μεριμνά για την υλοποίηση του μέτρου αυτού.
Χρηματοοικονομική συναλλαγή, πληρωμή ή και μεταφορά, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος Διατάγματος, υπόκειται στα προβλεπόμενα από το διάταγμα. περιοριστικά μέτρα.
Απαγορεύεται σε πιστωτικό ίδρυμα να εκτελεί πληρωμές χωρίς μετρητά ή μεταφορές χρημάτων που στοχεύουν στην παράκαμψη των περιοριστικών μέτρων.
Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν για όλους τους λογαριασμούς, πληρωμές και μεταφορές χρημάτων, ανεξαρτήτως του νομίσματος.
Οι εξαιρέσεις
Από τις απαγορεύσεις εξαιρούνται οι εξής συναλλαγές:
Πληρωμή για εμπορική συναλλαγή, που εμπίπτει στη συνήθη επαγγελματική δραστηριότητα του πελάτη με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων έως 5.000 ευρώ.
Από 5.001 ευρώ έως κα 20.000 ευρώ ο επιχειρηματίας θα πρέπει να λάβει έγκριση από την Επιτροπή στην οποία θα υποβάλλεται από το πιστωτικό ίδρυμα το ημερήσιο συνολικό πόσο και ο αριθμός των πληρωμών που εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή.
Η πληρωμή μισθών υπαλλήλων θα λαμβάνει έγκριση της Επιτροπής με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων.
Δικαιολογούνται έξοδα συντήρησης έως 5.000 ευρώ ανά τρίμηνο
Εξαιρούνται δίδακτρα τρίτου προσώπου που σπουδάζει στο εξωτερικό και είναι συγγενής πρώτου βαθμού που διαμένει στην Κύπρο. (Οι πληρωμές γίνονται μόνο προς το δικαιούχο εκπαιδευτικό ίδρυμα)
Πληρωμές ή και μεταφορές χρημάτων μέσω χρεωστικής ή και πιστωτικής ή και προπληρωμένης κάρτας, μέχρι 5.000 ευρώ το μήνα ανά πρόσωπο ανά πιστωτικό ίδρυμα
Άλλες πληρωμές ή και μεταφορές χρημάτων για τις οποίες έχει εξασφαλιστεί προηγουμένως η έγκριση της Επιτροπής η οποία λαμβάνει υπόψη το διαθέσιμο απόθεμα ρευστότητας.
Οι μεταφορές χρημάτων από το εξωτερικό προς την Κύπρο.
Ανάληψη μετρητών από λογαριασμό που βρίσκεται στο εξωτερικό μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής ή και προπληρωμένης κάρτας που εκδόθηκε από ξένη τράπεζα.
Η εξαργύρωση επιταγών που εκδίδονται επί λογαριασμών που βρίσκονται σε ξένες τράπεζες του εξωτερικού.
Ανάληψη μετρητών από λογαριασμούς με την Κεντρική Τράπεζα.
Στο μεταξύ, ανοιχτό παραμένει το ύψος του "κουρέματος" που θα επιβληθεί στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στις τράπεζες Λαϊκή και Κύπρου, με τον Μιχάλη Σαρρή να δηλώνει στο ΡΙΚ πως στη Λαϊκή Τράπεζα ενδέχεται να ανέλθει ακόμα και στο 80%, ενώ στην Τράπεζα Κύπρου το "κούρεμα" θα ξεπεράσει το 50%. Αίσθηση πάντως προκάλεσε η εκτίμηση του ότι με την πρώτη απόφαση του Eurogroup υπήρχαν καλές πιθανότητες διάσωσης και της Λαϊκής Τράπεζας.
Πολιτική διαμάχη & θέμα διοικητή
Την ίδια ώρα, μεγάλη κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας αναφορικά με τις ευθύνες της τραπεζικής κατάρρευσης, ενώ αναζητούνται ευθύνες για το εάν όντως "πέταξαν" κεφάλαια από τις κυπριακές τράπεζες ενόσω αυτές παρέμεναν κλειστές από τις 15 Μαρτίου.
Η Κυπριακή Προεδρία όρισε ομάδα διαχείρισης κρίσης υπό τον πρώην πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου για να ερευνήσει τις ευθύνες για τη "μαύρη τρύπα" στις τράπεζες, ενώ η κυβέρνηση επικρίνει τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη για τους χειρισμούς του, με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Χάσικο να μην αποκλείει -μιλωντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA"- το ενδεχόμενο να ζητηθεί και η παραίτησή του.
Το απόγευμα ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Γιάννης Κυπρή, επιβεβαίωσε ότι ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας τον κάλεσε στο γραφείο του και του ζήτησε προφορικά να υποβάλλει την παραίτησή του, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν έχει λάβει ακόμα επιστολή από τον Πανίκο Δημητριάδη για το θέμα της παραίτησής του.
"Η αιτιολογία που μου δόθηκε, είναι πως με βάση το διάταγμα περί εξυγίανσης, που πρόσφατα ψήφισε η Βουλή και έπειτα από απαίτηση της τρόικας, στην Τράπεζα Κύπρου διορίστηκε διαχειριστής. Ο διαχειριστής, αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση των εργασιών κατά τη μεταβατική περίοδο απορρόφησης της καλής Λαϊκής από την Τράπεζα Κύπρου. Αυτές οι ώρες είναι πολύ δύσκολες για όλους.
Η Τράπεζα Κύπρου ήταν και πρέπει να παραμείνει το βασικό στήριγμα της οικονομίας και της κοινωνίας μας στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κρίση που βιώνει ο τόπος. Ελπίζω πως οι χειρισμοί που θα γίνουν στη μεταβατική αυτή περίοδο, θα σεβαστούν τους εργαζομένους, τους μετόχους και τους πελάτες της Τράπεζας Κύπρου", αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κυπρή.
Μέσα σ' αυτό το κλίμα, δεν λείπει και η πολιτική αντιπαράθεση. Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, μιλώντας το πρωί στην ίδια εκπομπή, επιτέθηκε στον υπουργό Οικονομικών, λέγοντας ότι "ψεύδεται ασύστολα" όταν ρίχνει τις ευθύνες για την κατάρρευση στη Βουλή και υποστηρίζει ότι εάν ψηφίζονταν το πρώτο σχέδιο του Eurogroup δεν θα έφτανε η Κύπρος στο σημείο αυτό. Ο κ. Κυπριανού, μάλιστα, άφησε ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ.
Στην Αθήνα, τα καταστήματα κυπριακών τραπεζών που πέρασαν στην Τράπεζα Πειραιώς λειτούργησαν κανονικά σήμερα. Από το πρωί, η κίνηση ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, με τις συναλλαγές όμως να εκτελούνται κανονικά και χωρίς κανένα περιορισμό στις κινήσεις των κεφαλαίων.