Να "μαζέψουν" τη νέα δήλωση Ντάισελμπλουμ σχετικά με τις καταθέσεις και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης επιχειρούν οι ευρωπαϊκές ηγεσίες. Αποστάσεις από τον εκπρόσωπο της Μέρκελ. Ευθεία άρνηση από Ραχόι και Ολάντ. "Χάνεται η εμπιστοσύνη", λέει ακόμη και ο Σαρκοζί.
Σε νέα δήλωση, με την οποία επιμένει ότι μέτοχοι, ομολογιούχοι και καταθέτες θα πρέπει να συμβάλλουν στα βάρη των τραπεζικών διασώσεων, προχώρησε το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος του Eurogroup.
Λίγες ώρες μετά την αναδίπλωση από την τοποθέτησή του ότι η λύση που δόθηκε για την Κύπρο αποτελεί μοντέλο για το μέλλον, που προκάλεσε αναταράξεις, o Γερουν Ντάισελμπλουμ επανήλθε μιλώντας στην Ολλανδία και υπερασπίστηκε τη θέση αυτή.
"Δε θα πρέπει να αναλαμβάνουν όλους τους κινδύνους το κράτος ή ο φορολογούμενος. Οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και οι καταθέτες θα πρέπει επίσης να συμβάλουν", δήλωσε χαρακτηριστικά στην Ολλανδική τηλεόραση ο επικεφαλής του Eurogroup.
Στον αντίποδα ήταν το μήνυμα που έστειλαν μετά τη συνάντησή τους χθες το βράδυ ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, που είπαν με μια φωνή ότι το "κούρεμα" των καταθέσεων στην Κύπρο είναι κατ' εξαίρεσιν και μοναδική περίπτωση.
"Eάν υπήρχε η Τραπεζική Ένωση, η Κύπρος δεν θα βρισκόταν σε αυτή την κατάσταση. Επομένως, πρέπει να δούμε τη συμφωνία που έγινε ανάμεσα στην Κύπρο και την τρόικα ως μια αρχή για τη διαδικασία της Τραπεζικής Ένωσης, με κανόνες που πρέπει να είναι σύμφωνοι, ακόμα και αν η κατάσταση της Κύπρου είναι ξεχωριστή, μοναδική, ιδιαίτερη θα έλεγα" σημείωσε ο Φρανσουά Ολάντ.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι τραπεζικές καταθέσεις θα πρέπει να είναι εγγυημένες και οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών θα πρέπει να γίνονται με χρήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Ο εκπρόσωπος της Άγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερ, επιχειρώντας να καθησυχάσει τους φόβους που εγείρονται σχετικά με την ασφάλεια των καταθέσεων στην ευρωζώνη, τόνισε πως πρόκειται για μια εφάπαξ κίνηση. "Η Κύπρος είναι μια μοναδική περίπτωση", είπε ο Στ. Ζάιμπερτ και πρόσθεσε: "Δεν λειτουργεί στην Ευρώπη η αυτόματη μεταφορά κανόνων από την μία χώρα στην άλλη".
Ο ανταποκριτής του MEGA στο Βερολίνο, Παντελής Βαλασόπουλος, μετέδωσε πως οι Γερμανοί πολίτες που θεωρούν τις καταθέσεις ως την "ιερή τους αγελάδα" έχουν θορυβηθεί αρκετά από την απόφαση του Eurogroup, ενώ και ο υπεύθυνος Οικονομικών του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (κόμμα της Μέρκελ) άσκησε κριτική στην απόφαση.
Ο Σάιμον Ο' Κόνορ εκπρόσωπος του Όλι Ρεν ξεκαθάρισε σήμερα πως δεν πρόκειται να εφαρμοστούν μέτρα τύπου Κύπρου στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ της κατάστασης στις δύο χώρες. Ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα βελτίωσε αισθητά την εποπτεία των τραπεζών της ώστε να διασφαλίσει την προσεκτική διαχείρισή τους και πρόσθεσε πως οι τράπεζες στη χώρα μας έχουν υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και έχουν σταθερές δραστηριότητες.
Με τις θέσεις Ντάισελμπλουμ διαφώνησαν έντονα χθες στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ωστόσο η εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Ανταγωνιστικότητας Μισέλ Μπαρνιέ, Σανταλ Χιουζ, αποκάλυψε ότι η Κομισιόν επεξεργάζεται σχέδιο για μελλοντική διάσωση τραπεζών και σε άλλες χώρες, με "κούρεμα" καταθέσεων πάνω από 100.000 χιλιάδες ευρώ.
Ο οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ, μέλος της επιτροπής "σοφών" που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση, χαρακτήρισε απρόσεκτη τη δήλωση Ντάισελμπλουμ, προειδοποίησε για επιπτώσεις σε ολόκληρη την Ευρωζώνη από το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου και πρόσθεσε ότι αν οι καταθέσεις δεν είναι 100% ασφαλείς, το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει.
Ενστάσεις ακόμη και από Σαρκοζί
Ακόμη και ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε φόβους ότι χάνεται η εμπιστοσύνη στην Ευρώπη. Ο Ν. Σαρκοζί ευρισκόμενος στο Βέλγιο, για να απονείμει μετάλλιο στον υπουργό Εξωτερικών της χώρας (σσ. πρώην υπουργός Οικονομικών), Ντιντιέ Ρέιντερς, είπε πως στην οικονομική κρίση του 2008 τόσο εκείνος όσο και ο Βέλγος υπουργός εργάστηκαν για να διασφαλίσουν τα χρήματα μικρών καταθετών και πρόσθεσε: "Θα ήθελα, όταν μιλάμε για ορισμένες πρωτοβουλίες σήμερα, οι άνθρωποι να αναλογίζονται τι συνέβη τότε. Δεν ασκώ κριτική σε κανέναν. Κάτι τέτοιο δεν έχει νόημα. Απλώς λέω ότι η εμπιστοσύνη σε ένα ζευγάρι, σε μια οικογένεια, σε μια χώρα, σε μια οικονομία, είναι αυτό που χρειάζεται τον περισσότερο χρόνο για να οικοδομηθεί και αυτό που χάνεται πιο εύκολα. Ας το θυμόμαστε αυτό"