Συνέχεια στην αντίθεσή του με την τοποθέτηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ περί μοντέλου διάσωσης στην Κύπρο που μελλοντικά μπορεί να εφαρμοστεί και αλλού δίνει ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Συνέχεια στην αντίθεσή του με την τοποθέτηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ περί μοντέλου διάσωσης στην Κύπρο που μελλοντικά μπορεί να εφαρμοστεί και αλλού δίνει ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
"Με ενοχλεί ότι κανείς συμπεριφέρεται λες και ο τρόπος με τον οποίο επιχειρήθηκε να επιλυθεί το κυπριακό πρόβλημα ισχύει ως μοντέλο για μελλοντικά σχέδια διάσωσης", είπε μιλώντας στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.
Επισήμανε ότι δεν είναι επιτρεπτό να περνάει η εντύπωση ότι μελλοντικά οι καταθέσεις δεν θα είναι ασφαλείς στην Ευρώπη και ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να επενδύουν τα χρήματά τους στην Ευρώπη.
Ο κ. Γιούνκερ τάχθηκε επίσης εναντίον κάθε παραλληλισμού της περίπτωσης της Κύπρου με της χώρας του, η οποία έχει επίσης μεγάλο τραπεζικό τομέα σε σχέση με την οικονομία της.
"Δεν θα επιτρέψουμε να μας επιβάλλουν τέτοιους παραλληλισμούς. Στο Λουξεμβούργο δραστηριοποιούνται κυρίως θυγατρικές ευρωπαϊκών τραπεζών. Δεν προσελκύουμε ρωσικό χρήμα με υψηλά επιτόκια", είπε.
Αναφερόμενος στο εάν η χώρα του δέχεται επίθεση από την Γερμανία είπε: "Δεν αισθάνομαι ότι μας επιτίθεται η Γερμανία διότι δεν υπάρχουν παραλληλισμοί μεταξύ του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου και του Λουξεμβούργου. Δεν υπάρχουν παραλληλισμοί και όποιος το υποστηρίζει κάνει λάθος. Είμαι της άποψης ότι η Γερμανία είναι μια ευρωπαϊκή χώρα όπως όλες οι άλλες. Δεν έχω καμιά αμφιβολία για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Γερμανίας. Υπήρξαν όμως χτυπήματα από γερμανικά κόμματα που δεν μας αρέσουν. Κι αυτό δεν θέλουμε να συνεχιστεί στο μέλλον".
Πάντως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος και σε δηλώσεις του σήμερα είπε ότι η Κύπρος είναι μοναδική περίπτωση.
Από την μεριά της η Κομισιόν με ανακοίνωσή της τονίζει ότι οι κεφαλαιακοί περιορισμοί είναι επιτρεπτοί στην περίπτωση της Κύπρου -φωτογραφίζοντας μεμονωμένη περίπτωση που δεν επαναλαμβάνεται- επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι συμβατοί με το κοινοτικό δίκαιο σε περιπτώσεις προστασίας του δημοσίου συμφέροντος.