Σε ποσοστό 37,5% φαίνεται ότι "κλείνει" οριστικά το "κούρεμα" στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ της Τράπεζας Κύπρου, σύμφωνα με διάταγμα της Κεντρικής Τράπεζας στην Λευκωσία.
Σε ποσοστό 37,5% φαίνεται ότι "κλείνει" οριστικά το "κούρεμα" στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ της Τράπεζας Κύπρου, σύμφωνα με διάταγμα της Κεντρικής Τράπεζας στην Λευκωσία.
Επιπρόσθετα, το 22,5% "παγώνει" ενώ συνολικά δεσμεύεται η κατάθεση μέχρι την οριστικοποίηση της ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας.
Οι πολίτες, πάντως, δείχνουν να είναι δύσπιστοι καθώς θεωρούν ότι το "κούρεμα" μπορεί να φθάσει μέχρι και το 60%.
Εκτός, όμως του κουρέματος ανησυχία στην Λευκωσία έχει ξεσπάσει για τις πληροφορίες που θέλουν την τρόικα να συζητάει το ενδεχόμενο απολύσεων στην δημόσια διοίκηση ή σε μειώσεις μισθών που θα φθάνουν το 25 ή και το 30%. Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών σε σημερινές του δηλώσεις διέψευσε αυτό το ενδεχόμενο, ωστόσο άφησε ανοιχτό παράθυρο για "ορισμένες υποκατηγορίες" όπως χαρακτηριστικά είπε. "Έγινε σε εταιρείες ανά το παγκόσμιο, γίνονται επιλογές, φίλοι μου η δουλειά δεν πάει καλά, ή θα δουλέψουμε όλοι μαζί και θα παίρνουμε λίγο λιγότερα ή θα φύγουν οι μισοί από τους συναδέλφους", σημείωσε.
Εγείρουν θέμα παραμονής ή όχι στο ευρώ
Στη Λευκωσία το πολιτικό κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο καθώς το ΑΚΕΛ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν αποφασίσει να θέσουν θέμα παραμονής ή όχι της Κύπρου στο ευρώ.
Ο Γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού μιλώντας στην πρωινή εκπομπή "MEGA ΣΚ" τόνισε οτι τις επόμενες εβδομάδες το κόμμα του, ανάλογα με τις εξελίξεις, θα ζητήσει την διενέργεια δημοψηφίσματος για το αν μπορεί η Κύπρος να παραμείνει στο ευρώ. "Αυτή τη στιγμή έχουμε κάποια δεδομένα ενώπιόν μας. Είναι η συμφωνία του κ. Αναστασιάδη με το Eurogroup και ήδη βλέπουμε τα πρώτα δείγματα γραφής της. Εμείς δεν είχαμε αμφιβολία από την πρώτη στιγμή για το πως θα εξελισσόταν αυτή η συμφωνία. Εμείς επιμένουμε ότι θα πρέπει να τεθούν ενώπιον του κυπριακού λαού σε δημοψήφισμα οι εναλλακτικές επιλογές και ο λαός να αποφασίσει για το πως θέλει να διαμορφώσει το μέλλον τους", είπε.
Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, πάντως θέλησε να κλείσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο συζήτησης για την έξοδο της Κύπρου από το ευρώ, τονίζοντας οτι δεν θα προχωρήσει σε επικίνδυνους πειραματισμούς για το μέλλον της χώρας.
Ωστόσο, υπάρχουν φωνές που λένε ότι με τον περιορισμό στην διακίνηση των κεφαλαίων η Κύπρος βρίσκεται εκ των πραγμάτων εκτός νομισματικής ένωσης. "Οι έλεγχοι κίνησης των κεφαλαίων σημαίνουν ένα ντε φάκτο προσωρινό αποκλεισμό από τη νομισματική ένωση. Αυτό πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα", είπε ο οικονομικός σύμβουλος της Άγκελα Μέρκελ, Πέτερ Μπόφινγκερ στο Βήμα.
Από την μεριά του, ο Β. Σόιμπλε επισήμανε σε συνέντευξή του στην Bild ότι στο Eurogroup αποφασίστηκε να συμμετάσχουν στην διάσωση της Κύπρου και αυτοί που συνέβαλαν περισσότερο στην κρίση και ξεκαθάρισε ότι η Κύπρος αποτελεί μοναδική περίπτωση.
Οι εξελίξεις στην Κύπρο έχουν προκαλέσει ανησυχία και στους Έλληνες πολίτες. Στην ερώτηση της δημοσκόπησης της Marc που δημοσιεύεται στο "Έθνος της Κυριακής" για το εάν οι πολίτες επιθυμούν την επιστροφή της χώρας στην δραχμή ή την παραμονή στο ευρώ, το 63,5% των ερωτηθέντων προτιμά το ευρώ έναντι του 29,8% που προτιμά την δραχμή. Ωστόσο στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ η επιλογή της δραχμής κερδίζει με 48% έναντι 41,6% που επιλέγουν το ευρώ.
"Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό ότι αρκεί μια καλή διαπραγμάτευση με επικεφαλής έναν δυναμικό διαπραγματευτή που θα χτυπήσει με την μπουνιά του το τραπέζι της Μέρκελ, εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να σπέρνουμε τέτοιες αυταπάτες στον λαό", είπε η Α. Παπαρήγα.
Κύπριοι ευρωβουλευτές μετέφεραν στον κ. Αναστασιάδη στη συνάντηση που είχαν μαζί του τον προβληματισμό τους για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. "Οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι πολύ μεγάλες. Δεν είμαι σίγουρη ότι η Κύπρος θα είναι το πρώτο και το τελευταίο πειραματόζωο", είπε η Ελένη Θεοχάρους ενώ ο Τάκης Χατζηγεωργίου σημείωσε ότι πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας ότι όταν κάτι συμβαίνει μια φορά, μπορεί να ξανασυμβεί.