Με σκληρά μέτρα θα απαντήσει η Νότια Κορέα σε περίπτωση που προκληθεί από τον βόρειο γείτονά της, δήλωσε η πρόεδρος της χώρας, Παρκ Γουέν Χι.
Με σκληρά μέτρα θα απαντήσει η Νότια Κορέα σε περίπτωση που προκληθεί από τον βόρειο γείτονά της, δήλωσε η πρόεδρος της χώρας, Παρκ Γουέν Χι.
Όπως μάλιστα τόνισε δεν θα ληφθούν υπόψη οι πολιτικές σκοπιμότητες μιας τέτοιας πράξης.
"Εάν υπάρξει οποιαδήποτε πρόκληση εναντίον της Νότιας Κορέας και των πολιτών της, θα πρέπει να δοθεί μια ισχυρή απάντηση στην αρχή και χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες", σημείωσε η πρόεδρος στη διάρκεια συνεδρίασης με ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης.
Η Πιονγιάνγκ έχει ήδη ανακοινώσει ότι βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Νότια Κορέα, κλιμακώνοντας την ένταση στην κορεατική χερσόνησο. Βέβαια, οι δυο χώρες βρίσκονται τεχνικά σε εμπόλεμη κατάσταση καθώς ο πόλεμος της Κορέας το 1950-1953 τερματίστηκε με εκεχειρία και όχι με ειρηνευτική διαδικασία.
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν καταδιωκτικά F-22 στο πλαίσιο των κοινών τους ασκήσεων με τη Νότια Κορέα. Δυο αεροσκάφη F-22 προσγειώθηκαν στην αμερικανική βάση στο νησί Οκινάουα της Νότια Κορέας.
Η αποστολή των αόρατων αμερικανικών μαχητικών στη Νότιο Κορέα συνέπεσε με μια σπάνια συνεδρίαση υψηλόβαθμων αξιωματούχων του κομμουνιστικού βορρά, που χαρακτήρισαν "ύψιστη προτεραιότητα" της χώρας την απόκτηση πυρηνικών όπλων.
Σύμφωνα με την Washington Post, η Βόρειος Κορέα έκρυψε επιμελώς όλα τα ίχνη της πυρηνικής δοκιμής που πραγματοποίησε τον Φεβρουάριο, ενισχύοντας τις υποψίες ότι αναπτύσσει νέο μοντέλο βόμβας με υψηλά εμπλουτισμένο ουράνιο.
Δεδομένης της έντασης στην περιοχή η Δύση παρακολουθεί με ενδιαφέρον και τη σημερινή ετήσια συνεδρίαση της Bουλής της Βορείου Κορέας – οργάνου που εστιάζει συνήθως στη λήψη οικονομικών αποφάσεων.
Αναλυτές, πάντως, εκτιμούν ότι η Πιονγιανγκ θα αποφύγει τελικά μια ολομέτωπη πολεμική αντιπαράθεση και ότι οι λεονταρισμοί της μάλλον αποβλέπουν στο να μαλακώσουν τη στάση του νότιου γείτονα έναντί της, στο να αναγνωριστεί η Βόρειος Κορέα ως διπλωματικός συνομιλητής της Ουάσιγκτον και στο να αποδείξει τις ηγετικές του ικανότητες ο 28χρονος Κιμ Γιονγκ Ουν.
Ως πρόσθετη ένδειξη πως η Πιονγιανγκ δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει από την σκληρή ρητορική σε πράξεις εκλαμβάνεται και το γεγονός ότι παραμένει σε λειτουργία εντός του βορειοκορεατικού εδάφους και λίγα χιλιόμετρα από τη μεθόριο η βιομηχανική ζώνη Καεσόνγκ που διαχειρίζονται από κοινού οι δύο χώρες.