Σε δοκιμασία φαίνεται πως τίθεται η συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης με αφορμή το θέμα της επιβολής του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ και το 2013, καθώς ένα 24ωρο πριν από τη σύσκεψη των τριών αρχηγών, η ΔΗΜΑΡ συνεχίζει να λέει "όχι", ενώ το ΠΑΣΟΚ διαμηνύει ότι θα συναινέσει μόνο αν συμφωνήσουν και οι τρεις εταίροι.
Σε δοκιμασία φαίνεται πως τίθεται η συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης με αφορμή το θέμα της επιβολής του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ και το 2013, όπως απαιτεί η τρόικα, ενώ "αγκάθι" αποτελεί και το θέμα του Δημοσίου.
Ένα 24ωρο πριν από τη σύσκεψη των τριών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, η ΔΗΜΑΡ επιμένει στο ότι δεν πρέπει να παραταθεί η ισχύς του Έκτακτου Τέλους και ζητά την αντικατάστασή του από τον Ενιαίο Φόρο, καθώς δεν πείστηκε ούτε από τη νεότερη ενημέρωση που έγινε από τον υπουργό Οικονομικών για την αναγκαιότητα διατήρησης του ισχύοντος φόρου και τα σενάρια μείωσής του.
Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του μέλους της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος Δημήτρη Χατζησωκράτη, ο οποίος δήλωσε: "Εμείς με μια φράση λέμε αντί να πάρουμε 2 δισ. από φορλόγηση περιουσίας ύψους 450 δισ. που είναι τα ηλεκτροδοτούμενα, να πάρουμε 2 δισ. έσοδα από φορολογητέα βάση 1.300 δισ. Ο ενιαίος φόρος ακίνητης περιουσίας είναι επιστροφή στην κανονικότητα".
Η κατάσταση περιπλέκεται από τη θέση του ΠΑΣΟΚ ότι θα πρέπει να επέλθει συμφωνία και των τριών κυβερνητικών εταίρων για τη φορολόγηση των ακινήτων.
Παρότι τα χρονικά περιθώρια της κυβέρνησης να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες με την τρόικα έως το Eurogroup της 12ης Απριλίου στενεύουν, ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε σήμερα εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου ότι δεν υπάρχει θέμα παράτασης της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και της καταβολής της δόσης.
Για το τέλος ακινήτων, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι γίνονται συζητήσεις για "διάφορα πράγματα" για τα οποία ενημέρωσε τον πρωθυπουργό. Σημείωσε επίσης ότι δεν γνωρίζει εάν θα ψηφίσει η ΔΗΜΑΡ την παράταση της είσπραξης του ειδικού τέλους ακινήτων από την ΔΕΗ. "Τους ενημέρωσα χθες για το πώς έχουν τα πράγματα. Ήταν μια πολύ καλή συζήτηση", κατέληξε και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα λυθούν τα προβλήματα.
Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε σήμερα ότι, σε κάθε περίπτωση, ο φόρος θα είναι αισθητά χαμηλότερος από πέρυσι. Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο Σίμος Κεδίκογλου παραδέχθηκε ότι "ο τρόπος είσπραξης είναι ένα αγκάθι", πρόσθεσε όμως πως "το μείζον είναι το ποσό που θα καταβληθεί, που θα είναι αισθητά χαμηλότερο".
Σχέδιο για μεσοσταθμική μείωση έως 20%
Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ετοιμάσει σχέδιο για μείωση του Τέλους, αλλά και σενάρια για να κλείσει η "τρύπα" που θα δημιουργηθεί.
Βασικός στόχος είναι η μείωση κατά 20% του φόρου που προκύπτει από την εφαρμογή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους. Επειδή, όμως, το δημοσιονομικό κόστος υπολογίζεται στα περίπου 500 εκατ. ευρώ, υπάρχουν παραλλαγές που προβλέπουν μείωση από 10% έως 20%, με πλαφόν σε αξία και επιφάνεια ακινήτων, έτσι ώστε το δημοσιονομικό κόστος να περιοριστεί κατά περίπτωση στα 200 με 300 εκατ. ευρώ.
Κρίσιμο χαρακτηρίζεται το να παρουσιαστούν στην τρόικα αξιόπιστα ισοδύναμα μέτρα και τα βασικά σενάρια στηρίζονται:
Στην αύξηση του ΦΑΠ για κάποιες κατηγορίες ιδιοκτητών
Στην εφαρμογή μεγαλύτερου συντελεστή ΕΕΤΗΔΕ στα ακίνητα εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, που σήμερα επιβαρύνονται με 3 ευρώ/τ.μ., όπως και
Στη φορολόγηση των ακινήτων για εμπορική χρήση των Ν.Π.Δ.Δ και των ΟΤΑ, με κίνδυνο όμως να δημιουργηθεί "τρύπα" στα έσοδά τους.
Αντιδράσεις αντιπολίτευσης
Για κλιμάκωση της επίθεσης κατά της κοινωνίας, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό για τη λειτουργία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και τη μεθοδολογία αποτίμησης της περιουσίας του Δημοσίου.
"Ο κ. Σαμαράς χέρι – χέρι με την τρόικα υλοποιούν το σχέδιο της περαιτέρω διάλυσης του κοινωνικού κράτους και αποδόμησης των εργασιακών σχέσεων, του κλεισίματος των επιχειρήσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και των απολύσεων 'πανηγυρίζοντας' ταυτόχρονα για την καταστροφή της Κύπρου" σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
"Ο 'πυρετός' των κυβερνητικών συσκέψεων εν όψει της άφιξης της τρόικας αποτελεί πλέον επαναλαμβανόμενο μνημονιακό σύμπτωμα που οδηγεί στην πλήρη αποδοχή των απαιτήσεων των δανειστών και βλάπτει σοβαρά την ελληνική κοινωνία" σχολιάζει ο Νότης Μαριάς από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
"Η τρόικα και η συγκυβέρνηση της υποταγής φέρνουν απολύσεις, περικοπές και νέα υφεσιακά μέτρα με στόχο την καταστροφή της χώρας και την εκποίηση του ελληνικού πλούτου" σχολιάζει η Χρυσή Αυγή.