Έφυγε από τη ζωή τις πρώτες πρωινές ώρες, σε ηλικία 83 ετών, ο ναύαρχος Νίκος Παππάς, ο οποίος ως κυβερνήτης του αντιτορπιλικού "Βέλος" είχε πρωτοστατήσει στο κίνημα του Πολεμικού Ναυτικού κατά της χούντας των συνταγματαρχών.
Έφυγε από τη ζωή τις πρώτες πρωινές ώρες, σε ηλικία 83 ετών, ο ναύαρχος Νίκος Παππάς, ο οποίος ως κυβερνήτης του αντιτορπιλικού "Βέλος" είχε πρωτοστατήσει στο κίνημα του Πολεμικού Ναυτικού κατά της χούντας των συνταγματαρχών.
Ο Νίκος Παππάς νοσηλευόταν για μεγάλο διάστημα στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, όμως πρόσφατα είχε επιστρέψει στο σπίτι του, επιλέγοντας να δώσει εκει την τελευταία του μάχη με το πρόβλημα που αντιμετώπιζε.
Ο ναύαρχος Παππάς συνέδεσε το όνομά του με το κίνημα του Ναυτικού, στρατολογώντας μυστικά από το 1968 αξιωματικούς. "Ήταν ο αξιωματικός-μέλος της οργάνωσης ο οποίος στρατολόγησε τους περισσότερους απ' όλους τους άλλους" δηλώνει ο ναύαρχος ε.α. και επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Αντωνης Κακαρας.
Τον Μάιο του 1973, ως κυβερνήτης του αντιτορπιλικού "Βέλος", κι ενώ το κίνημα του Ναυτικού είχε ήδη προδοθεί, αποχώρησε αιφνίδια από τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση στη Μεσόγειο όπου συμμετείχε και μαζί με 31 ακόμα αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και ναύτες, έπλευσαν με το "Βέλος" προς την Ιταλία, όπου ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Τρεις σημαιοφόροι από το πλήρωμα κατευθύνθηκαν στο αεροδρόμιο του Fiumicino και από εκεί κάλεσαν όλα τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, ενημερώνοντας για την κατάσταση στην Ελλάδα.
Η απόφαση αυτή του Νίκου Παππά, που έμεινε στην ιστορία ως η "ανταρσία του 'Βέλος' ", αποτέλεσε ένα ηχηρό πλήγμα στη Χούντα. Κατέδειξε σε όλα τα ξένα μέσα ενημέρωσης πως το καθεστώς των Συνταγματαρχών δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ παράλληλα ανανέωσε τις αντιστασιακές διεργασίες, ανάγκασε τη Χούντα να προβεί σε παραχωρήσεις και επιτάχυνε τελικά την πτώση της.
Μετά τη μεταπολίτευση, ο θρυλικός ναύαρχος διετέλεσε αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού. Αρνήθηκε να λάβει μέρος σε κομματικούς σχηματισμούς, ενώ συμμετείχε ως υπουργός Ναυτιλίας στην οικουμενική κυβερνηση Ζολώτα.
Οι παρεμβάσεις του κυρίως τα τελευταία χρόνια ήταν συχνές και ενδεικτικές της ανησυχίας του για την πορεία των πραγμάτων στην Ελλάδα. Τον Φεβρουάριο του 2012, εκφράζοντας την αγωνία του, ζήτησε με επιστολη του στους πολιτικούς αρχηγούς και τους βουλευτές πρωτοβουλίες για την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, ενώ στην επέτειο της ανταρσίας του "Βέλος" τον περασμένο Μάιο, μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, ζήτησε ενότητα και στιβαρή ηγεσία μέσα στην κρίση, για να οδηγηθεί το ελληνικό σκάφος σε ήρεμα νερά.
Ο πρωθυπουργός και σύσσωμη η πολιτική ηγεσία εξέφρασαν τη βαθιά τους θλίψη για τον θάνατο του ναυάρχου που κράτησε ψηλά τη σημαία της Δημοκρατίας, ενώ ο Κάρολος Παπούλιας σε μήνυμά του τονίζει ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι περήφανες για το παράδειγμά του και ότι όλοι μας του οφείλουμε σεβασμό και ευγνωμοσύνη.