Λίγα λουλούδια και σημειώματα αφήνουν Βρετανοί στην είσοδο του σπιτιού της Μάργκαρετ Θάτσερ στο Λονδίνο καθώς ο θάνατος της σκόρπισε τη θλίψη σε εκατομμύρια συμπατριώτες της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού στην ιστορία της χώρας.
Λίγα λουλούδια και σημειώματα αφήνουν Βρετανοί στην είσοδο του σπιτιού της Μάργκαρετ Θάτσερ στο Λονδίνο καθώς ο θάνατος της σκόρπισε τη θλίψη σε εκατομμύρια συμπατριώτες της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού στην ιστορία της χώρας.
Την ίδια στιγμή τα ανάμικτα συναισθήματα για το πρόσωπό της που η ίδια δημιούργησε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας, εφαρμόζοντας τις φιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές της, αποτυπώνονται και στα πρωτοσέλιδα του Βρετανικού Τύπου.
Η Daily Mail γράφει στο πρωτοσέλιδό της: "Η γυναίκα που έσωσε τη Βρετανία". Στον αντίποδα η Daily Mirror που αναφέρει: "Η γυναίκα που διαίρεσε ένα έθνος". "Η Σιδηρά Κυρία υποκλίνεται", γράφει η Daily Star, ενώ ο Guardian σημειώνει: "Ήταν σκληρότερη από σκληρή".
Η Μάργκαρετ Θάτσερ, απέκτησε το προσωνύμιο "Σιδηρά Κυρία" από την ιδιαίτερη επιμονή της στην εφαρμογή φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής, που συνοδεύτηκαν από σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων, περιστολή δαπανών και επιδομάτων αλλά και τον λεγόμενο "κεφαλικό φόρο". Ακολούθησε σφικτή νομισματική πολιτική, αύξησε τα επιτόκια για να περιορίσει τον πληθωρισμό, εναντιώθηκε στην υψηλή φορολογία εισοδήματος, αύξησε τους έμμεσους φόρους, καθώς και το ΦΠΑ. Η Βρετανία μπήκε σε ρυθμούς ανάπτυξης που συνεχίστηκαν ακόμη και μετά την αποχώρησή της από την εξουσία. Υπερασπίστηκε την περιστολή δαπανών και πολέμησε για τα συμφέροντα της χώρας της.
Πάντως, η σκληρή της πολιτική είχε ως αποτέλεσμα σχεδόν να διπλασιαστεί η ανεργία. Εφαρμόζοντας τις νεοφιλελεύθερες απόψεις της έκανε το Λονδίνο το οικονομικό κέντρο που είναι σήμερα. Μείωσε τη δύναμη των συνδικάτων και των επαγγελματικών ενώσεων, αλλά αντιμετώπισε απεργίες, με σημαντικότερη αυτή των ανθρακωρύχων, που διήρκεσε ένα χρόνο. Υπερασπίστηκε πάντα με πάθος τις θέσεις της.
Από τις συγκρούσεις της με τα σωματεία ξεχωρίζει εκείνη με τους ανθρακωρύχους τη δεκαετία του '80, που σημαδεύτηκε από απεργίες που ξεπέρασαν τον ένα χρόνο αλλά τελική νικήτρια τη Βρετανίδα πρωθυπουργό.
Η Θάτσερ άφησε τη σφραγίδα της και στο ποδοσφαίρο. Με αφετηρία το τραγικό συμβάν, στο Χίλσμπορο, όπου έχασαν τη ζωή τους 96 φίλαθλοι σε αγώνα της Νότιγχαμ με τη Λίβερπουλ, η Θάτσερ κήρυξε ανένδοτο αγώνα κατά του χουλιγκανισμού. Καταργήθηκαν εν μία νυκτί οι θέσεις ορθίων και τα κυκλιδώματα στα γήπεδα ποδοσφαίρου και αποφάσισε να μείνουν οι αγγλικές ομάδες εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων για πέντε χρόνια, αλλάζοντας για πάντα την εικόνα του αγγλικού ποδοσφαίρου.
Σε δημοσκόπηση που έγινε μετά το θάνατό της για λογαριασμό της εφημερίδας "The Guardian", ένας στους δύο Βρετανούς πιστεύουν ότι η πολιτική της ωφέλησε τη Βρετανία και το 34% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι έκανε κακό στη χώρα. Είναι ενδεικτικό ότι η είδηση του θανάτου της προκάλεσε συγκίνηση σε Βρετανούς που αφήνουν λουλούδια και σημειώματα έξω από το σπίτι της, ωστόσο στη Γλασκώβη και σε περιοχές του Λονδίνου άλλοι ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς.
Η κηδεία της Μάργκαρετ Θάτσερ θα τελεστεί την Τετάρτη 17 Απριλίου με στρατιωτικές τιμές όπως έγινε αυτή της Πριγκίπισσας, Νταϊάνα. Πριν πεθάνει, η Σιδηρά Κυρία είχε ζητήσει να μην πετούν στρατιωτικά αεροσκάφη κατά τη διάρκεια της κηδείας, διότι πίστευε ότι ήταν σπατάλη χρημάτων.