Τα επόμενα βήματά τους εξετάζουν προσεκτικά οι τράπεζες Εθνική και Eurobank, μετά το μπλόκο της τρόικα στη μεταξύ τους συγχώνευση. Το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας συνεδριάζει εκ νέου την Τετάρτη για να λάβει οριστικές αποφάσεις για τη διαδικασία ΑΜΚ.
Τα επόμενα βήματά τους εξετάζουν προσεκτικά οι τράπεζες Εθνική και Eurobank, μετά το μπλόκο της τρόικα στη μεταξύ τους συγχώνευση.
Και οι δύο τράπεζες έχουν αρχίσει αγώνα δρόμου, δρομολογώντας τις διαδικασίες για τις Αυξήσεις Μετοχικού κεφαλαίου, σε μια προσπάθεια να κατορθώσουν να συγκεντρώσουν το 10% των κεφαλαίων που απαιτούνται και να μην οδεύσουν προς κρατικοποίηση, μέσω του ειδικού κρατικού ταμείου.
Το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας συνήλθε την Τρίτη προκειμένου να λάβει σχετικές αποφάσεις, ωστόσο η συνεδρίαση διεκόπη χωρίς αυτές να οριστικοποιηθούν και θα συνεχιστεί αύριο, γεγονός που καταδεικνύει τη δυσκολία των θεμάτων που έχουν ανακύψει.
Το δ.σ. της Εθνικής θα πρέπει αύριο να αποφασίσει τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης και -δεδομένου ότι απαιτείται αυξημένη απαρτία- να καθορίσει τον χρόνο σύγκλησης της Επαναληπτικής εντός των προθεσμιών που ορίζει ο νόμος, δηλαδή μέχρι τέλος Απριλίου και συγκεκριμένα στις 29 Απριλίου 2013.
Οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές και οι ίδιες οι διοικήσεις των δύο τραπεζών έχουν εκφράσει από την Κυριακή στην ΤτΕ την εκτίμησή τους ότι πιθανόν δεν θα καταφέρουν να καλύψουν το 10%, με αποτέλεσμα να περάσουν στον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν επιθυμεί τη συμμετοχή στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου των ασφαλιστικών ταμείων που κατέχουν το 16,4% της Εθνικής Τράπεζας, ενώ και η Εκκλησία θεωρεί ότι είναι δύσκολο να βρεθούν τα κεφάλαια για να συμμετάσχει. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η συμμετοχή των ταμείων στην Εθνική, εάν αυτή κρατικοποιηθεί, ουσιαστικά μηδενίζεται και χάνονται τα όποια κεφάλαια έχουν επενδύσει.
Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι της Εθνικής Τράπεζας καταγγέλλουν αποκλεισμό των ταμείων και των σωματείων τους από την ΑΜΚ και κάνουν λόγο για σχέδιο αρπαγής της Εθνικής. "Δηλώνουμε ότι οι εργαζόμενοι της Εθνικής Τράπεζας δεν θα δεχθούμε με κανένα τρόπο την αρπαγή της Εθνικής Τράπεζας από αυτούς που την επιβουλεύονται" τονίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων της Εθνικής Γιώργος Γιαννακόπουλος.
Από την πλευρά της η Eurobank αποφάσισε στην σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης την Τρίτη 30 Απριλίου, με θέμα την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας κατά 5,8 δισ. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, "δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση με κοινές μετοχές θα έχουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι της τράπεζας καθώς και άλλοι ιδιώτες επενδυτές, ενώ το σύνολο του ποσού κεφαλαιακής ενίσχυσης είναι ήδη εγγυημένο από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και έχει ήδη προκαταβληθεί στην τράπεζα".
Πάντως, ο Γιαννης Στουρνάρας, μιλώντας στη Βουλή, υποστήριξε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για οριστικό ναυάγιο στη συγχώνευση.
"Κανείς δεν έθεσε βέτο στη συγχώνευση Εθνικής – Eurobank. Αυτό που συνέβη είναι ότι οι δυο τράπεζες απέστειλαν απάντηση στην Τράπεζα της Ελλάδας ότι δεν μπορούν να βρουν το 10% των ιδιωτικών κεφαλαίων που απαιτούνται. Επομένως, τώρα, δεν μπορούν αυτές να κρίνουν εάν θα πρέπει να συνεχιστεί η συγχώνευση, θα πρέπει να αποφασίσει ο νέος μέτοχος όταν θα γίνει η κεφαλαιοποίηση που θα είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Δεν σημαίνει ότι ναυάγησε η συγχώνευση, μπορεί να γίνει ή να μην γίνει, ανάλογα με τα κριτήρια που θα χρησιμοποιήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας", είπε ο κ. Στουρνάρας.
Αντίστοιχη θέση που εξέφρασε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της τρόικας.
"Είναι σαφές ότι το ζήτημα της συγχώνευσης δεν έχει λάβει την οριστική του απάντηση. Η οριστική απόφαση για την συγχώνευση θα ληφθεί από το ελληνικό ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όταν ολοκληρωθεί η κεφαλαιοποίηση των δυο τραπεζών. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν ότι τώρα, εντός των επομένων ημερών, ολοκληρώνεται και η ανακεφαλαιοποίηση και της Εθνικής και της Eurobank. Στόχος είναι ένα σταθερό τραπεζικό σύστημα, οι καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες στο σύνολό τους, αυτό είναι σαφέστατο από κάθε άποψη και επίσης ήταν και το δικό μας μήνυμα πάρα πολύ καθαρό, ότι με κορμό την Εθνική Τράπεζα πρέπει να υπάρχει πάντα ένας πυλώνας δημοσίου συμφέροντος", σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης επιρρίπτοντας ευθύνες και στην ΤτΕ και τη διοίκηση της Εθνικής για λανθασμένες πρωτοβουλίες.
"Στις σημερινές συνθήκες, το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θέτει ερωτήματα για τους σχεδιασμούς της τρόικας και των εταίρων για το μέλλον που επιφυλάσσουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και δεν εξυπηρετεί την αναγκαιότητα ο επανασχεδιασμός του τραπεζικού τομέα να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον" τονίζει ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Σταθάκης.
Στη ματαίωση της συγχώνευσης Εθνικής – Eurobank αναφέρεται και το γερμανικό περιοδικό "Der Spiegel", το οποίο συνδέει το θέμα με τις εξελίξεις στην Κύπρο κάνοντας λόγο για σοβαρούς κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα από μία τόσο μεγάλη τράπεζα, ενώ η Fitch εκτιμά ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαίοποίησης των τραπεζών θα συνεισφέρει στη χρηματοδότηση της οικονομίας, εφόσον αυτές καταφέρουν και προσελκύσουν κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα.