Στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Στουρνάρα - τρόικα. Στο επίκεντρο της συνάντησης της Τρίτης βρέθηκε το θέμα των απολύσεων από το Δημόσιο, όπως μαρτυρά άλλωστε και η συμμετοχή του αρμόδιου υπουργού. Αποχωρώντας, ο κ. Μανιτάκης έκανε λόγο για κοινή στάση, αλλά απέφυγε να προδικάσει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.
Τέσσερις ώρες διήρκεσε το απόγευμα της Τρίτης η κρίσιμη συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικα, στο επίκεντρο της οποίας φαίνεται πως βρέθηκε το μείζον θέμα των απολύσεων από το Δημόσιο, όπως μαρτυρά άλλωστε και η συμμετοχή του αρμόδιου υπουργού Αντώνη Μανιτάκη.
Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης και σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, κρίνεται δύσκολο να ολοκληρωθούν μέχρι την Παρασκευή καθώς παραμένουν ακόμη πολλά ανοιχτά "μέτωπα".
Σε ό,τι αφορά το "αγκάθι" του Δημοσίου, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ζήτησε 7.500 αποχωρήσεις ως το τέλος του 2013, ενώ το κρίσιμο θέμα για την απεμπλοκή είναι να αρχίσουν άμεσα απολύσεις επίορκων, κοπανατζήδων και ανεπαρκών υπαλληλων, και να προσληφθούν ισάριθμοι νέοι, μέσω ΑΣΕΠ.
Ο κ. Μανιτάκης προσήλθε και συμμετείχε στη διαπραγμάτευση της Τρίτης για περίπου μία ώρα και αποχωρώντας έκανε λόγο για κοινή στάση, αλλά απέφυγε να προδικάσει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.
"Συζητάμε τα τελευταία σημεία. Υπάρχει κοινή στάση, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις σχέσεις μας. Δεν ζητήθηκαν νέα στοιχεία, αλλά διευκρινίσεις, τις οποίες θα δώσω. Δεν θέλω να προδικάσω την εξέλιξη των συζητήσεων" ανέφερε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Κατά την έξοδό του από το υπουργείο Οικονομικών, τον κ. Μανιτάκη συνόδευσε μετά… εναγκαλισμού ο Γιάννης Στουρνάρας. Αμφότεροι επιχείρησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις των προηγούμενων ημερών για τριβές στις μεταξύ τους σχέσεις. Το στιγμιότυπο, μάλιστα, απαθανατίστηκε.
Από το πρωί, ο πρωθυπουργός και οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης είχαν αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες και το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ συναντήθηκε με τον κ. Μανιτάκη στη Βουλή, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο θέμα του Δημοσίου.
Η πίεση που ασκείται στη ΔΗΜΑΡ και τον κ. Μανιτάκη από τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους είναι να δρομολογηθεί άμεσα από το αρμόδιο υπουργείο η διαδικασία για την αποχώρηση των επίορκων, ώστε να δοθεί σήμα προς την τρόικα πως κάτι αλλάζει στη δημόσια διοίκηση.
Μάλιστα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα μετά τη συνάντησή του με την τρόικα, άφησε αιχμές κατά του κ. Μανιτάκη και εμμέσως κατά της ΔΗΜΑΡ, καλώντας τον κ. Κουβέλη να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.
Η ΔΗΜΑΡ, πάντως, στηρίζει παγίως τον κ. Μανιτάκη και επικρίνει υπουργούς στον τομέα ευθύνης των οποίων δεν έχουν συνεδριάσει τα υπηρεσιακά συμβούλια.
Για προαποφασισμένο σχέδιο χιλιάδων απολύσεων στον δημόσιο τομέα κάνουν λόγο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση.