Εφοριακοί, γιατροί του ΕΣΥ, υπάλληλοι δήμων και νομικών προσώπων καθώς και εκπαιδευτικοί, περιλαμβάνονται στη νέα λίστα που θα παραδώσει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Εφοριακοί, γιατροί του ΕΣΥ, υπάλληλοι δήμων και νομικών προσώπων καθώς και εκπαιδευτικοί, περιλαμβάνονται στη νέα λίστα που θα παραδώσει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης την επόμενη εβδομάδα.
Σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους που περιλαμβάνονται στη νέα λίστα έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις τους τελευταίους έξι μήνες, ενώ ορισμένοι εκπαιδευτικοί, σύμφωνα με πληροφορίες, διώκονται για βαριά αδικήματα, όπως εξαίρεση και δωροδοκία που επισύρουν την ποινή της απόλυσης.
Η νέα λίστα θα περιλαμβάνει περίπου 300 υποθέσεις, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, οι οποίες θα προστεθούν στις 1.917 της πρώτης λίστας που έδωσε ο Λέανδρος Ρακιντζής στον Αντώνη Μανιτάκη και αφορούσαν υπαλλήλους στους οποίους είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις για σοβαρά αδικήματα που είχαν τελεστεί από το 2007 έως το Νοέμβριο του 2012.
Οι υπάλληλοι που διώκονται ποινικά θα αποτελέσουν και τη βασική δεξαμενή των επίορκων που θα απομακρυνθούν από το δημόσιο ως το τέλος του Ιουνίου που ζητά η τρόικα.
Σε μια προσπάθεια να επιταχύνει τις διαδικασίες για τον έλεγχο και την απομάκρυνση των επίορκων η κυβέρνηση μελετά μια σειρά σεναρίων, τα οποία προβλέπουν ότι θα απολύονται:
Όσοι παραπέμπονται τελεσίδικα για κακούργημα
Όσοι καταδικάζονται από πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια
Ενώ εξετάζεται η μείωση του χρόνου της ένστασης από 60 μέρες σε 20 ή 30, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία.
Αρνητικός σε διαδικασίες fast track εμφανίζεται ο αρμόδιος υπουργός Αντώνης Μανιτάκης, ο οποίος τονίζει ότι όλα πρέπει να γίνουν νόμιμα για να μην γυρίσουν μπούμερανγκ.
"Εμείς θεωρούμε ότι αυτό το ζήτημα έπρεπε να είχε λυθεί χθες. Δηλαδή αυτό που έπρεπε να κάνει η ελληνική δημόσια διοίκηση, το ελληνικό πολιτικό σύστημα, δηλαδή την απομάκρυνση όσων έχουν καταδικαστεί. Την δρομολόγηση των διαδικασιών από τα πειθαρχικά συμβούλια" ανέφερε ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης μιλώντας για τοθέμα στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA".
Από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο Σπύρος Λυκούδης μιλώντας στην ίδια εκπομπή είπε: "Ξέρω πάρα πολύ καλά ότι είναι αποφασισμένος να μην αφήσει ούτε έναν από τους λεγόμενους επίορκους στο δημόσιο. Αλλά να υπερβεί το σύνταγμα και το δικαιικό σύστημα της χώρας και να αρχίσει να παίρνει έναν κατάλογο και να λέει Κώστας έξω, Πέτρος μέσα, αυτό δεν πρόκειται να το κάνει. Και δεν μπορεί και να το κάνει".
Για "υποχρεωτικές απολύσεις" έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση κάνουν λόγο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Νότη Μαριά να δηλώνει: "Ενώ η τρικομματική κυβέρνηση υπογράφοντας το μνημόνιο 3 έχει ήδη συμφωνήσει σε 'υποχρεωτικές απολύσεις' χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων προσπαθεί με διάφορα επικοινωνιακά τρικ να αποπροσανατολίσει τον φτωχοποιημένο ελληνικό λαό, αποκρύπτοντας τις πραγματικές μνημονιακές της δεσμεύσεις, όπως έκανε και με το χαράτσι της ΔΕΗ".