Μεγάλη ενόχληση στην Αθήνα προκάλεσε η δήλωση -και το ύφος- του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, που διεμήνυσε στην ελληνική πλευρά να ξεχάσει τις πολεμικές αποζημιώσεις. Το θέμα θα κριθεί από τη διεθνή δικαιοσύνη, απαντά ο Δ. Αβραμόπουλος. Δεν χρειαζόμαστε τις υποδείξεις κανενός, λέει το ΠΑΣΟΚ. Πυρά από αντιπολίτευση.
Μεγάλη ενόχληση στην Αθήνα προκάλεσε η δήλωση -και το ύφος- του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε, που διεμήνυσε στην ελληνική πλευρά να ξεχάσει τις πολεμικές αποζημιώσεις, προειδοποιώντας πως δεν υπάρχει ελπίδα για τέτοιες αξιώσεις.
Σε συνέντευξη στην εφημερίδα "Osnabruecker Zeitung", ο κ. Σόιμπλε χαρακτηρίζει τις δηλώσεις για τις διεκδικήσεις "ανεύθυνες", τονίζει ότι το ζήτημα αυτό έχει ξεκαθαριστεί από καιρό, ενώ… κουνά το δάχτυλο στην Ελλάδα λέγοντας πώς θα πρέπει να επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις.
"Η Ελλάδα έχει επιτύχει πολλά μέχρι τώρα αλλά έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει. Και από αυτόν τον δρόμο δεν πρέπει να αποπροσανατολίζεται. Σε ό,τι αφορά τις αξιώσεις για την καταβολή αποζημιώσεων δεν βλέπω καμία ελπίδα, γιατί το ζήτημα έχει ξεκαθαριστεί από καιρό" σημειώνει χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός.
Δ. Αβραμόπουλος: Θα κρίνει η διεθνής δικαιοσύνη
Σε ανακοίνωση-απάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος τονίζει ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό και προσθέτει πως οι μεταρρυθμίσεις δεν σχετίζονται με τις γερμανικές αποζημιώσεις, για τις οποίες θα αποφανθεί η διεθνής δικαιοσυνη.
"Κανένας συσχετισμός δεν υπάρχει, ούτε μπορεί να υπάρξει, ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Άλλωστε, οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι θέμα που έχει αναδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια από την ελληνική πολιτεία" σημειώνει ο κ. Αβραμόπουλος.
Και προσθέτει: "Το εάν έχει λήξει ή όχι η υπόθεση αυτή το καθορίζει η διεθνής δικαιοσύνη, καθώς από τη φύση του, το θέμα αυτό άπτεται του διεθνούς δικαίου και των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων. Η Ελλάδα δεν 'αποπροσανατολίζεται' από την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, παρά τις μεγάλες θυσίες που βαρύνουν στους ώμους του ελληνικού λαού".
Ο κ. Σόιμπλε αναφέρεται, πάντως, μονο στις πολεμικές επανορθώσεις για τις οποιες υπήρξε μια συμφωνία στις αρχές του '60 απο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή με τη Γερμανία, γεγονός που καθιστά τις διεκδικήσεις πιο δύσκολες. Δεν λέει κουβέντα ομως για το κατοχικό δάνειο που υπέγραψαν οι ναζί με τον δοσίλογο πρωθυπουργό Τσολάκογλου, για το οποίο τα ελληνικά επιχειρήματα εναι πολύ ισχυρά.
Για το ζήτημα αυτό συζήτησαν χθες, κατά τη συνάντησή τους, ο υπουργός Εξωτερικών και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μάλιστα, ο Κάρολος Παπούλιας θύμισε στον κύριο Αβραμόπουλο πως ήταν ο ίδιος που ως υπουργός Εξωτερικών το 1995 ανακίνησε το θέμα.
ΠΑΣΟΚ: Δεν χρειαζόμαστε κανενός τις υποδείξεις
Ότι το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ήταν και είναι πάντα ανοιχτό για την Ελλάδα, επισημαίνει και η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.
"Η χώρα μας δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα δικαιώματα της. Η κυβέρνηση και τα κόμματα που την στηρίζουν γνωρίζουν ότι η Ελλάδα θα ξαναβρεί το δρόμο της μέσα από τις μεταρρυθμίσεις. Δεν χρειαζόμαστε κανενός τις υποδείξεις. Ο κ. Σόιμπλε με τις δηλώσεις του δεν βοηθά τον ελληνικό λαό, όπως ίσως πιστεύει. Η Ελλάδα δεν προσδοκά να σωθεί μέσα από τις αποζημιώσεις. Είναι όμως ζήτημα τιμής, ήθους, αξιοπρέπειας και κυρίως ένδειξη σεβασμού απέναντι στους προγόνους μας που έχασαν τη ζωή τους από τους ναζί. Η ελληνική κυβέρνηση συγκεντρώνει στοιχεία, εργάζεται συστηματικά και θα ασκήσει τα δικαιώματα της όποτε το κρίνει αυτή" υπογραμμίζει η κ. Γεννηματά.
Πυρά από αντιπολίτευση
Οι δηλώσεις Σόιμπλε προκάλεσαν και τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. "Ανιστόρητο" και "αγνώμονα" χαρακτήρισε τον Γερμανό υπουργό το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος, ο οποίος έχει ασχοληθεί πολλά χρόνια με το ζήτημα.
"Ο Β. Σόιμπλε εκτός από 'ηγεμόνας' των κρατών της Ευρώπης, είναι και ανιστόρητος. Η δήλωσή του αποτελεί μνημείο αυταρχισμού και άγνοιας της ιστορίας του Β΄παγκόσμιου πόλεμου. Είναι αγνώμων γιατί δεν αναγνωρίζει τη σημαντική συνεισφορά του ελληνικού λαού, που με την αντίστασή του βοήθησε να εδραιωθεί η δημοκρατία στην Ευρώπη. Ή μήπως αυτή την αντίσταση θέλει να εκδικηθεί; Ας προσέξει η Γερμανία γιατί στο τέλος και στους 2 πολέμους ηττήθηκε" σημειώνει ο κ. Γλέζος.
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος δηλώνει ότι η απάντηση στην προκλητική δήλωση Σόιμπλε θα πρέπει να είναι "άμεση εγγραφή στον προϋπολογισμό των χρημάτων που διεκδικούμε από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, τα χρήματα δηλαδή που πήραν από την Ελλάδα, όπως επίσης και τις γερμανικές αποζημιώσεις όπως εδόθησαν σε όλες τις χώρες που κατέκτησαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο".
Η Χρυσή Αυγή τονίζει ότι "προτείνει την άμεση στάση πληρωμών των παράνομων τοκοχρεολυσίων προς την Γερμανία και τη διαγραφή συνολικά του χρέους προς το κράτος του Σόιμπλε, μέσω του συμψηφισμού του με το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις", προσθέτοντας ότι "το ποσό της διαφοράς που θα προκύψει (υπέρ της Ελλάδος), οι Γερμανοί μπορούν να το εξοφλήσουν με τη δωρεά πολεμικού υλικού (αεροσκάφη, τεθωρακισμένα και υποβρύχια)".