Τέσσερις υπάλληλοι του υπουργείου Ανάπτυξης που βρίσκονται στη φυλακή συνεχίζουν να λαμβάνουν από το ελληνικό δημόσιο το ένα τρίτο του μισθού τους, παρότι συνελήφθησαν επ' αυτοφώρω να παίρνουν μίζα από επιχειρηματίες.
Τέσσερις υπάλληλοι του υπουργείου Ανάπτυξης που βρίσκονται στη φυλακή συνεχίζουν να λαμβάνουν από το ελληνικό δημόσιο το ένα τρίτο του μισθού τους, παρότι συνελήφθησαν επ' αυτοφώρω να παίρνουν μίζα από επιχειρηματίες, την οποία ζήτησαν προκειμένου να προωθήσουν επιχορηγήσεις. Και αυτό γιατί το πειθαρχικό συμβούλιο δεν συνεδρίασε και έχει ληφθεί απόφαση για τους τέσσερις υπαλλήλους.
Αυτό είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα που δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος της λειτουργίας των πειθαρχικών συμβουλίων, που αδυνατούν να συνεδριάσουν και να αποβάλλουν τους επίορκους από τη δημόσια διοίκηση.
Αντίθετος με τη "δημιουργία κλίματος τρόμου επιόρκων υπαλλήλων" δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης. "Είσαστε αντίθετοι, είμαι και αντίθετος να συνεχίζουν να ακούν καθήκοντα όποιοι έχουν παραβιάσει το νόμο. Και είτε έχουν διαπράξει ποινικά αδικήματα, είτε πειθαρχικά παραπτώματα. Αλλά από το σημείο αυτό μέχρι να χαρακτηρίζουμε τις πάσες και τους πάντες επιόρκους, μου δίνεται η δυνατότητα να σκεφθώ χωρίς να δαιμονοποιώ την κατάσταση ότι δημιουργούμε ένα ψυχολογικό κλίμα επιόρκων που εγώ στα όσα χρόνια ασκώ την δικηγορία, επιτρέψτε μου να πω με τέτοια ένταση πρώτη φορά το ακούω να δημιουργείται ένα ψυχολογικό κλίμα που αποβαίνει σε βάρος της ευρυθμίας της διοίκησης και της ηρεμίας των ίδιων των υπαλλήλων. Ας μιλήσουμε λοιπόν για εκείνους που παρανόμησαν και διέπραξαν ποινικά αδικήματα ή βαριά πειθαρχικά παραπτώματα. Αυτοί δεν έχουν θέση στο Δημόσιο. Να αποφύγουμε όμως αυτό τον τρόμο των επιόρκων" υπογράμμισε ο κ. Ρουπακιώτης.
Την ίδια ώρα, να "πατήσει γκάζι" ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητά το μέγαρο Μαξίμου, κάτω από την ασφυκτική πίεση της τρόικας να απολυθούν ως τον Ιούνιο 2000 επίορκοι, καθώς επίσης και να επιταχύνει τις πειθαρχικές διαδικασίες για την απομάκρυνση των επίορκων ακόμα και με νομοθετική παρέμβαση.
Οι προτάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι προβλέπουν:
Απόλυση όσων παραπέμπονται για κακούργημα
Απόλυση με απόφαση μόνο πρωτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου και μικρότερες προθεσμίες για την υποβολή ένστασης.
Κυβερνητικές πηγές λένε ότι η τρόικα έχει ζητήσει να συμπεριληφθεί στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο χρονοδιάγραμμα ανά μήνα ή ανά τρίμηνο των συνεδριάσεων των πειθαρχικών συμβουλίων.
Πάντως, ο Αντώνης Μανιτάκης επισημαίνει ότι δεν μπορεί να προσδιοριστεί εκ των προτέρων ο αριθμός των επίορκων που θα απομακρυνθούν, καθώς με αυτόν τον τρόπο στην ουσία προκαταλαμβάνονται οι αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων.