Ακανθώδες θέμα στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, που θα πρέπει να κλείσει τις επόμενες ημέρες, αποτελεί και η ρύθμιση για τα "κόκκινα" δάνεια. Οι εκπρόσωποι των δανειστών διατυπώνουν επιφυλάξεις τόσο για τη ρύθμιση δανείων προς τις τράπεζες που θα αφορά σε ενήμερους δανειολήπτες, όσο και για τις αλλαγές στον Νόμο Κατσέλη.
Ακανθώδες θέμα στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, που θα πρέπει να κλείσει τις επόμενες ημέρες, αποτελεί και η ρύθμιση για τα "κόκκινα" δάνεια.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών διατυπώνουν επιφυλάξεις τόσο για τη ρύθμιση δανείων προς τις τράπεζες που θα αφορά σε ενήμερους δανειολήπτες, όσο και για τις αλλαγές στον Νόμο Κατσέλη παρά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών τα τελευταία 24ωρα.
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, η τρόικα έχει πειστεί πλέον για την αναγκαιότητα προώθησης της ρύθμισης προκειμένου ν' αναχαιτιστεί ο ρυθμός αύξησης των "κόκκινων" δανείων, ωστόσο οι δύο πλευρές δεν έχουν καταφέρει να έρθουν σε συμφωνία για βασικές παραμέτρους της ρύθμισης.
Όσον αφορά την τετραετή περίοδο χάριτος:
Το υπουργείο Ανάπτυξης προτείνει την καταβολή μόνο τόκων με επιτόκιο 1,5% που θα ακολουθεί της διακυμάνσεις του επιτοκίου της ΕΚΤ
Η τρόικα, από την πλευρά της, επικαλούμενη σημαντικές απώλειες για τις τράπεζες σε σχέση με το μέσο όρο των σταθερών επιτοκίων της αγοράς που βρίσκονται στην περιοχή του 3,5%, ζητά είτε υψηλότερα επιτόκια είτε την καταβολή μέρους και του κεφαλαίου όχι μόνο τόκων.
Για το υπόλοιπο δανείων που θα μπορεί να έχει ο δανειοληπτής πριν την υπαγωγή του στη ρύθμιση:
Το υπουργείο Ανάπτυξης ζητά το υπόλοιπο να φτάνει τις 180.000 ευρώ προκειμένου να μην αποκλειστεί μεγάλος αριθμός δανειοληπτών, ενώ
Η τρόικα ζητά το ποσό να μην ξεπερνά τις 125.000 ευρώ και ζητά διεκρινίσεις για το αν θα αφορά σε ένα ή περισσότερα δάνεια.
Αναφορικά με το θέμα της επανεξέτασης της κατάστασης των δανειοληπτών από τις τράπεζες:
Το υπουργείο Ανάπτυξης ζητά αξιολόγηση ανά διετία και
Η τρόικα ζητά αξιολόγηση ανά έτος ή και συχνότερα.
Όσον αφορά στις αλλαγές στο Νόμο Κατσέλη:
Το υπουργείο επιμένει στη θέσπιση ελάχιστης καταβολής στο 10% της προηγούμενης δόσης που δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη από 40 ευρώ, ενώ
Η τρόικα ζητά υψηλότερες καταβολές.