Έξι είναι τα κριτήρια που συνδυαστικά θα πρέπει να πληρούνται ώστε ένας συνεπής δανειολήπτης να μπορέσει να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση για τα δάνεια. Μεταξύ αυτών είναι η μείωση και το ύψος των εισοδημάτων, το ύψος της κινητής και ακίνητης περιουσίας αλλά και η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας.
Έξι είναι τα κριτήρια που συνδυαστικά θα πρέπει να πληρούνται ώστε ένας συνεπής δανειολήπτης να μπορέσει να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση για τα δάνεια. Μεταξύ αυτών είναι η μείωση και το ύψος των εισοδημάτων, το ύψος της κινητής και ακίνητης περιουσίας αλλά και η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας.
Το τελικό σχέδιο είναι ευνοϊκότερο σε ορισμένα σημεία του από το αρχικό και αφορά δανειολήπτες που δεν έχουν καμία καθυστέρηση στις δόσεις τους, είναι φορολογικά ενήμεροι. Η ρύθμιση αφορά εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους, εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και βαριά πάσχοντες.
Η κατηγορία δανείων που μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση είναι τα ενυπόθηκα στεγαστικά και καταναλωτικά, ενώ δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των δανείων που θα ρυθμίσει ο δανειολήπτης αρκεί όλα να συνδέονται με την πρώτη κατοικία.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, χαρακτήρισε τη ρύθμιση "ομπρέλα για τα νοικοκυριά που επλήγησαν" και πρόσθεσε: "Είναι για ανθρώπους συμπολίτες μας που δεν δανείστηκαν αλόγιστα ωστόσο είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται σημαντικά εξαιτίας της κρίσης και έχουν αδυναμία να τα καταφέρουν σε σχέση με τις δόσεις προς τις τράπεζες".
Οι προϋποθέσεις για υπαγωγή στη ρύθμιση είναι οι εξής:
Μείωση του εισοδήματος κατά 20% από το 2009
Ετήσιο οικογενειακό καθαρό εισόδημα έως 25.000 ευρώ
Καταθέσεις μικρότερες των 10.000 ευρώ
Συνολική αξία ακίνητης περιουσίας μικρότερη των 250.000 ευρώ
Υπόλοιπο ανεξόφλητου δανείου έως 150.000 ευρώ
Αξία κύριας κατοικίας έως 180.000 ευρώ
Η περίοδος χάριτος ορίζεται στα τέσσερα έτη και στη διάρκειά της θα καταβάλλεται δόση που δεν θα ξεπερνά το 30% του καθαρού εισοδήματος. Η δόση θα αφορά τόσο σε αποπληρωμή κεφαλαίου όσο και σε καταβολή τόκων με το επιτόκιο, που είχε συμφωνήσει ο δανειολήπτης με την τράπεζα.
Ανάλογα με τη μεταβολή των εισοδημάτων, θα αυξομειώνεται και η δόση, ενώ για οποιαδήποτε αλλαγή στα εισοδήματα ο δανειολήπτης θα υποχρεώνεται να ενημερώνει την τράπεζα, η οποία θα μπορεί να τον ελέγχει μια φορά το χρόνο.
Για νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα που φτάνουν μέχρι τις 15.000 ευρώ υπάρχουν ευνοϊκότεροι όροι καθώς για την τετραετία χάριτος η δόση δεν θα ξεπερνά το 30% των καθαρών εισοδημάτων, ωστόσο το επιτόκιο θα είναι χαμηλότερο και θα φτάνει το 1,5% και θα ακολουθεί τις μεταβολές του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Στη ρύθμιση υπάρχει ειδική πρόνοια για τους ανέργους κυρίως στις περιπτώσεις που το μοναδικό εισόδημα είναι το επίδομα ανεργίας. Ο δανειολήπτης που είναι άνεργος θα μπορεί για έξι μήνες να έχει μηδενικές καταβολές, ενώ το κεφάλαιο δεν θα τοκίζεται. Με την παρέλευση του 6μήνου οι καταβολές θα μπορούν και πάλι να είναι μηδενικές όμως το κεφάλαιο θα τοκίζεται με επιτόκιο 1,5%.
Οι μακροχρόνια άνεργοι εμπίπτουν στην ίδια ρύθμιση με τους υπόλοιπους ανέργους ωστόσο εάν έχουν άλλα εισοδήματα τότε θα υπάγονται στα εισοδηματικά κριτήρια, που ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό. Ευνοϊκότεροι είναι οι όροι υπαγωγής και για πολύτεκνους, τρίτεκνους και βαριά πάσχοντες καθώς το εισοδηματικό κριτήριο να ανεβαίνει στις 30.000 ευρώ.
Το σχέδιο "ομπρέλα" του υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπει βελτιώσεις στο νόμο Κατσέλη καθώς η καταβολή δόσεων θα μπορεί να ξεκινά από την αίτηση υπαγωγής στον νόμο με τη δόση να προσδιορίζεται στο 10% της προηγούμενης και όχι κάτω από 40 ευρώ.
Θεσπίζεται ο θεσμός του διαμεσολαβητή μεταξύ δανειολήπτη και πιστωτικού ιδρύματος ενώ ο εξωδικαστικός συμβιβασμός θα προβλέπει τη συμφωνία του 50% +1 των πιστωτών. Τέλος στο πλαίσιο επικαιροποίησης του Τειρεσία οι τράπεζες θα αξιολογούν το συνολικό προφίλ του συναλλασσόμενων.