Αιχμές για την κυβέρνηση Χριστόφια άφησε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν, στη συζήτηση που έγινε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς πολλοί ευρωβουλευτές τον κατηγόρησαν για τη στάση της ευρωπαϊκής επιτροπής και τις αποφάσεις που υιοθετήθηκαν για την Κύπρο.
Αιχμές για την κυβέρνηση Χριστόφια άφησε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν, στη συζήτηση που έγινε σήμερα το πρωί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πολλοί ευρωβουλευτές υπέβαλλαν πολλές ερωτήσεις, για το πως έγιναν οι διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στο "κούρεμα" των καταθέσεων, ενώ αρκετοί τον κατηγόρησαν για τη στάση της ευρωπαϊκής επιτροπής και τις αποφάσεις που υιοθετήθηκαν για την Κύπρο.
Ο πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών – Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα, μάλιστα σε παρέμβασή του είπε ότι είναι σχεδόν αποικιοκρατική η αντίληψη που κυριάρχησε στην Ευρώπη έναντι της Κύπρου.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος υπερασπίστηκε τις αποφάσεις της επιτροπής, αν και πήρε κάποιες διακριτικές αποστάσεις λέγοντας ότι και η επιτροπή θα προτιμούσε να είναι πιο χαλαρό το πρόγραμμα για την Κύπρο, ωστόσο τα κράτη – μέλη δεν έδωσαν παρά μόνο 10 δισ. ευρώ. Παράλληλα επέρριψε σαφέστατες ευθύνες στην κυβέρνηση Χριστόφια λέγοντας πως η ευρωπαϊκή επιτροπή είχε προειδοποιήσει την κυβέρνησης της Κύπρου για όσα μπορεί να έρθουν, ωστόσο δεν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα.
"Το Νοέμβριο του 2011 η Κομισιόν ενημέρωσε την κυπριακή κυβέρνηση ότι ένα πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας θα ήταν αναπόφευκτο εάν δεν αντιμετωπίζονταν άμεσα τα επίμονα οικονομικά προβλήματα. Η Κύπρος ζήτησε βοήθεια αλλά ήταν τον Ιούνιο του 2012. μετά από μισό χρόνο συνομιλιών επετεύχθη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής" είπε μεταξύ άλλων ο Όλι Ρεν.
Πυρά δέχθηκε από τον επικεφαλής της ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών Χανες Σβόμποντα. "Σταματήστε την τρόικα δεν την θέλουμε, ξέρετε πως συμπεριφέρθηκαν στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας; Με τρόπο απαράδεκτο" είπε ο Χάνες Σβόμποντα.
Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του Ντανιέλ Κον Μπεντίτ που δήλωσε πως η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, περνά μέσα από την επανένωση του νησιού, και την αναβάθμιση των σχέσεων με την Τουρκία. "Η μόνη προοπτική για την Κύπρο είναι η επανένωση του νησιού και η προσέλκυση επενδύσεων από την Τουρκία" ανέφερε ο πρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο.
Στην Κύπρο
Ανησυχία εκφράζει η κυβέρνηση στην Κύπρο με την στάση των βουλευτών, όταν έρθει προς ψήφιση το μνημόνιο στη Βουλή, μετά την εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα πως το μνημόνιο πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή.
Η Κύπρος σχεδιάζει να καλύψει ένα μέρος των δανειακών της υποχρεώσεων πουλώντας αποθέματα χρυσού, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.