Θύελλα ξεσήκωσε το θέμα του γερμανικού "Spiegel", το οποίο εμφανίζει ως δήθεν πλουσιότερες από τους Γερμανούς τις χώρες του Νότου, με τίτλο στο εξώφυλλο, "Το ψέμα της φτώχειας". Ακομα και η Μέρκελ αντέδρασε σήμερα, μιλώντας για παραμορφωμένη έρευνα.
Θύελλα ξεσήκωσε το θέμα του γερμανικού "Spiegel", το οποίο εμφανίζει ως δήθεν πλουσιότερες από τους Γερμανούς τις χώρες του Νότου, με τίτλο στο εξώφυλλο, "Το ψέμα της φτώχειας: Πώς οι ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται από την κρίση κρύβουν τον πλούτο τους".
Το εξώφυλλο του "Spiegel" απεικονίζει έναν άνδρα επάνω σε ένα γαϊδούρι φορτωμένο με καλάθια που ξεχειλίζουν από ευρώ, που κρατά όμως μια ευρωπαϊκή ομπρέλα.
Το θέμα του γερμανικού περιοδικού βασίστηκε στην έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από την οποία προέκυπτε ότι ο πλούτος των γερμανικών νοικοκυριών είναι σημαντικά μικρότερος των αντίστοιχων ελληνικών, κυπριακών και ισπανικών, και άρα οι φτωχοί Βόρειοι καλούνται να πληρώσουν για τους πλούσιους Νότιους.
Η Άγκελα Μέρκελ αντέδρασε σήμερα, μιλώντας στην "Bild" για παραμορφωμένη έρευνα. "Καθαρά στατιστικά, χώρες όπως η Ισπανία, η Κύπρος ή η Ελλάδα είναι ανά νοικοκυριό πλουσιότερες από εμάς. Αλλά, προσοχή! Η στατιστική είναι παραμορφωμένη. Σε αυτές τις χώρες είναι πολύ περισσότεροι οι ιδιοκτήτες κατοικιών και διαμερισμάτων, κυρίως ως μέσο εξασφάλισης των γηρατειών τους. Στη Γερμανία υπάρχει ισχυρό νομικό και συνταξιοδοτικό σύστημα" τονίζει η καγκελάριος.
Η έρευνα στηρίχτηκε στη μελέτη 62.000 νοικοκυριών στις χώρες της Ευρωζώνης, αλλά τα ευρήματά της αμφισβητήθηκαν από τον ευρωπαϊκό Τύπο, αφού τα στοιχεία αφορούν στα προ-κρίσης επίπεδα στις τιμές της αγοράς κατοικίας, δεν λαμβάνονται υπόψη τις διαφορές στα πρότυπα ιδιοκατοίκησης ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες και δεν ενσωματώνονται στοιχεία "κοινωνικής ευημερίας", του επιπέδου των υπηρεσιών δηλαδή που απολαμβάνουν οι κάτοικοι του Βορρά.
Όπως εξηγεί στο MEGA ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο ΟΠΑ:
"Τα στοιχεία αυτα περιλαμβάνουν ένα βαθμό στατιστικής παραμόρφωσης, ένα στοιχείο είναι ότι η ίδιοκατοικηση είναι πιο εκτεταμένη στη Νότια Ευρώπη. Στις χώρες της περιφέρειας αυτο είναι ένα μέσο εξασφάλισης στα γεράματα στην τρίτη ηλικία, δεδομένων και των σχετικά χαμηλών συντάξεων. Αντίθετα στη Βόρεια Ευρώπη η εξασφάλιση παρέχεται κυρίως με τη μορφή ενός γεναιόδωρου κοινωνικού κράτους και υψηλών συντάξεων".
Επιπρόσθετα, η έρευνα δεν λαμβάνει υπόψη τα χρήματα που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες στον Νότο για την Υγεία και την Παιδεία, σε αντίθεση με τους Γερμανούς που απολαμβάνουν σχετικές υπηρεσίες δωρεάν.
"Αυτο στην ουσία σημαίνει στην πράξη για το μέσο Έλληνα μείωση του εισοδήματός του, γιατι είναι αναγκασμένος να δίνει σε μηνιαία βάση ένα σημαντικο μέρος του εισοδήματος του να αγοράσει αγαθά, αν θέλετε, για τα οποία ο Γερμανός δεν πληρώνει. Τα έχει πληρώσει δηλαδή μέσα απο φόρους" σημειώνει ο Μιχάλης Χλέτσος, αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.