"Τερατούργημα" χαρακτήρισε ο Αντώνης Ρουπακιώτης την διάταξη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την κατάργηση των προσωρινών διαταγών, μιλώντας στην "Κοινωνία Ώρα MEGA" ενώ τόνισε ότι δεν ενημερώθηκε από κανέναν για αυτήν εκφράζοντας ενόχληση για την παράκαμψή του.
"Τερατούργημα" χαρακτήρισε ο Αντώνης Ρουπακιώτης την διάταξη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την κατάργηση των προσωρινών διαταγών, μιλώντας στην "Κοινωνία Ώρα MEGA" ενώ τόνισε ότι δεν ενημερώθηκε από κανέναν για αυτήν εκφράζοντας ενόχληση για την παράκαμψή του.
"Θα έπρεπε εκείνοι οι οποίοι πήραν την πρωτοβουλία, πριν πάρουν τα υλικά και πριν φτιάξουν το τερατούργημα, για τερατούργημα πρόκειται, να απευθυνθούν στον υπουργό Δικαιοσύνης, δεν το έπραξαν, δεν πειράζει όμως", είπε χαρακτηριστικά.
"Θα έλεγα ότι εξ' αντικειμένου έτσι φαίνεται", είπε σε ερώτηση για το εάν είναι εύλογη η απορία ως προς το γιατί δεν δέχθηκε τηλεφώνημα από τον κ. Μανιτάκη ώστε να του δοθεί η διαβεβαίωση ότι δεν είναι εκείνος ο οποίος συνέλαβε την ιδέα.
Ειδικότερα υπογράμμισε: "Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν είχε επικοινωνήσει κανείς μαζί μου τις προηγούμενες μέρες να με προϊδεάσει ή να με ενημερώσει ότι κατασκευάζονται, το ρήμα το επιλέγω, κατασκευάζονται τέτοιες ρυθμίσεις. Από την στιγμή, λοιπόν, που δεν ξέρω εκείνον που γέννησε αυτές τις ρυθμίσεις δεν θα βγω εγώ σε αναζήτηση. Εκείνος ο οποίος τις κατασκεύασε όφειλε πρώτον να μην τις κατασκευάσει, είναι αποκλειστικά αρμόδιο το υπουργείο Δικαιοσύνης, και δεύτερον στο πλέγμα ανταλλαγής απόψεων, είναι ένας ιδιότυπος επιστημονικός διάλογος, να τηλεφωνούσε στον υπουργό Δικαιοσύνης και να του έλεγε ξέρετε υπουργέ ή ξέρεις τάδε, σκέφτομαι εκείνο ή το άλλο. Κάτι τέτοιο δεν υπήρξε. Και από την στιγμή που εγώ δεν γνώριζα τον γεννήτορα δεν μπορώ να βγω στη γύρα για να δω ποιος το έφτιαξε".
Στάθηκε ιδιαίτερα στην επικράτηση του κράτους δικαίου και της νομιμότητας και συμπλήρωσε: "Δεν παίζω τον ρόλο του Παπαφλέσσα να ταμπουρώνομαι. Το γραφείο μου δεν έχει κόλλα και ξέρω όμως προσέξτε το ότι αυτή η υπόθεση του ανασχηματισμού που έσερνε μέχρι τα Χριστούγεννα εμένα δεν με αφορά. Και δεν με αφορά γιατί ξέρω τι να κάνω εάν θα έρθει η κατάλληλη στιγμή".
Θέλοντας να διαχωρίσει την εθνική προσπάθεια για ένα πιο λειτουργικό Δημόσιο από την κατάργηση διαδικασιών που προβλέπονται εδώ και πολλά χρόνια είπε: "Όλοι θέλουμε ένα κράτος που να αντιστοιχεί στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας χωρίς υπερβολικό αριθμό υπαλλήλων. Πολύ περισσότερο χωρίς τον αριθμό εκείνων των συμβασιούχων που είναι αντίστοιχος με τις ανάγκες που θέλουν να καλύψουν. Από την άποψη αυτή από τον υπουργό Δικαιοσύνης δεν υπάρχει αντίρρηση να υπάρχουν εκείνες οι ρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν το δικαίωμα του Έλληνα εργαζομένου στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα να προσφεύγει στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων που για εκατονταετία και πλέον προβλέπεται, ένα, το τονίζω, δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα παρακαλέσω να μην εγκαταλείψετε την προσπάθεια να αναζητήσετε και τον ιδιωτικό τομέα".
Στο ίδιο μήκος κύματος επισήμανε ότι: "Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι ο κ. Μανιτάκης κάνει μεγάλη προσπάθεια να ανταποκριθεί σε κάποιες υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Πολιτεία και όπως είναι επόμενο συγκρούεται με μεταξύ του να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις και από την άλλη πλευρά να φύγουνε το δυνατό λιγότεροι εργαζόμενοι από τον δημόσιο τομέα. Αυτό το ξέρω. Αν άλλη μια φορά, η επιστημοσύνη του είναι γνωστή, από την στιγμή που δεν γνωρίζω τον συντάκτη".
Εξηγώντας περαιτέρω τον προβληματισμό του για τις διατάξεις που ήρθαν στο γραφείο του και τις οποίες απέρριψε υπογράμμισε αρχικά ότι η τρόικα δεν ζήτησε τίποτα, παρά μόνο αριθμούς.
Εξέφρασε την άποψη, ωστόσο ότι καθώς κάποιοι δυσκολεύονται να βρούνε τους αριθμούς σκέφτηκαν να καταργήσουν παντελώς την προσωρινή διαταγή για εργασιακές σχέσεις.
"Ας περιορίσουμε ασφυκτικά μέχρι της πλήρους κατάργησης περίπου το δικαίωμα ασφαλιστικών μέτρων για τις εργασιακές σχέσεις. Τρίτον το σπουδαιότερο, εδώ προβλέπεται και αντισυνταγματική επιλογή. Ας καταργήσουμε ήδη εκδοθείσες προσωρινές διαταγές. Και λησμονούμε πέραν των άλλων ότι αυτό προσκρούει στο Σύνταγμα αλλά καταργούμε προσωρινές διαταγές, λησμονώντας τις πάγιες ανάγκες τις μόνιμες", επισήμανε ο κ. Ρουπακιώτης.
Τι λέει το μέγαρο Μαξίμου, εταίροι
Κύκλοι του μεγάρου Μαξίμου επισήμαναν μετά τα όσα είπε στο MEGA ο κ. Ρουπακιώτης ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης φωτογραφίζει τον κ. Μανιτάκη και επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για ασυνεννοησία μεταξύ των δυο υπουργών.
Η σύγκρουση Μανιτάκη – Ρουπακιώτη ήταν η αφορμή ο πρωθυπουργός να κάνει αυστηρές συστάσεις στους υπουργούς κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, ζητώντας τους να συνεργάζονται μεταξύ τους ώστε η κυβέρνηση να γίνει πιο αποτελεσματική.
Ο Φώτης Κουβέλης από τις Βρυξέλλες μετά την πυροσβεστική του παρέμβαση τόνισε την ανάγκη να σταματήσει να έχουν μόνιμο χαρακτήρα οι προσωρινές διαταγές των δικαστηρίων. "Η λύση μπορεί να βρεθεί. Η προσωρινή διαταγή να παραμείνει, είναι στοιχείο της παροχής έννομης προστασίας, αλλά με ειδική νομοθετική ρύθμιση να καθοριστεί το χρονικό σημείο μέσα στο οποίο θα εκδίδεται η οριστική απόφαση", είπε.
Από την άλλη, στην Ιπποκράτους έβαλαν βέτο σε διάταξη του πολυνομοσχεδίου σύμφωνα με την οποία άλλαζε ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕκαι όσοι κατέθεταν αίτηση συνταξιοδότησης θα έπαιρναν μειωμένη σύνταξη κατά 35%.