Ξεκινά το Σάββατο στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών. Τα προβλεπόμενα έσοδα από τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει φθάνουν συνολικά στα 6 δισ. ευρώ στην τετραετία .
Ξεκινά το Σάββατο στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, που θα ψηφιστεί την Κυριακή προκειμένου ν' ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση των δόσεων 8,8 δισ. ευρώ.
Τα προβλεπόμενα έσοδα από τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο φθάνουν συνολικά στα 6 δισ. ευρώ στην τετραετία, εκ των οποίων:
1,9 δισ. ευρώ από το τέλος ακινήτων έως το 2014
2,7 δισ. από τη ρύθμιση χρεών στις εφορίες στην τετραετία και 795 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία
490 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2014 από την έκτακτη εισφορά έως και 42% επί του τζίρου στα φωτοβολταϊκά.
Το πολυνομοσχέδιο έκρυβε και εκπλήξεις, καθώς προβλέπει ότι το αποκαλούμενο "χαράτσι" στα ακίνητα επεκτείνεται και σε ημιτελείς οικοδομές που έχουν εργοταξιακό ρεύμα, ενώ επιβάλλεται τέλος σε φωτοβολταϊκα πάρκα.
Για τον έκτακτο φόρο στα ακίνητα που δεν έχουν αποπερατωθεί, πάντως, από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν πως δεν πρόκειται για νέα πρόβλεψη, αλλά για ρητή αποτύπωση διαδικασίας που εφαρμοζόταν με το ΕΕΤΗΔΕ, μετά από σχετική ερμηνεία των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου.
Το Έκτακτο Ειδικό Τέλος των Ακινήτων θα υπολογιστεί με βάση τους συντελεστές του ΕΕΤΗΔΕ, αλλά με μείωση 15%, ενώ ο συντελεστής για τα εκτός αντικειμενικού συστήματος ακίνητα θα υπολογιστεί με βάση το μέσο όρο των τιμών της δημοτικής ενότητας ή του δήμου. Η καταβολή του φόρου θα γίνει σε 5 δόσεις, από τον Ιούνιο του 2013 έως το Φεβρουάριο του 2014.
Όσον αφορά στον ΦΑΠ, οι φόροι για τη διετία 2011- 2012 θα έρθουν σε ένα εκκαθαριστικό και η καταβολή θα γίνει σε 7 μηνιαίες δόσεις, ενώ ο ΦΑΠ του 2013 θα καταβληθεί σε 4 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ.
Με διατάξεις – σκούπα που συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων:
Καθορίζονται οι ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο
Προβλέπονται απολύσεις εργαζομένων σε ΝΠΙΔ, τα οποία θα καταργηθούν
Καταργείται η υποχρέωση φορολογικής δήλωσης για τους 18άρηδες εάν είναι προστατευόμενα μέλη
Θεσμοθετείται η υποχρέωση εξόφλησης εντός 60 ημερών του Δημοσίου στους ιδιώτες
Γίνεται απελευθέρωση επαγγελμάτων και δραστηριοτήτων (π.χ. πρατήρια άρτου)
Αναδιοργανώνονται οι ελεγκτικές Μονάδες του υπουργείου Οικονομικών.
Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση οφειλών, εκτός μένουν πολλοί οφειλέτες, καθώς μπαίνουν αυστηροί όροι και προϋποθέσεις για την ένταξη. Συγκεκριμένα: Για να ενταχθεί κάποιος πρέπει να μπορεί να αποδείξει ότι έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώνει τις δόσεις του.
Η ρύθμιση χορηγείται μόνο σε όσους τηρούσαν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, δηλαδή έχουν υποβάλει δήλωση την τελευταία 5ετία και παραμένουν τυπικοί και μετά την ένταξή τους στη ρύθμιση. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που κάποιος δεν υποβάλει δήλωση χάνει τη ρύθμιση και η οφειλή γίνεται απαιτητή στο σύνολό της. Ακόμη κι αν ο οφειλέτης αποπληρώνει τις δόσεις, η εφορία διατηρεί το δικαίωμα κατάσχεσης για μη εξασφαλισμένες οφειλές.
Οι οφειλέτες με χρέη έως 5.000 ευρώ έχουν απεριόριστο αριθμό δόσεων, όμως δεν γλιτώνουν ούτε ένα ευρώ από τις προσαυξήσεις, ενώ πληρώνουν ετήσιο επιτόκιο 8,75%.
Ο τρόπος πληρωμής του ΦΠΑ αλλάζει και με την εμπρόθεσμη καταβολή ο υπόχρεος πληρώνει 10 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό εξοφλείται είτε εφάπαξ είτε σε δύο μηνιαίες δόσεις. Σε περίπτωση που επιλεγούν οι δύο δόσεις θα πρέπει το 50% του φόρου να πληρωθεί στο τέλος του μήνα που υποβάλεται η δήλωση και το υπόλοιπο 50% στο τέλος του επόμενου μήνα, με προσαύξηση 2%. Εάν η περιοδική δήλωση υποβληθεί εκπρόθεσμα τότε το σύνολο του φόρου θα πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ.