Υπερψηφίστηκε από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση το πολυνομοσχέδιο στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Η συζήτηση θα συνεχιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Κυριακή. Οι τόνοι ανέβηκαν όταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν βολές εναντίον της κυβέρνησης για την επιλογή να ψηφιστεί το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Υπερψηφίστηκε από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση το πολυνομοσχέδιο στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Η συζήτηση θα συνεχιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Κυριακή.
Ο Γ. Στουρνάρας απαντώντας στη βροχή ενστάσεων της αντιπολίτευσης σημείωσε ότι η ανάγκη να εκταμιευθούν οι δόσεις για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις στο Δημόσιο, είναι αυτή που καθιστά κατεπείγουσα τη διαδικασία.
"Τη Δευτέρα η έγκριση των 2,8 δισ. ευρώ είναι για να πληρωθούν μισθού και συντάξεις. Στις 13 Μαΐου που θα εγκριθούν τα υπόλοιπα 6 δισ. είναι για να πληρωθεί το ομόλογο, που λήγει στις 20 Μαΐου. Τα 2,8 δισ. οφείλαμε να τα έχουμε πάρει από το Μάρτιο. Έχουμε καθυστερήσει. Άρα τι ποιο κατεπείγον από αυτό" είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Για "μνημονιακό πραξικόπημα" μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παν. Λαφαζάνης. "Έχουμε μια Βουλή που με ευθύνη της κυβέρνησης λειτουργεί υπό έκτακτες συνθήκες. Υπό συνθήκες αντιδημοκρατικής εκτροπής. Έχουμε μια Βουλή των επειγόντων, των κατεπειγόντων και των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Αυτά είναι πρωτοφανή και καταργούν κάθε έθνος και κάθε έννοια δημοκρατίας. Έχετε επιβάλλει στη χώρα μια μνημονιακή, τροϊκανή δικτατορία. Αυτό είναι το νέο πολίτευμα της χώρας" είπε.
Επί της ουσίας των διατάξεων, τα περισσότερα βέλη από την αντιπολίτευση έπεσαν στο πλαίσιο για το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων και ειδικότερα στη πρόβλεψη για επέκταση του στα ημιτελή κτίσματα και εφαρμογή του ακόμα και στα πολύ χαμηλά εισοδήματα. Στους αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις υπαγωγής στις νέες ρυθμίσεις οφειλών στις εφορίες και στα Ταμεία, στην απελευθέρωση επαγγελμάτων και δραστηριοτήτων.
Σε ό,τι αφορά στο Τέλος των ακινήτων, απαντώντας στην εισηγήτρια της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο Γ. Στουρνάρας άφησε ανοικτό το παράθυρο της εξαίρεσης για τα νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Όσο για τη τροπολογία που έφερε το ΠΑΣΟΚ για τα μέτρα ανάσχεσης της ανεργίας, ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε ότι εάν δεν ολοκληρωθεί εγκαίρως η κοστολόγηση τους, θα έρθουν με άλλο νομοσχέδιο, θέση που προκάλεσε την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Σαχινίδης λίγο αργότερα δήλωσε ότι "δεν μας καλύπτουν όσα είπε ο υπουργός. Ζητάμε μέχρι αύριο να έχει κοστολογηθεί η τροπολογία και να ενταχθεί στο νομοσχέδιο".
Ενδοκυβερνητικές τριβές προκαλεί και το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση. Η ΔΗΜΑΡ ζητά να γίνει τώρα, ενώ ο Γ. Στουρνάρας απαντά ότι αυτό είναι θέμα του Ιουνίου. "Για πρώτη φορά βάλαμε στο τραπέζι προοπτική μείωσης φορολογικών συντελεστών με ρητή αναφορά στο ΦΠΑ της εστίασης. Το έχουμε θέσει στην τρόικα παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία από αποτίμησης από την εφαρμογή του. Είναι ένα από τα θέματα που υπάρχει δέσμευση ότι θα συζητηθεί εκτενώς τον Ιούνιο. Και ελπίζουμε σε ευτυχή κατάληξη" σημείωσε.
Την ίδια ώρα έχει ξεκινήσει η αντίστροφη για τη κατάργηση οργανισμών του Δημοσίου, με αποτέλεσμα την απόλυση των εργαζόμενων σε αυτούς. Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος της Κυριακής, μεταξύ των 22 υπό κατάργηση φορέων, είναι το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού, το Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών, το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, το Εθνικό Ίδρυμα Μελετών Θ. Κολοκοτρώνης "ο Γέρος του Μοριά", το Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων.
Καταιγισμό πυρών δέχθηκε ο Γ. Στουρνάρας από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ειδικά για τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, δήλωσε: "Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές κάθε φορά που υπάρχουν κάποιες υποχρεώσεις της χώρας και η αντιπολίτευση βάζει πάντα τα ίδια θέματα. Η εκτίμησή μου είναι ότι όχι μια μέρα αλλά ένα μήνα να δίναμε στην αντιπολίτευση τα ίδια θα έλεγαν και τις ίδιες αντιδράσεις θα είχαν, άρα πρέπει να συνεχίσουμε, να μην χάσουμε άλλο χρόνο και να μπούμε στην ουσία της συζήτησης".
Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς σημείωσε: "Είναι συστηματική η επιλογή και αποδείχθηκε από αυτό που είπε ο εκπρόσωπος του συγκυβερνώντως κόμματος ότι δεν έχετε καμία όρεξη να γίνει σοβαρή συζήτηση στη Βουλή προκειμένου να μην αποκαλυφθούν αυτά τα οποία περιέχουν τα νομοσχέδια. Δεύτερον με την διαδικασία του κατεπείγοντος δεν δίνεται η ευκαιρία σε φορείς να 'ρθουν να τοποθετηθούν. Διότι ούτε σας ενδιαφέρουν τι λένε αυτοί οι φορείς".
Αρνητική στη διαδικασία του κατεπείγοντος δήλωσε και η Χρυσή Αυγή, με τον βουλευτή Ηλία Παναγιώταρο, να λέει: "Δεν θεωρούμε ότι θα 'πρεπε το εν λόγω νομοσχέδιο να έχει τη μορφή του κατεπείγοντος. Συνεχώς και σε αυτό και στα προηγούμενα, περάσατε στο 90, στο τελευταίο λεπτό, στα μουλωχτά διάφορες διατάξεις, άρθρα, τα οποία δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τις μνημονιακές υποχρεώσεις τις οποίες έχετε υπογράψει".
Την διαδικασία του κατεπείγοντος δέχθηκε η Δημοκρατική Αριστερά, με την βουλευτή του κόμματος Ασημίνα Ξηροτύρη, να αναφέρει: "Όλοι θα θέλαμε πραγματικά να μπορούσαν να είχαν προετοιμαστεί ως αυτοτελή νομοσχέδια ενόψει όμως όλων αυτών των προθεσμιών θα δεχθούμε και μεις το χαρακτηρισμό και την συζήτηση με την διαδικασία του κατεπείγοντος".
Από την πλευρά του ΚΚΕ ο βουλευτής Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι το ΚΚΕ καταγγέλλει για ακόμη μια φορά τη διαδικασία αυτή και πως "επιβεβαιώνετε ότι η ουσία πάει χέρι – χέρι με τη διαδικασία. Έχουμε δηλαδή μια κλιμάκωση της βάρβαρης και αντιλαϊκής επίθεσης και επιλέγετε για ακόμη μια φορά τη διαδικασία του κατεπείγοντος και του ενός και μοναδικού άρθρου. Δεν πρωτοτυπείτε".