Υψηλοί είναι οι τόνοι στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο Γιάννης Στορυνάρας λίγες ώρες πριν την έγκριση του πολυνομοσχεδίου εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.
Υψηλοί είναι οι τόνοι στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο Γιάννης Στορυνάρας λίγες ώρες πριν την έγκριση του πολυνομοσχεδίου εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι διαψεύστηκαν "οι προφήτες της καταστροφής" καθώς η Ελλάδα παραμένει στην ευρωζώνη και τόνισε ότι "έχουμε διανύσει το μεγαλύτερο κομμάτι της διαδρομής αλλά το τελευταίο είναι και εξίσου δύσκολο λόγω της κόπωσης της κοινωνίας". "Δεν μπορούμε όμως να το βάλουμε κάτω" πρόσθεσε.
Έντονη ήταν η αντίδραση του Παν. Λαφαζάνη ο οποίος απευθυνόμενος στον κ. Στουρνάρα είπε: "Για ποια αισιοδοξία μιλάτε στην οικονομία. Που ζείτε; Καταλαβαίνετε τον περίγυρό σας καθόλου; Έχετε αίσθηση των μέτρων που παίρνετε και των οικονομικών σας επιπτώσεων; Μήπως νομίζετε ότι γράφετε κάποιο εγχειρίδιο από αυτά που εξωραϊζουν τις καταστάσεις και έχουν γράψει πολλοί. Και σεις έχετε γράψει ορισμένα από αυτά που αν τα διαβάσει κανένας σήμερα εκπλήσσεται με την φαντασία και την ωραιοποίηση".
Ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης εξέφρασε την άποψη ότι "η κυβέρνηση πρέπει να ενθαρρυνθεί να προχωρήσει με την στήριξη της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ να προχωρήσει αυτό το τιτάνιο έργο που έχει αναλάβει. Η χώρα προχωράει, η χώρα αλλάζει αλλάζει βασικές της νοοτροπίες, αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες. Αναγνωρίζετε απ' όλους εκτός από ορισμένες πτέρυγες της αριστεράς".
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ανέφερε ότι "όλοι συμφωνούν ότι υπάρχουν σήμερα στη χώρα αποτελέσματα. Αποτελέσματα τα οποία είναι προϊόν ενός μεγάλου κοινωνικού κόστους, μιας επίπονης προσπάθειας που έκανε ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια".
Από την Δημοκρατική Αριστερά ο Νίκος Τσούκαλης υποστήριξε ότι "όλα τα κόμματα και κυρίως της αντιπολίτευσης πρέπει να αποδείξουν ότι εξακολουθούν να είναι μέρος το συνταγματικού τόξου. Εάν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο σήμερα δεν αντιμετωπισθεί με αυτή την αντίληψη, με αυτή την προοπτική τότε πλέον ίσως να χάσουμε και το μέλλον της προοπτικής".
Κριτική για την πολιτική που ακολουθεί η τρικοματική κυβέρνηση άσκησαν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. "Και οι κρίνοντες κρίνονται αλλά και οι ευτελίζοντες ευτελίζονται" είπε από τη πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο Βασ. Καπερνάρος.
Για καταγγελία το μνημονίου μίλησε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης λέγοντας ότι "ο λαός θα ψηφίσει και θα στηρίξει την καταγγελία του μνημονίου τη οριστική κατάργηση των αιματηρών και καταστροφικών μέτρων. Ο λαός μας θα αποφασίσει εάν θα παραμείνει η χώρα στο ευρώ ή θα επιστρέψει στην δραχμή".
"Τα μέτρα δεν έχουν τέλος, τα αντιλαϊκά. Σε κάθε δόση θα υπάρχει δηλητήριο" δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θαν. Παφίλης.
Όχι στο πολυνομοσχέδιο είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος λέγοντας χαρακτηριστικά: "Και ήρθε η ώρα έχοντας πίστη σε αυτά που έχουμε πει κατά καιρούς, συνάδελφοι από την εθνική αντιπροσωπεία, εγώ αυτή τη στιγμή αναφέρομαι στον εαυτό μου, να πούμε όχι. Να πούμε όχι σε αυτή την νομοθετική πρωτοβουλία και η κυβέρνηση να το λάβει σοβαρά υπόψιν. Αν σήμερα είμαστε δύο σε λίγες εβδομάδες λίγους μήνες, αυτή η πρακτική θα βρει απέναντί τους και άλλους".
Νωρίτερα, ένταση σημειώθηκε το πρωί, με αφορμή ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι στο ένα άρθρο στο οποίο συζητείται όλο το νομοσχέδιο και η διαδικασία του κατεπείγοντος δεν είναι μια σωστή κοινοβουλευτική διαδικασία, είναι μια διαδικασία που δεν σέβεται τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς, όπως είπαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
"Η επιστημονική επιτροπή δεν αφήνει καμία αμφιβολία. Λέει δεν είναι επιτρεπτή η συσσώρευση σε ένα μόνο άρθρο διατάξεων που αφορούν σε διαφορετικά ευχερώς διακριτά θέματα. Και λέει ότι έτσι παραβιάζεται ρητώς το άρθρο 74 παράγραφος 5 του συντάγματος. Αυτά δεν τα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ομόφωνη η έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής. Γιατί την έχουμε την επιστημονική επιτροπή της Βουλής; Γι αν ατην γράφουν κάποιοι στ απαλιά τους τα παπούτσια; Πως θα εκφράσουμε την ψήφο τους, αυτήν την αντίρρησή τους; Αυτήν την αντίθεσή τους; Δεν έχουν καμία δυνατότητα να το κάνουν. Διότι τσουβαλιάζονται τα πάντα σε άρθρο ένα και σχεδόν τίθεται το νομοσχέδιο ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Αυτά είναι απαράδεκτα πολιτικά πράγματα και καλώ όλους τους συναδέλφους όλοι μαζί ομόφωνα να αποδοκιμάσουμε αυτές τις πρακτικές που δεν θυμίζουν δημοκρατία, που προσομοιάζουν στα χειρότερα και αυταρχικότερα καθεστώτα"΄είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παν. Λαφαζάνης.
Η κυβέρνηση απάντησε δια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Μάκη Βορίδη, ο οποίος είπε ότι την αντιπολίτευση δεν την ενδιαφέρει το σύνταγμα απλώς να κάνει φασαρία για μικροκομματικές σκοπιμότητες.
"Αυτές τις ημέρες σας αξίζει μια βιβλική φράση. Ουαί υμίν υποκριτές και φαρισαίοι. Γιατί καθόλου δεν σας νοιάζει το σύνταγμα. Διότι εκείνο που δεν τολμάτε στην πραγματικότητα να πείτε, υποκρύπτετε πίσω από την συγκεκριμένη επαναστατική γυμναστική του ΣΥΡΙΖΑ κοινοβουλευτικού τύπου, την οποία έχει υποστεί το κοινοβούλιο εδώ και πάρα πολύ καιρό, είναι μια απόπειρα απονομιμοποιήσεως της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, είναι μια απόπειρα ευτελισμού των πολιτικών θεσμών, είναι μια απόπειρα ουσιαστικά υπονομεύσεως του ίδιου του συντάγματος" τόνισε, σε υψηλούς τόνους, ο Μάκης Βορίδης.
Τελικώς η ένσταση καταψηφίστηκε και συνεχίστηκε η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο με τοποθετήσεις των εισηγητών.
Για απαξίωση της Βουλής μίλησε ο βουλετής τνω Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς. "Με τη μεθόδευση αυτή έχετε πλέον απαξιώσει τη Βουλή. Γιατί τι κάνετε; Διαμορφώνετε μια κατάσταση εκβιασμού προς του βουλευτές της πλειοψηφίας. Δεν έχετε εμπιστοσύνη στα δικά σας τα στελέχη. Δεν τους δίνετε την ευκαιρία να τοποθετηθούν επί των άρθρων. Και τους λέτε, ή όλο το άρθρο ή τίποτε. Και εκβιαστικά βεβαίως ξαναβάζετε το δίλημμα αυτό. Έτσι συνάδελφοι απαξιώνετε εντελώς τη λειτουργία του κοινοβουλίου, επιβεβαιώνεται ότι δε αυτό το κοινοβούλιο έρχονται νομοσχέδια κατ' επιταγήν και εντολή της ίδιας της τρόικας" σημείωσε.
Από την πλευρά της Χρυσής Αυγής ο βουλευτής Αρτέμης Ματθαιόπουλος ανέφερε: "Εδώ έχουμε μια Βουλή η οποία απαξιώνει τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Αναφέρομαι στις περιπτώσεις υπουργών, οι οποίοι απουσιάζουν κατ' εξακολούθηση από τις επίκαιρες ερωτήσεις που καταθέτουν οι βουλευτές. Έχουμε μια κυβέρνηση η οποία νομοθετεί με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου".
Για "δικτακτορία, με κοινοβουλευτικό μανδύα" έκανε λόγο και ο βουλευτής του ΚΚΕ Θαν. Παφίλης. "Υποστηρίζουμε ότι είναι αντισυνταγματικό και δεν γίνεται πρώτη φορά. Γίνεται τρίτη φορά. Και το μεσοπρόθεσμο τα ίδια. Ούτε είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του κοινοβουλευτισμού, που λέει ο κ. Μητρόπουλος. Πολύ ψηλά τον έχει τον κοινοβουλευτισμό. Δικτακτορία είναι, τι είναι, με κοινοβουλευτικό μανδύα, Ντρέπεστε να το πείτε;"