Θετική είναι η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα καθώς κάνει λόγο για πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή έχοντας καλύψει τα δυο τρίτα της ανταγωνιστικότητάς της. Ωστόσο επισημαίνεται ότι η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων δεν ήταν ικανοποιητική.
Θετική είναι η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα καθώς κάνει λόγο για πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή έχοντας καλύψει τα δυο τρίτα της ανταγωνιστικότητάς της. Ωστόσο επισημαίνεται ότι η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων δεν ήταν ικανοποιητική.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές του Ταμείου, η Ελλάδα κατάφερε να διατηρήσει την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, αποφεύγοντας δυσάρεστες συνέπεις, ενώ επέδειξε ισχυρή αποφασιστικότητα στο να κάνει ό,τι χρειαζόταν για να παραμείνει στην ευρωζώνη.
"Η πρόοδος στη δημοσιονομική προσαρμογή είναι εξαιρετική σε σχέση με κάθε διεθνή σύγκριση, με το πρωτογενές αποτέλεσμα να έχει βελτιωθεί σωρευτικά πάνω από 10% του ΑΕΠ, μέχρι το τέλος του 2013, εν μέσω συρρίκνωσης του ΑΕΠ πάνω από 20%. Η Ελλάδα έχει, επίσης, βελτιώσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητά της", αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.
Αναγνωρίζει ως πολύ σημαντικό βήμα την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών όμως επισημαίνει ότι οι τράπεζες που δεν θα μπορέσουν να βρουν ιδιωτικά κεφάλαια και θα κρατικοποιηθούν θα πρέπει πολύ γρήγορα να πουληθούν από το Δημόσιο, ούτως ώστε να μην έχει πρόσβαση η κυβέρνηση στο που θα κατευθύνεται η χρηματοδότηση.
Σημειώνει επίσης ότι πρέπει να υπάρχει ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά η οποία θα μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που δημιουργούν νέα προβλήματα.
Στα αρνητικά της έκθεσης, επισημαίνεται ότι επελέγησαν υφεσιακές πολιτικές, που δεν μοίρασαν δίκαια το βάρος της προσαρμογής. Έτσι, η πρόοδος στην πάταξη της φοροδιαφυγής χαρακτηρίζεται μικρή, καθώς οι πλούσιοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες συνεχίζουν να μην πληρώνουν και αυτό επέβαλε ορισόντιες περικοπές και υψηλότερους φόρους σε μισθωτούς και συνταξιούχους.
Παράλληλα, παρά το γεγονός, ότι οι μισθοί μειώθηκαν σημαντικά, δεν έγινε το ίδιο και με τις τιμές, κυρίως λόγω της αποτυχίας της κυβέρνησης να ανοίξει τα επαγγέλματα και να ενισχύσει τον ανταγωνισμό.
Το Ταμείο σημειώνει επίσης, ότι η αναδιάρθρωση της οικονομίας έφερε υψηλή ανεργία στον ιδιωτικό τομέα, δεν συνέβη όμως το ίδιο με τον υπερστελεχωμένο δημόσιο τομέα, καθώς οι απολύσεις θεωρούνται ταμπού.
"Αποφασιστικές διορθωτικές δράσεις απαιτούνται σε καθένα από αυτούς τους τομείς για να προωθήσουν μια έγκαιρη αντίδραση της προσφοράς και να επιτευχθεί μια πιο ισορροπημένη κατανομή του βάρους της προσαρμογής. Η αποστολή καλωσορίζει το γεγονός ότι η κυβέρνηση επανεξετάζει το πρόγραμμά της αναγνωρίζοντας αυτά τα προβλήματα", υπογραμμίζει το ΔΝΤ.
Στην έκθεση προτείνονται συγκεκριμένες δράσεις, προκειμένου η Ελλάδα να πετύχει τους στόχους και να αποφύγει τη λήψη πρόσθετων μέτρων, όπως:
Η μεγαλύτερη ανεξαρτησία της φορολογικής διοίκησης στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης και η θωράκισή της από πολιτικές παρεμβάσεις
Oι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και η πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού κυρίως στη φορολογική διοίκηση, αλλά και στην εποπτεία του τραπεζικού συστήματος και
Η ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής προστασίας για να προστατευθούν όσοι πλήττονται περισσότερο από την κρίση, μέσω εργασιακών εκπαιδευτικών προγραμμα΄των, αλλά και με προγράμματα για την ενίσχυση των εισοδημάτων των ανέργων.
Βασική προτεραιότητα- όπως εκφράζεται στην έκθεση- είναι να προωθηθούν έγκαιρα όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως οι αποκρατικοποιήσεις και η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ώστε να επανέλθει η εμπιστοσύνη των επενδυτών. Για να προωθηθούν όμως όλες οι αλλαγές θα απαιτηθεί ευρεία πολιτική συναίνεση.
"Με τη δημοσιονομική προσαρμογή να παραμένει τροχοπέδη για την ανάπτυξη για αρκετά από τα επόμενα χρόνια, η βασική πρόκληση είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη που απαιτείται προκειμένου να ανακάμψουν οι επενδύσεις, οι οποίες θα υπεραντισταθμίσουν αυτή την τροχοπέδη. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί, εκτός αν η Ελλάδα μπορέσει να διασφαλίσει ευρεία εγχώρια στήριξη για το πρόγραμμα και την πολιτική σταθερότητα που αυτή θα φέρει", καταλήγει η έκθεση.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και για το θέμα του δημοσίου χρέους το οποίο θεωρείται ότι παραμένει μεγάλο, ωστόσο, με τα συμπεράσματα της έκθεσης ανοίγει παράθυρο για νέα μείωση του δημοσίου χρέους. Όπως τονίζεται, το μεγαλύτερο μέρος του χρέους είναι στα χέρια των επίσημων πιστωτών οι οποίοι έχουν δεσμευτεί ότι θα κάνουν ο,τι χρειάζεται προκειμένου να το ελαφρύνουν περαιτέρω.
Συμπερασματικά, το ΔΝΤ θεωρεί ότι θα χρειαστούν μερικά χρόνια για την ομαλοποίηση της οικονομίας ωστόσο -σύμφωνα με την έκθεση- η Ελλάδα έχει διανύσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της προσαρμογής.
Σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Γιάννη Στουρνάρα στη FAZ, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για επικοινωνιακή προσπάθεια κάλυψης της οικονομικής πραγματικότητας ενώ επικριτικό είναι και το ΚΚΕ.