Την διαβεβαίωση ότι η Γαλλία θα συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, στον Γερμανό ομόλογό του, ενώ ταυτόχρονα κάλεσε τη Γερμανία να χαλαρώσει την αυστηρή λιτότητα.
Την διαβεβαίωση ότι η Γαλλία θα συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις παρά την παράταση των δύο ετών που έλαβε για να επιτύχει τους στόχους του ελλείμματος, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, στον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε κοινή τους ομιλία ενώπιον φοιτητών στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.
Ταυτόχρονα όμως κάλεσε τη Γερμανία να χαλαρώσει την αυστηρή λιτότητα. "Είναι αλήθεια πως η Γερμανία είναι παραδοσιακά πολύ προσκολλημένη στους κανόνες. Στους κανόνες και την πειθαρχία, τα οποία είναι πράγματα που χρειαζόμαστε, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είμαστε ικανοί για ευελιξία, για κατανόηση και για σεβασμό της διαφορετικότητάς μας" είπε ο Γάλλος υπουργός.
"Στο εξωτερικό, στην Ευρώπη και παγκοσμίως με κατηγορούν ότι θέλω να κάνω πολλή λιτότητα. Το θεωρώ λάθος, εξάλλου στη Γερμανία δέχομαι επικρίσεις ότι κάνουμε πολύ λίγη λιτότητα" τόνισε από την πλευρά του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Οι δύο υπουργοί τόνισαν την ανάγκη να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς η τραπεζική ενοποίηση, με τον Σόιμπλε να διαβεβαιώνει ότι δε θα χρειαστεί βραχυπρόθεσμα αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών.
Την ίδια ώρα στο Παρίσι, ο Φρανσουά Ολάντ κατά τη συνάντησή του με τον Πολωνό πρόεδρο, ερωτηθείς για τις γαλλογερμανικές σχέσεις απάντησε: "Για τις γαλλογερμανικές σχέσεις, φροντίζω να είναι όσο καλές γίνεται προς το συμφέρον της Ευρώπης… Έχουμε διαφορές, ακόμη και στον προσανατολισμό, αλλά έχουμε πάντα τη θέση, η κ. Μέρκελ και εγώ, να βρούμε συμβιβασμούς".
Την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ τα τελευταία δύο χρόνια επισήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόζο, αλλά και ο επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν, ο οποίος τόνισε ότι πλέον υπάρχει η δυνατότητα να επιβραδυνθεί ο ρυθμός της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Εν τω μεταξύ, τρεις στους τέσσερις Ευρωπαίους θεωρούν ότι η οικονομική κρίση στη χώρα τους θα επιδεινωθεί αυτό το χρόνο, δείχνει έρευνα που διεξήγαγε η τρίτη μεγαλύτερη διαφημιστική εταιρεία στον κόσμο. Πιο απαισιόδοξοι όλων είναι οι Γάλλοι που σε ποσοστό 85% θεωρούν ότι η οικονομία θα επιδεινωθεί, αλλά και οι Γερμανοί με το 73% να πιστεύει ότι η ευρωπαϊκή κρίση θα φτάσει και σε αυτούς.