Συνάντηση με το ΔΣ της ΟΛΜΕ έχει αυτή την ώρα ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, σε μια προσπάθεια να αποτραπούν ενδεχόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των καθηγητών στη διάρκεια των Πανελληνίων Εξετάσεων.
Συνάντηση με το ΔΣ της ΟΛΜΕ έχει αυτή την ώρα ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, σε μια προσπάθεια να αποτραπούν ενδεχόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των καθηγητών στη διάρκεια των Πανελληνίων Εξετάσεων.
Οι καθηγητές αντιδρούν στην αύξηση του διδακτικού ωραρίου κατά 2 ώρες την εβδομάδα, αλλά και στις υποχρεωτικές μεταθέσεις.
Πρόθεση του υπουργείου είναι να αντιμετωπίσει το θέμα με διάλογο και να μην διαταραχθεί η ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών. Ο υπουργός προτίθεται να εξηγήσει την κρισιμότητα της κατάστασης επικαλούμενος την δύσκολη οικονομική συγκυρία και να ξεκαθαρίσει ότι το βασικό ζητούμενο είναι να μην υπάρχουν κενά στα σχολεία τον Σεπτέμβρη.
Στο τραπέζι της συζήτησης θα μπουν και άλλα θέματα όπως η αξιολόγηση και οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων.
Σε πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ, όλες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις πλην του ΠΑΜΕ εισηγήθηκαν την πενθήμερη απεργία από την πρώτη μέρα των πανελλαδικών στις 17 Μαΐου χωρίς ωστόσο να λάβουν οριστική απόφαση λόγω διαφωνιών σε διαδικαστικά ζητήματα.
Μελέτη του ΟΑΣΑ δείχνει ότι οι καθηγητές στην Ελλάδα δουλεύουν λιγότερο συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αλλά με το νέο εργασιακό καθεστώς από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα πλησιάσουν αυτό τον μέσο όρο με 20 έως 23 ώρες εργασίας ανά εβδομάδα και ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας.
Από την πλευρά των καθηγητών ως κόκκινη γραμμή ορίζεται το καθεστώς των μεταθέσεων, μέτρο που έχει κριθεί απαραίτητο για να μην υπάρξουν κενά στα σχολεία.
Μετά την σημερινή συνάντηση, το ΔΣ της ΟΛΜΕ θα συνεδριάσει αύριο για να αποφασίσει για το εάν θα προχωρήσουν οι κινητοποιήσεις. Η τελική πάντως απόφαση θα ληφθεί στις 15 Μαΐου στην συνεδρίαση των τοπικών ΕΛΜΕ, δυο μέρες πριν την έναρξη των εξετάσεων.
Εκφράζεται αισιοδοξία ότι θα πρυτανεύσει η λογική και δεν θα φθάσουν οι δυο πλευρές στα άκρα.
Είπαν στην "Κοινωνία Ώρα MEGA"
Επί του θέματος τοποθετήθηκαν το πρωί της Τετάρτης βουλευτές και στελέχη των κομμάτων που μίλησαν στην "Κοινωνία Ώρα MEGA".
"Ασφαλώς που από την ώρα που εγώ ανήκω στη ΝΔ και συμμετέχει στην κυβέρνηση και λέει να μην γίνει η απεργία, δεν μπορώ να πάρω διαφορετική θέση", είπε ο Χρ. Μαρκογιαννάκης από τη ΝΔ.
"Όταν λαμβάνονται κάποια μέτρα, όλη κοινωνία τα πληρώνει αυτά, όλη η κοινωνία τα πληρώνει αυτά, εμείς αυτό που λέμε είναι ότι ευελπιστούμε ότι μέσα από τον διάλογο που έχουν σήμερα όπως είπατε και εσείς, συνάντηση το προεδρείο της ΟΛΜΕ με τον κ. Αρβανιτόπουλο ότι θα μπορέσουν να βρεθεί μια λύση από την πλευρά της κυβέρνησης", ήταν η τοποθέτηση του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Γαβριήλ Σακελλαρίδη.
"Πάνω στην πιο κρίσιμη δοκιμασία για τα παιδιά μας, για χιλιάδες παιδιά, να καθόμαστε και ουσιαστικά να τα παιδεύουμε με αυτό τον τρόπο. Από εκεί και πέρα, όσον αφορά την ουσία του ζητήματος, για την αύξηση κατά δυο ώρες την εβδομάδα του ωραρίου τους, η Ελλάδα, το γνωρίζουμε και αυτό όλοι, είναι κάτω όσον αφορά τον μέσο όρο της ΕΕ όσον αφορά τις ώρες εργασίας των καθηγητών", σημείωσε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου.
"Και η κυβέρνηση πρέπει με πολύ σεβασμό, με πολύ μετριοπάθεια, να δει τα θέματα που βάζουμε, δεν είναι μόνο κλαδικά, οικονομικού χαρακτήρος, είναι και ζητήματα συνολικά για την εκπαίδευση και πρέπει να τα δει η κυβέρνηση, πρέπει και οι καθηγητές να σεβαστούν την ελληνική οικογένεια", τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Βασίλης Οικονόμου.
"Οι καθηγητές προβαίνουν σε αυτή την κινητοποίηση την απεργιακή για να πιέσουν όσο μπορούν περισσότερο το κράτος, πιστεύω όμως ότι οι εξετάσεις θα γίνουν", υπογράμμισε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παναγιώτης Μελάς.