Τα αποτελέσματα του ανοίγματος αγορών και επαγγελμάτων παρουσίασαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Πέμπτης οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης.
Τα αποτελέσματα του ανοίγματος αγορών και επαγγελμάτων παρουσίασαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Πέμπτης οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης.
Ο Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι σύμφωνα με μελέτες από το άνοιγμα των επαγγελμάτων και των αγορών μπορεί να προέλθει αύξηση του ΑΕΠ κατά 15%. Επικαλέστηκε μελέτη του ΙΟΒΕ η οποία έδειχνε ότι οι τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με τις χώρες της Ευρωζώνης και τα αγαθά είναι 15,5% ακριβότερα λόγω των κλειστών επαγγελμάτων.
Επικαλούμενος έκθεση του ΟΟΣΑ ο κ. Στουρνάρας επισήμανε: "Δείχνει ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες διαρθρωτικές αλλαγές τα τελευταία δυο χρόνια. Το θετικό από το άνοιγμα θα φανεί όταν μπούμε στην ανάκαμψη. Εκεί εάν είχαμε κρατήσει κλειστά τα επαγγέλματα και τις αγορές ο πληθωρισμός θα εκτοξεύετο. Τώρα θεωρώ ότι όταν ανακάμψουμε ο πληθωρισμός θα μείνει μέσα σε πολύ λογικά όρια".
Από τα 343 κλειστά επαγγέλματα που είχαν καταγραφεί, έχει ανοίξει το 72% από αυτά, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών. Αναφέρθηκαν χαρακτηριστικά τα επαγγέλματα των δικηγόρων -για το οποίο σημείωσε ότι δεν έχει ανοίξει πλήρως- των συμβολαιογράφων, των μηχανικών, των λογιστών, των ορκωτών εκτιμητών και των ιδιοκτητών ταξί.
Αναφορά έγινε επίσης και στην άδεια πώλησης ψωμιού σε χώρους πέραν των φούρνων, στην διάθεση βρεφικού γάλακτος από τα σούπερ μάρκετ, την πώληση καπνικών προϊόντων από περισσότερα σημεία, την απελευθέρωση των διδάκτρων των ιδιωτικών σχολείων.
Όπως είπαν οι δυο υπουργοί, η προσπάθεια συνεχίζεται και ήδη έχει ανατεθεί στο ΚΕΠΕ να εκπονηθεί μελέτη μέχρι τον Ιούνιο για τα είκοσι επαγγέλματα για τα οποία υπήρξαν παρεμβάσεις για να δουν τι επιπτώσεις έχει φέρει στην αγορά ενώ αναμένονται και άλλες παρεμβάσεις για το άνοιγμα και άλλων επαγγελμάτων.
Στόχος είναι η δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας αλλά και η βελτίωση των τιμών για τους καταναλωτές, συμφώνησαν οι δυο υπουργοί.
"Για πολλά χρόνια ο καθένας κέρδιζε τη δική του προσωπική μάχη και όλοι μαζί τελικώς χάναμε τον πόλεμο. Γιατί δημιουργούσαμε τέτοιες αγκιλώσεις στην οικονομία που η Ελλάδα τελικώς ήταν μια χώρα καθόλου φιλική στην επιχειρηματικότητα. Όταν υπάρχουν τόσα εμπόδια εισόδου στην αγορά, μπορεί κάποιος επιμέρους κλάδος να θεωρεί πρόσκαιρα ότι έχει προστατευτεί, στην πραγματικότητα όμως στρεβλώνεται η αγορά, αποξενώνονται οι επενδυτές, δεν επιτρέπεται να λειτουργήσει ομαλά η οικονομία και τελικώς ακόμα και ο ίδιος αυτός ο κλάδος που θεωρεί ότι προστατεύτηκε, γίνεται θύμα του υπερπροστατευτισμού", είπε ο κ. Χατζηδάκης.
Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία ως ένα από τα καυτά ζητήματα καθώς η τρόικα ζητάει να παρθούν μέτρα ώστε να μειωθούν και οι τιμές.