Με πλειοψηφία 9-2 πέρασε στο ΔΣ της ΟΛΜΕ η απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις των καθηγητών την 17η Μαΐου και πενθήμερη από τις 20 έως τις 24 του ίδιου μήνα.
Με πλειοψηφία 9-2 πέρασε στο ΔΣ της ΟΛΜΕ η απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις των καθηγητών την 17η Μαΐου και πενθήμερη από τις 20 έως τις 24 του ίδιου μήνα.
"Το ΔΣ της ΟΛΜΕ κηρύσσει 24ωρη απεργία την Παρασκευή 17 Μαΐου, πρώτη μέρα των Πανελλαδικών εξετάσεων και προτείνει στις γενικές συνελεύσεις των τοπικών σωματείων της ΕΛΜΕ 5μερη απεργία από τις 20 έως τις 24 του μηνός Μαΐου. Διαμαρτυρόμενοι για την μετακίνηση 4.000 μονίμων εκπαιδευτικών και την απόλυση 10.000 αναπληρωτών συναδέλφων μας. Δηλώνουμε ότι έστω και την τελευταία στιγμή το υπουργείο Παιδείας έχει την ευχέρεια να κάνει την κίνηση αυτή που πρέπει, να αποσύρει το προεδρικό διάταγμα για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις, έτσι ώστε να μας δώσει την δυνατότητα να κάνουμε και εμείς ένα βήμα πίσω και να μην ταλαιπωρηθούν χιλιάδες μαθητές. Την απόφαση για την απεργία στην πραγματικότητα την πυροδότησε το υπουργείο Παιδείας με την απαράδεκτη συμπεριφορά του τόσο γιατί κατέθεσε αυτό το πλαίσιο το αντιεκπαιδευτικό αυτή την χρονική περίοδο όσο και εξαιτίας της αδιαλλαξίας του. Την απόφαση αυτή στηρίζουν όλες οι συνδικαλιστικές δυνάμεις εκτός του ΠΑΜΕ", είπε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ.
Μένει αυτή η απόφαση να τεθεί προς ψήφιση στις τοπικές ΕΛΜΕ, οι οποίες θα πρέπει να την επικυρώσουν με συμμετοχή τουλάχιστον του 30% των καθηγητών.
Κατόπιν, η απόφαση θα πάει στην ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ στις 15 Μαΐου, δυο μέρες πριν την έναρξη των Πανελλαδικών.
Με νέο non-paper το υπουργείο Παιδείας διαμηνύει προς όλες τις οικογένειες πως δεν πρέπει να αγωνιούν και ότι οι εξετάσεις θα γίνουν καθώς είναι κάτι αδιαπραγμάτευτο για την κυβέρνηση.
Όπως έλεγαν νωρίτερα συνεργάτες του κ. Αρβανιτόπουλου, "μια ώρα αγωνίας των μαθητών είναι επαχθέστερη μιας ώρας απεργίας των καθηγητών".
Ανοιχτό πάντως παρέμενε και πριν την απόφαση της ΟΛΜΕ το ενδεχόμενο της πολιτικής επιστράτευσης των καθηγητών καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καθηγητών αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες και την κρισιμότητα των περιστάσεων.
Από το μέγαρο Μαξίμου, έβγαινε η άποψη ότι σε περίπτωση που η ΟΛΜΕ αποφάσιζε να εισηγηθεί στις τοπικές ΕΛΜΕ απεργία μέσα στις εξετάσεις τότε σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αρβανιτόπουλος θα εισηγείτο στον πρωθυπουργό να κινηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες ώστε οι εξετάσεις να διενεργηθούν όπως ακριβώς έχουν προγραμματιστεί.
Πρακτικά, η θέση της κυβέρνησης είναι ότι εφόσον αποφάσιζε η ΟΛΜΕ την εισήγηση απεργίας το θέμα δεν θα πρέπει να πάει στις ΕΛΜΕ, αλλά θα υπάρξει πολιτική απόφαση για άμεση αντίδραση.
Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, κ. Παπαχρήστος, είχε σημειώσει πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης ότι οι πιθανότητες να επικυρωθεί η πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση είναι μοιρασμένες. Όπως είπε στο MEGA, ενώ χθες ήταν σίγουρος ότι η πρόταση θα περνούσε σήμερα υπήρχε η αίσθηση ότι μετά την ένταση που επικράτησε στη χθεσινή συνεδρίαση του σώματος, ενδεχομένως υπάρξουν μέλη τα οποία θα άλλαζαν την απόφασή τους.
Το χθεσινό χρονικό της διαμάχης στο ΔΣ της ΟΛΜΕ
Όπως έγινε γνωστό, εισέβαλε στη χθεσινή συνεδρίαση ένα μέλος της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ το οποίο κατηγόρησε τα μέλη της ΔΑΚΕ ότι λειτουργούν ως "λαγοί της κυβέρνησης" και αυτό γιατί έθεσαν ως προϋπόθεση για να περάσει η πρόταση από τις τοπικές ΕΛΜΕ την συμμετοχή του 30% των καθηγητών.
Νωρίτερα, είχε μεταφέρει πληροφορία που ήθελε τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση να καταθέτει νέα ρύθμιση για τα ποσοστά που θα πρέπει να προκύψουν προκειμένου να αποφασιστεί μια απεργία.
Υπό αυτή την έννοια, η σημερινή συνεδρίαση θα ξεκινούσε σε κλίμα έντασης καθώς τα μέλη της ΔΑΚΕ θα απαιτούσαν από τα μέλη του ΠΑΜΕ να πάρουν πίσω τους χθεσινούς χαρακτηρισμούς γιατί αλλιώς δεν είναι δυνατό να καθίσουν μαζί στο ίδιο τραπέζι.
Τι είπαν στην "Κοινωνία Ώρα MEGA"
Μετά τις διαφορετικές φωνές που ακούστηκαν από εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της απεργίας, σήμερα ο Ευάγγελος Αποστόλου, στην "Κοινωνία Ώρα MEGA", εμφανίστηκε πιο αποστασιοποιημένος πετώντας το μπαλάκι στην κυβέρνηση.
"Οι απειλές ξεκίνησαν από πλευράς κυβέρνησης, η κυβέρνηση η ίδια έπρεπε να σεβαστεί μια από τις πιο σημαντικές στιγμές των νέων παιδιών, αντίστοιχων χιλιάδων οικογενειών και να μην φθάσε παραμονές να τοποθετεί εκβιαστικά μια ρύθμιση την οποία όφειλε με τους εκπαιδευτικούς να κάνει. Άρα, λοιπόν, για εμάς η πρώτη μας άποψη είναι να αποσυρθεί άμεσα η συγκεκριμένη ρύθμιση και μετά τις εξετάσεις υπάρχει ο καιρός, δεν συμφωνούμε με την ρύθμιση, αλλά να έρθει η κυβέρνηση να συζητήσει με τους καθηγητές", σημείωσε.
"Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εκπαιδευτικών, των μάχιμων που είναι μέσα στις αίθουσες, από τα ακριτικά νησία μέχρι την πρωτεύουσα, έχει και μπορεί να κάνει δεύτερες σκέψεις, εκβιάζοντας σε εισαγωγικά ή μη, μέσα στις εξετάσεις", επισήμανε από τη ΝΔ, ο Β. Κικίλιας.
"Πρέπει να σταματήσουν όσο το δυνατόν οι αποσπάσεις σε πολιτικά γραφεία, σε υπουργεία, και σε αλλότρια καθήκοντα. Πρέπει να γίνει αυτό οπωσδήποτε. Πρέπει να το σταματήσουμε αυτό. Εγώ λέω λοιπόν στον κ. Αρβανιτόπουλο, όλοι οι καθηγητές πίσω στα καθήκοντά τους", υπογράμμισε από την μεριά του, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος από το ΠΑΣΟΚ.
"Όταν εξαγγέλουν από πριν οι συνδικαλιστές την πιθανότητα απεργίας την περίοδο των εξετάσεων είναι προφανές ότι αυτό είναι μια πολιτική στάση που μπορεί να έχει και πολιτική κριτική. Και η θέση μας ήταν σαφής, όποιος παίζει με την αγωνία χιλιάδων μαθητών και χιλιάδων οικογενειών κάνει συνδικαλιστικό και πολιτικό παραλογισμό", είπε ο Σπύρος Λυκούδης από την ΔΗΜΑΡ.