Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία σχετικά με την ύφεση στην Ευρωζώνη, από την οποία γλιτώνουν ελάχιστες χώρες. Οι αριθμοί δείχνουν ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται σε ύφεση ήδη εδώ και ενάμιση χρόνο και από τις μεγάλες οικονομίες, μόνον η Γερμανία εμφανίζει οριακή αύξηση του ΑΕΠ.
Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία σχετικά με την ύφεση στην Ευρωζώνη, από την οποία γλιτώνουν ελάχιστες χώρες.
Οι αριθμοί δείχνουν ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται σε ύφεση ήδη εδώ και ενάμιση χρόνο και από τις μεγάλες οικονομίες, μόνον η Γερμανία εμφανίζει οριακή αύξηση του ΑΕΠ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Eurostat, το ΑΕΠ των 17 χωρών που χρησιμοποιούν το ευρώ υποχώρησε το πρώτο τρίμηνο του 2013 κατά 0,2% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η Γερμανία, γλίτωσε την ύφεση καθώς το ΑΕΠ της ενισχύθηκε οριακά κατά 0,1%.
Στον αντίποδα, η γαλλική οικονομία βρίσκεται πλέον σε ύφεση, με το ΑΕΠ της να υποχωρεί κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2013.
Σημαντική συρρίκνωση 1,4% κατέγραψε η οικονομία της Φινλανδίας, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Ιταλία, της οποίας το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,6%.
Το ΑΕΠ της Κύπρου υποχώρησε κατά 1,2%, της Ισπανίας κατά 0,5% και της Πορτογαλίας κατά 0,3%.
Πλέον οι 9 από τις 17 χώρες του ευρώ βρίσκονται σε ύφεση, με τη Γαλλία να αποτελεί τη νέα προσθήκη στον κατάλογο των χωρών που καταγράφουν δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης.
Με το Παρίσι να αναμένει παράταση δύο ετών για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ, ο Φρανσουά Ολάντ, που συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, δέχεται ισχυρές πιέσεις να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις του για μεταρρυθμίσεις.